U petak kontrolno saslušanje o zadržavanju Amfilohija u policiji 2020.

Poslanik Momo Koprivica kazao je da raspolaže određenim konkretnim saznanjima, kao i da je vrijeme da dođe do pune istine o postupanju organa vlasti u tom slučaju

8176 pregleda 6 komentar(a)
Amfilohije po izlasku iz CB Podgorica 2020., Foto: Luka Zeković
Amfilohije po izlasku iz CB Podgorica 2020., Foto: Luka Zeković

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu jednoglasno je donio odluku da se 15. novembra održi kontrolno saslušanje u vezi, kako je saopštio predsjednik tog tijela, potpredsjednik i poslanik Demokrata Momo Koprivica, "nehumanog i šikanoznog" zadržavanja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u policiji, 22. juna 2020. godine.

Koprivica podsjeća da je predložio taj dnevni red u cilju "saznavanja istine i omogućavanja javnosti prava da zna sve okolnosti pod kojima je došlo do ponižavajućeg postupanja" prema Amfilohiju, a što je, kako navodi, konstatovala i institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Istakao je da raspolaže određenim konkretnim saznanjima, kao i da je vrijeme da dođe do pune istine o postupanju organa vlasti u tom slučaju:

"Do pune istine o tome ko je i po čijem nalogu izložio ponižavajućem postupanju Mitropolita Amfilohija u prostorijama CB Podgorica, ko je i po čijem nalogu više časova zadržavao Mitropolita i nakon naloga tužioca da se pusti na slobodu, te ko treba da snosi odgovornost za ovaj događaj".

Na kontrolno saslušanje pozvani su direktor Uprave policije i ovlašćeni predstavnici UP, predstavnici Centra bezbjednosti Podgorica, Ministarstvo unutrašnjih poslova, v.d. VDT-a i postupajući državni tužilac, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, kao i predstavnici Mitropolije, kao oštećene strane u tom slučaju, navodi Koprivica.

"Bez istine nema pravde i vladavine prava, a bez pravde i vladavine prava neće ni biti prosperiteta našeg društva", zaključio je on.

Bonus video: