Bilčik: Uzdrmani su temelji demokratskih institucija, Crna Gora treba političku vladu

"Ubijeđan sam da ovo mora biti put ka novim izborima, što je prije moguće", kazao je Bilčik

14643 pregleda 44 komentar(a)
Bilčik, Foto: Boris Pejović
Bilčik, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2022. 13:50h

Odgovor za trenutnu političku krizu treba naći ovdje u Crnoj Gori, poručio je poslanik Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše usvojene izmjene Zakona o predsjedniku i gdje vidi rješenje.

"Evropa vrlo pažljivo posmatra šta se ovdje događa. Zabrinuti smo što su uzdrmani temelji demokratskih institucija. Mi diplomatski kažemo da iskazujemo bojazan, kad to kažemo situacija je veoma ozbiljna. Postoji bojazan jer vidimo političku krizu, institucionalnu krizu i pravnu, ustavnu i svakiko i ekonomsku krizu. Vjerujem da je u pogledu mnogih stvari, pitanje vezano za kapacitete Crne Gore da se pozabavi onim što je vjerovatno jedan od najvećih problema, od kada je postala nezavisna država. To je percepcija koju imam ne samo ja već i drugi, i u tom smislu se odgovori moraju naći u Crnoj Gori, u grancima Ustava koliko god da je on nesavršen, i u okvirima zakona koji usmjeravaju rad Skupštine", kazao je Bilčik na konferenciji za novinare nakon Skupštine građana u Skupštini Crne Gore.

Poručio je da rješenje treba tražiti u okviru dijaloga, kompromisa, i kulture međusobnog razumijevanja.

"I to razumijevanje treba da se zasniva na činjenici da jedini pobjednik u ovome može biti Crna Gora i njene institucije, ovo nije vezano za političku stranku, stvar je u tome da Crna Gora pobijedi", poručio je.

Dodao je da je važno vrijeme, neke odluke treba brzo donijeti, jer stagnacija nije dobra.

"Crna Gora nema legitimnu vladu, to je tehnička vlada. Crna Gora treba političku vladu ili na osnovu većine u parlamantu ili da je dobije na novim izborima. Ubijeđan sam da ovo mora biti put ka novim izborima, što je prije moguće...Kompromis je ključan. Što je duže traje kriza, biće slabije ne samo institucije, već i evropski temelji crnogorske politike", kazao je.

Na pitanje kako gleda na to što su i proevropske partije glasale za izmjene Zakona o predsjedniku, odgovorio je da Crnoj Gori treba odgovorna politika u okvirima Ustava i zakona.

"Apelujem na sve da sarađuje, ne želim da uperim prst u nekoga...Ja sam ovdje gost... Crna Gora nam je potrebna u EU, potrebna nam je kao lider u integracijama, jer su ovo teška vremena za sve nas u Evropi. Političari treba da slušaju građane i nadamo se da ćemo to vidjeti narednih dana", rekao je Bilčik.

Sagarc, Bilčik i Đurović
Sagarc, Bilčik i Đurovićfoto: Boris Pejović

On je rekao da su danas uprkos tenzičnoj atmosferi imali veoma dobar dijalog sa građanima.

"Prisutnost poslanika pokazuje da je dijalog moguć. Drago mi je što sam ovdje i što vidim da je dijalog sa građanima živ", poručio je Bilčik.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović rekla je da ako postoji bilo čija nedoumica oko zakona, moraju postojati institucije sistema.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

"Moramo imati Ustavni sud koji će odlučiti da li su izmjene Zakona o predsjedniku u skladu sa Ustavom. Pozivam predstavnike svih političkih partija da nađemo adekvatna rješenja za rješavanje svih izazova i da vrlo brzo u Skupštini, već 22. novembra izglasamo adekvatan broj sudija Ustavnog suda. Ja bih voljela da izaberemo svo četvoro sudija...Vidjećemo sudbinu Zakona o predjsedniku u narednom periodu. Važnije je pitanje izlaska iz krize koja bi trebalo da odgovori na pitanje kada je potrebno organizovati izbore i odgovore kada idemo sa 44. vladom", rekla je.

Ona je kazala da se tek nakon imenovanja sudija može govoriti o izborima.

Predsjednica Skupštine je ukazala na to da je pitanje funkcionisanja Ustavnog suda opšteg interesa da bi se pronašlo rješenje za izazove u društvu.

Ona ja kazala da je posebno zadovoljstvo za Crnu Goru što je organizovala Skupštinu građana drugi put zaredom.

"Bilo je zadovoljstvo saslušati građane i za zabrinutost je što je korupcija ostala ključni problem", kazala je Đurović.

Poslanik EP Kristijan Sagarc kazao je da oni iz EP njesu samo gosti već i partneri svom građanima koji žele da budu dio ovog pokreta, dio staze ka EU.

Sagarc
Sagarcfoto: Boris Pejović

"Nije samo dijalog potreban, već i kultura dijaloga, da ova Skupština građana postane tradicijaa", kazao je Sagarc.

Bonus video: