Milović: Vukčević nastupa kao da je on Izborna komisija, DPS nastavlja da opstruira mirnu tranziciju vlasti

"Nadamo se da će Državna izborna komisija postupiti proaktivno i dati obavezujuće uputstvo Izbornoj komisiji u skladu sa Članom 32 stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika, čime bi se samovolja Vukčevića spriječila, a on doveo k poznaniju prava"

14627 pregleda 14 komentar(a)
Milović, Foto: Pokret Evropa sad
Milović, Foto: Pokret Evropa sad

Andrej Milović, član Predsjedništva Pokreta Evropa sad saopštio je da je predsjednik Izborne komisije Glavnog Grada Podgorice i član Demokratske partije socijalista (DPS) Veselin Vukčević, koji nastupa kao da je on sam Izborna komisija, a ne svi njeni članovi kako definiše Zakon o izboru odbronika i poslanika, ponovo obmanuo javnost skretanjem sa teme sazivanja sjednice na temu proglašenja konačnih rezultata izbora u Podgorici.

On je reagovao na dopis Vukčevića u kome je članovima Izborne komisije Glavnog grada poručio da se nijesu stekli zakonski uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici održanih 23. oktobra.

"Vukčević zaobilazi pitanje sazivanja sjednice Izborne komisije sa jedne strane, zaobilazi pitanje utvđivanja dnevnog reda sa druge strane i prelazi na treću stvar koja uopšte ne mora da se desi na toj sjednici, a to je glasanje o proglašenju konačnih rezultata u Podgorici", istakao je Milović u saopštenju.

On je dodao da "već viđenom manipulacijom kako on štiti Ustav time što nam ga tumači i opstruira, iako za to nije nadležan, niti na to ima pravo, zaobilazi osnovni problem, a to je da krši":

- Član 21 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji definiše da izborna komisija odlučuje većinom glasova;

- Član 6 Poslovnika o radu Izborne komisije koji propisuje da je Izborna komisija u stalnom zasijedanju u periodu od raspisivanja izbora do proglašenja konačnih rezultata izbora, pa nisu uslov potpisi stalnih članova;

- Član 16 Poslovnika da Izborna komisija odlučuje većinom svojih članova (ne praveći razliku među njima), a ne sam Vukčević.

Milović je dodao da se iz priloženog jasno vidi da Vukčević svjesno obmanjuje javnost kada fokus usmjerava na proglašenje konačnih rezultata, a ne na to da odbija da sazove sjednicu iako mu većina članova Izborne komisije to traže.

"Na ovaj način DPS nastavlja da opstruira mirnu tranziciju vlasti u Podgorici, da blokira funkcionisanje kompletnog sistema, uvodeći Crnu Goru u još veći institucionalni haos. Nadamo se da će Državna izborna komisija postupiti proaktivno i dati obavezujuće uputstvo Izbornoj komisiji u skladu sa Članom 32 stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika, čime bi se samovolja Vukčevića spriječila, a on doveo k poznaniju prava. Svakako, očekujemo brzu reakciju Specijalnog državnog tužilaštva na našu krivičnu prijavu zbog protivzakonitog djelovanje Vukčevića, čija se protivzakonitost ogleda, ponavljam, na odbijanje da sazove sjednicu Izborne komisije, a ne na proglašenje konačnih rezultata izbora", poručio je Milović.

Pokret Evropa sad podnio je ranije Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Vukčevića.

Povezani članci

08. Novembar 2022.

SDT-u podnijeta krivična prijava protiv Vukčevića

Oni ga sumnjiče za krivično djelo zloupotreba službenog položaja jer je u dva navrata odbio zahtjev većine članova Izborne komisije da sazove sjednicu.

Bonus video: