Rješenje zavrzlame očekuju od DIK-a

Izbore u Podgorici osporava Svetosavska lista, čiji predstavnik u Izbornoj komisiji Glavnog grada nije potpisao inicijativu sa kolegama

11634 pregleda 3 komentar(a)
Sa jednog od biračkih mjesta u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa jednog od biračkih mjesta u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Četiri izborne liste u Podgorici, koje se nazivaju “budućim konstituentima vlasti”, planiraju da zatraže mišljenje Državne izborne komisije (DIK) u vezi sa novonastalom situacijom, odnosno odbijanjem predsjednika Izborne komisije glavnog grada Veselina Vukčevića da zakaže sjednicu na kojoj bi se proglasili rezultati od 23. oktobra, potvrđeno je “Vijestima”.

Oni se do sinoć, prema informacijama “Vijesti”, nisu obraćali DIK-u, a nakon jučerašnjeg sastanka saopšteno je da su se “konstituenti buduće vlasti takođe dogovorili da će svim dozvoljenim sredstvima braniti izbornu volju građana Podgorice i na taj način stvoriti uslove da nova vlast profunkcioniše što prije u punom kapacitetu”.

Nekoliko članova IK-a, uglavnom iz redova nove većine, i juče je, po drugi put, tražilo zakazivanje sjednice na kojoj bi se proglasili konačni rezultati lokalnih izbora, ali je to ponovo odbijeno. Predsjednik IK Veselin Vukčević kazao je da će konačni rezulati lokalnih izbora u Podgorici biti utvrđeni i objavljeni nakon što Ustavni sud odluči po žalbama.

”Svako drugačije postupanje značilo bi kršenje Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika i izvršenje krivičnog djela, za što je Krivičnim zakonikom zaprijećena kazna do tri godine zatvora”, naveo je Vukčević u saopštenju.

Povezani članci

07. Novembar 2022.

Vukčević: Neću postupati suprotno od zakona

Izbore u Podgorici osporava Svetosavska lista, čiji predstavnik u IK nije potpisao inicijativu sa kolegama.

Na spisku onih koji traže proglašenje rezultata je i sektar Izborne komisije Vladimir Vujović (Demokrate). On je za “Vijesti” rekao da je ponašanje predsjednika IK “najveći vid samovolje koji ne proizlazi iz htjenja gospodina Vukčevića, već iz njegovih nalogodavalaca”.

On je kazao da je pravni način izlaska iz te situacije žalba DIK-u onih koji su osvojili 56.234 glasa građana. Na pitanje da li oni kao članovi i on kao sekretar mogu šta da preduzmu, Vujović je rekao da “nikad nigdje, u Poslovniku ili zakonu, nije bilo da predsjednik neće da zakaže sjednicu izborne komisije, koju bira Skupština glavnog grada”.

”To nije ništa drugo nego odnos prema institucijama, prema Ustavnom sudu, da se dezavuišu i da im se ne dozvoljava da rade posao koji im je po zakonu predviđen. U Zakonu o izboru odbornika i poslanika piše šta su nadležnosti izbornih komisija. Nigdje nema toga da predsjednik neće zakazati sjednicu. Pritisak će se nastaviti, dovoditi u pitanje volju građana Podgorce od strane jednog čovjeka čiji je zadatak da sprovede izborne radnje, jeste najveći vid samovolje i neodgovornosti”, kaže Vujović.

Veselin Vukčević (DPS) je negirao da donosi političke odluke. On je za Televiziju Vijesti rekao da inicijative za sazivanje sjednice doživljava kao pritisak na njega da uradi nešto što nije, kako je rekao, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

”Nisu ovo prvi izbori koji se organizuju po ovim pravilima... Ti članovi izborne komisije koji meni prigovaraju bili su uključeni u izborni proces i znaju koja pravila važe i da se konačni rezultati ne mogu objaviti prije nego US odluči po podnijetim žalbama”, rekao je on.

Iako je stav US posljednji u izbornim sporovima, Opštinska izborna komisija Budve proglasila je konačne rezultate, iako je ustavnu žalbu podnijela Građanska akcija Božidara Vujičića.

Bivši sudija US Miodrag Iličković rekao je ranije Vijestima da izbore nije trebalo održavati bez funkcionalnog Ustavnog suda.

Sadašnji gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković (DPS) reizabran je na tu funkciju tri dana prije izbora, kao i njegove kolege u Baru, Golubovcima i Žabljaku. Koalicija oko DPS-a je u ovim opštinama osvojila vlast samo u Baru.

Koalicioni sporazum nakon objave rezultata

”Pobjednici lokalnih izbora u Podgorici od 23. oktobra su razmotrili i usaglasili se o osnovnim principima formiranja buduće koalicione vlasti u gradu, od kojih su najvažniji: sprovođenje sveobuhvatne i objektivne revizije dosadašnjeg funkcionisanja gradske uprave; jasni i održivi program razvoja Podgorice u narednom mandatu; transparentnost, zakonitost u radu i nulta tolerancija na korupciju, te da će glavnim gradom upravljati obrazovani, stručni i pošteni ljudi.

Takođe, građani Podgorice mogu očekivati da nakon objave konačnih rezultata izbora, dođe veoma brzo do potpisivanja koalicionog sporazuma o funkcionisanju vlasti u glavnom gradu”, piše u saopštenju sa sastanka.

Bonus video: