Borba protiv neonacizma ili pravdanje agresije na Ukrajinu

Protiv rezolucije glasala i Crna Gora. Protiv su bile i nekadašnje saveznice Rusije u Drugom svjetskom ratu - SAD, Velika Britanija i Francuska

20778 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio je u petak ruski Nacrt rezolucije o borbi protiv glorifikacije nacizma, a među zemljama koje su glasale protiv bila je i Crna Gora.

Protiv su bile i nekadašnje saveznice Rusije u Drugom svjetskom ratu - SAD, Velika Britanija i Francuska.

“Usred burne debate, Komitet je usvojio Nacrt rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma glasovima 105 za, 52 protiv, 15 uzdržanih, nakon usvajanja amandmana na nacrt - koji su predložile Australija, Japan, Liberija i Sjeverna Makedonija”, navodi se u saopštenju UN.

U Nacrtu rezolucije “izražava se duboka zabrinutost zbog veličanja nacističkog pokreta, neonacizma i bivših članova SS organizacije, uključujući podizanje spomenika i održavanje javnih demonstracija u veličanju nacističke prošlosti”.

U rezoluciji se preporučuje da države preduzmu adekvatne i konkretne mjere kako bi spriječile reviziju istorije i ishod Drugog svjetskog rata, te negiranje zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Tokom debate je, kako je saopšteno iz UN, nekoliko delegata reklo da je zabrinuto zbog pokušaja Moskve da iskoristi izgovor za borbu protiv neonacizma da opravda “brutalni rat protiv Ukrajine”, pri čemu je ukrajinski delegat tvrdio da Nacrt nema ništa zajedničko sa istinskom borbom protiv nacizma i neonacizma.

"Ponavljajući njegovu zabrinutost, delegat Ujedinjenog Kraljevstva je naglasio da je rezolucija dio pokušaja Moskve da opravda svoju agresiju na Ukrajinu širenjem laži i iskrivljavanjem istorije”, navedeno je u saopštenju.

Delegat SAD nazvao je rezoluciju „ciničnim pokušajem” Moskve da unaprijedi svoje geopolitičke ciljeve pozivajući se na holokaust i Drugi svjetski rat.

Odbacujući amandman, koji konstatuje da Ruska Federacija nastoji da opravda svoju teritorijalnu agresiju na Ukrajinu na navodnoj osnovi eliminacije neonacizma, delegat Ruske Federacije je rekao da je „ovo tematska rezolucija, a ne rezolucija zemlje“.

Iz EU su, objašnjavajući glasanje protiv rezolucije, saopštili da je Rusija vratila užase rata u Evropu, uz podsjećanje da se mir ne može uzimati zdravo za gotovo.

“Najoštrije osuđujemo zloupotrebu argumenta borbe protiv nacizma i odbacujemo netačnu i neprikladnu upotrebu izraza 'denacifikacija' od strane Rusije kako bi opravdala svoj nehumani, okrutni i nezakoniti agresorski rat protiv Ukrajine, čiji su kontinuirani uticaji strašni, ne samo za narod Ukrajine, već i za ljude širom svijeta. Takvo izobličenje narušava naše razumijevanje Holokausta, ne poštuje njegovo nasljeđe i podriva demokratske principe”, navedeno je u saopštenju EU.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je političkim licmjerjem glasanje pojedinih zapadnih zemalja u Generalnoj skupštini UN protiv ruske rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma.

"Suštinu rezolucije mogu dovesti u pitanje samo nemoralni ljudi", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je podsjetila da su se prošle godine po istom tekstu nacrta rezolucije u Generalnoj skupštini UN o borbi protiv veličanja nacizma, zemlje EU uzdržale od glasanja.

Bonus video: