Vukčević: Neću postupati suprotno od zakona

"Za moju odgovornost i sjednicu neka ne brinu, biće sazvana u roku od 12 časova od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po žalbi, radi utvrđivanja konačnih rezultata, kako to propisuje zakon i na način propisan Poslovnikom"

12746 pregleda 11 komentar(a)
Vukčević, Foto: Savo Prelević
Vukčević, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Izborne Komisije Glavnog grada, Veselin Vukčević kazao je da će konačni rezulati lokalnih izbora u Podgorici biti utvrđeni i objavljeni nakon što Ustavni sud odluči po žalbama.

"Svako drugačije postupanje značilo bi kršenje Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika i izvršenje krivičnog djela, za što je Krivičnim zakonikom zaprijećena kazna do tri godine zatvora", naveo je Vukčević u saopštenju.

Dodao je da je siguran da su član komisije Nikola Terzić (URA) i sekretar Vladimir Vujović (DCG), "svjesni toga, kao i da poznaju Zakon o izboru odbornika i poslanika i Poslovnik o radu komisije".

On je u reagovanju podsjetio da je odredbom člana 98 stav 1, zakona propisano da opštinska izborna komisija utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike u roku od 12 časova od konačnosti ili izvršnosti odluka Ustavnog suda donešenih po žalbi.

"Da je 14 podnosilaca prigovora, iskoristilo svoje zakonsko pravo i podnijelo žalbe Ustavnom sudu Crne Gore, radi zaštite biračkog prava kod tog suda. Da je Državna izborna komisija, po pitanju utvrđivanja konačnih rezultata izbora, u slučaju kad je kod Ustavnog suda pokrenut postupak, mišljenjem broj 522/22 od 26.10.2022.godine, zauzela jasan stav, da se konačni rezultati izbora ne mogu proglasiti dok Ustavni sud ne odluči po žalbama. Da je odredbom člana 11 stav 1 Poslovnika o radu komisije, propisano da sjednicu Komisije saziva i dnevni red predlaže predsjednik Komisije, kada postoji potreba za radom Komisije, po sopstvenoj inicijativi ili na zahtjev najmanje tri člana stalnog sastava Komisije. Da su zahtjev za sazivanje sjednice Komisje, od 3. novembra, od članova stalnog sastava, potpisali samo dva člana stalnog sastava Komisije. Da su zahtjevom tražili upoznavanje sa obavještenjima Ustavnog suda. Da su im mojim aktom broj 5946/22od 4.11.2022.godine, dostavljena tražena obavještenja Ustavnog suda", navodi Vukčević.

Dodaje da "znaju članovi Komisije i sekretar da se nijesu stekli uslovi za objavljivanje konačnih rezultata i da ih je potrebno prethodno utvrditi na način propisan zakonom, kad Ustavni sud odluči po žalbama".

"Dakle, sve što rade, ne rade iz neznanja, već svjesni da krše zakon, sa očiglednom namjerom da Komisiju i predsjednika uvuku u njihove političke igre, čiji je cilj ostvarivanje trenutnih političkih interesa političkih subjekata kojima pripadaju. I ne samo to, toliko im je prešlo u naviku i postalo normalno kršenje zakona, da sa čuđenjem gledaju na svakoga ko se tome odupire. Pogrešno procjenjujući da sam im ja jedina prepreka koja im stoji na putu do realizacije njihovog cilja, odlučili su da svojim istupima u medijima i drugim koordiniranim aktivnostima izvrše pritisak na mene kako bi me naveli na nezakonito postupanje. To posebno čudi od sekretara Komisije, kao pravnika sa pozamašnim iskustvom, koji se čak usudio da u javnim istupima osnovanost podnijetih prigovora i žalbi kod Ustavnog suda cijeni kroz političku težinu njihovih podnosilaca. Sve me to upućuje na zaključak da je i kod njega, kao i kod člana komisije Nikole Terzića prevagnuo trenutni politički interes, u odnosu na obavezu poštovanja zakona".

Vukčević navodi i da "ovakvim postupanjima, medijskom hajkom i organizovanom akcijom podnošenja prigovora 10 dana nakon isteka zakonskog roka, opasno su se približili članu 192 Krivičnog zakonika".

"Nadam se da neće dalje. Do tada, biću istrajan u tome da ih sačuvam od njih samih, siguran da će mi i oni na kraju, zbog toga biti zahvalni. Zbog toga ih pozivam da odustanu od pritiska na mene, ne samo zbog toga što je on nedjelotvoran, već i zbog toga što ne odgovara njihovom javnom zalaganju za pravnu državu, vladavinu prava i poštovanje zakona. Još uvijek su na vrijeme. Nadam se da su svjesni da se između njihove namjere da nezakonito utvrde i objave konačne rezulate izbora i nesagledivih posljedica koje mogu iz toga da nastanu po pravni poredak države i po njih lično, nije ispriječio predsjednik Komisije, već Ustav Crne Gore (član 149 stav 1 tačka 7), Zakon o izboru odbornika i poslanika (čl. 110 stav 2 i čl.98 stav 1) i Zakon o Ustavnom sudu (čl.97 do 104). Za moju odgovornost i sjednicu neka ne brinu, biće sazvana u roku od 12 časova od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po žalbi, radi utvrđivanja konačnih rezultata, kako to propisuje zakon i na način propisan Poslovnikom. I kod objavljivanja konačnih rezulatata moraju pokazati stpljenje i volju za poštovanjem zakona, biće objavljeni odmah nakon utvrđivanja", zaključio je Vukčević.

Bonus video: