Jovanović novi predsjednik Skupštine opštine Budva

Prije izbora za gradskog menadžera, Jovanović je bio šef kabineta predsjednika Opštine, kada je na čelu Budve bio Marko Carević

39740 pregleda 44 komentar(a)
Božović i Jovanović (u sredini) tokom izborne noći, Foto: Vuk Lajović
Božović i Jovanović (u sredini) tokom izborne noći, Foto: Vuk Lajović

Aktuelni gradski menadžer i jedan od ključnih ljudi za nadmoćnu pobjedu Demokratskog fronta na minulim lokalnim izborima Nikola Jovanović biće novi predsjednik Skupštine opštine Budva.

To je “Vijestima” potvrđeno u ovom političkom savezu.

Jovanović će biti izabran u narednom četvorogodišnjem mandatu 18. novembra, za kada je zakazana konstitutivna sjednica Skupštine opštine Budva, na kojoj će biti verifikovani mandati 33 odbornika, a koju je zakazao predsjednik Odbora povjerenika Nebojša Jušković.

Jovanović je bio drugi na listi Demokratskog fronta koju je predvodio aktuelni gradonačelnik Milo Božović i koja je osvojila apsolutnu većinu, čak 18 od 33 odbornička mjesta koliko broji budvaski parlament. Kolacija okupljena oko Demokratske partije socijalista ima devet odbornika, Demokrate- Demos četiri, a po jednog odbornika URA i SNP.

Prije izbora za gradskog menadžera, Jovanović je bio šef kabineta predsjednika Opštine, kada je na čelu Budve bio Marko Carević. Izbor Jovanovića za novog šefa parlamenta bio je i očekivan, imajući u vidu da je tokom prethodnih godina, kako za vrijeme previranja u ljeto 2020, kao i turbulentnih dešavanja u prethodne dvije godine, bio jedan od ključnih političkih igrača Demokratskog fronta u Budvi. Nakon izbora, Jovanović će zakazati novu sjednicu loklanog parlamenta na kojoj će biti izabran novi-stari predsjednik Opštine, Milo Božović.

Za njegov izbor, osim DF-a, glasaće i URA i SNP, koji su potvrdili da će ući u širu koaliciju, koju je Božović najavio. Osnov koalicije je “Razvojni program Budva 2026”, koji promovisao Božović i koji podrazumijeva ulaganja od preko 80.000.000 eura za period od četiri godine.

”Sigurni smo da će primjena programa u praksi iz korijena promijeniti Budvu, stvoriti nove vrijednosti i unaprijediti kvalitet života. Budva mora ostati vodeći regionalni turistički i ekonomski centar i sve ćemo uraditi da se to desi”, poručio je Božović.

On najavljuje formiranje tima, prije svega stručnjaka, koji će nezavisno od političke pripadnosti realizovati program. Razvoj grada je cilj i ostalih partija koje je Božović pozvao u vlast. Vrata su jedino zatvorena za DPS.

Božovićev program predviđa 26 projekata, od kojih je na prvom mjestu izgradnja bolnice za koju prvi čovjek grada navodi da je cilj od koga se neće odustati dok svi Budvani ne dobiju nivo zaštite zdravlja kakav zalsužuju. Drugi projekat je pametni grad i E-uprava koji promoviše da javna uprava mora biti servis građana dostupan uvijek svima. Tu je i projekat Stari grad koji kao kulturno istorijski biser Budve mora biti adaptiran i primjereno zaštićen za buduće generacije.

Božović u svom programu “Budva 2026” najavljuje izmiještanje Opštine, te proširenje centralnog gradskog parka, izgradnju šetališta Stari grad - Rafailovići, a biće završena i decenijska izgradnja šetališta u Petrovcu sve do Perazića dola. U programu je i izgradnja novog dječjeg vrtića u Bečićima, a kada je u pitanju lokalno preduzetništvo, najavljuje programe pomoći za osnivanje preduzeća posebno usmjerenih na razvoj ruralnog i ženskog preduzetništva.

Dobijanje statusa Evropske prijestonice kulture za 2028. omogućiće, kako se navodi u programu, transformaciju Budve i pojačanje njene kulturne ponude tokom cijele godine. Planirana je i izgradnja Kulturnog centra Toma i Stane Luketić, kao i renoviranje otvorenog plivališta na Pizani kod Starog grada. Korito rijeke Grđevica, kako piše u programu, mora biti sanirano kako bi bili izgrađeni prohodna saobraćajnica i šetalište. Najavljuju se i programi razvoja ruralnog područja Budva grad tvrđava, Brajići sportsko-rekreativni centar i izletište, Budva zeleni grad, grad sporta, dobro mjesto za život za sve građane, Dubovica sportsko-zdravstveno rekreativni centar.

To su samo neki od projekata koje je Božović zacrtao u svom programu i za koji je dobio više od polovine glasova na minulim izborima, a na čijoj realizaciji će, kako je naveo, istrajati.

Bonus video: