Bitka koja će trajati

Nefunkcionisanje Ustavnog suda izazvalo sporenja u Izbornoj komisiji Glavnog grada, koja su od juče i pred Specijalnim tužilaštvom. Dok nezavisni pravnici ćute, DPS i novi pobjednici tvrde da su činjenice na njihovoj strani

22041 pregleda 8 komentar(a)
Pred glavnim specijalnim tužiocem izborni izazov: Sa lokalnih izbora u Podgorici (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Pred glavnim specijalnim tužiocem izborni izazov: Sa lokalnih izbora u Podgorici (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Nepostojanje kvoruma za odlučivanje Ustavnog suda izazvalo je pravno- politički haos u Podgorici gdje su već počele da pljušte krivične prijave, a svakodnevno traje javna polemika oko toga ko je u pravu jer se ne proglašavaju konačni rezultati lokalnih izbora.

I dok potencijalni akteri nove vlasti - Pokret Evropa sad, koalicije okupljene oko Demokrata, Demokratskog fronta i GP URA, očekuju da što prije preuzmu kormilo u Glavnom gradu, predsjednik Izborne komisije iz reda Demokratske partije socijalista Veselin Vukčević tvrdi da se za to nisu stekli uslovi.

Njegov argument je to što se nije izjasnio Ustavni sud o žalbama koje je podnijela Svetosavska lista - koja inače nije prešla ni cenzus i ostala je bez odbornika u lokalnom parlamentu.

Na čelu Glavnog grada do odluke Ustavnog suda tako ostaje Ivan Vuković (DPS), a do kada će to biti ne zna se jer nije na pomolu izbor sudija tog suda kako bi on mogao da radi. Za to je u drugom krugu glasanja u Skupštini (pošto nisu izabrani u prvom pokušaju) potrebna podrška 49 poslanika - znači još osmoro iz opozicije, kojih sada nema na vidiku. Skupština najranije može ponovo da glasa nakon 22. novembra, jer mora da prođe najmanje mjesec od prvog pokušaja koji je bio 22. oktobra.

Do tada, na temu proglašenja rezultata lokalnih izbora u Podgorici posla će imati Specijalno državno tužilaštvo, kome je juče Pokret Evropa sad podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Izborne komisije Glavnog grada Veselina Vukčevića jer je odbio dva zahtjeva većine članova te Komisije za sazivanje sjednice.

U prijavi Specijalnom državnom tužilaštvu, koju su potpisali funkcioneri Andrej Milović i Vasilije Čarapić, navodi se da postoji osnova sumnje da je Vukčević izvršio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Većina članova Izborne komisije Glavnog grada je 3. oktobra tražila da se na sjednici raspravlja o dopisu Ustavnog suda Komisiji, u kome je obavještava da su mu podnijete žalbe na rezultate izbora u Podgorici, a drugim dopisom - četiri dana kasnije - da se utvrde konačni rezultati izbora.

Vukčević je oba zahtjeva odbio sa obrazloženjem da se nisu stekli uslovi za sazivanje sjednice.

U prijavi se podsjeća i da Poslovnik IK propisuje stalno zasjedanje Komisije od raspisivanja izbora do proglašenja rezultata, te da je predsjednik dužan da obezbijedi njen rad. Dodaje se da je predsjednik ovlašćeno lice za njeno zastupanje, ali da ne može samostalno odlučivati i slično. Takođe i da je prekršen Ustav koji građanima garantuje lokalnu samoupravu, kao i pravo da biraju i budu birani.

Vukčevića sumnjiče da je prekršio član Krivičnog zakonika u kome piše “službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

Kao dokaze za to podnosioci prijave navode da je odbijanjem da zakaže sjednicu počinio zloupotrebu položaja, da je time prekoračio ovlašćenja, da je sebi i svojoj partiji pribavio nematerijalnu korist jer je, kako se navodi, i nakon isteka mandata gradskoj vlasti omogućio da oni nastave da vode Podgoricu.

Andrej Milović, član Predsjedništva Pokreta Evropa sad, optužio je Vukčevića u izjavi “Vijestima” za samovolju, dok je u saopštenju naveo da on “nastupa kao da je on sam Izborna komisija, a ne svi njeni članovi kako definiše Zakon o izboru odbornika i poslanika”. On tvrdi da je problem odbijanje da se sazove sjednica, dok je Vukčević u reagovanju naveo da za to ne postoje uslovi jer većina stalnih članova IK nije potpisala zahtjev.

Predsjednik IK Podgorice je dodao da bi protivpravno utvrđivanje konačnih rezultata izbora prije donošenja konačnih ili izvršnih odluka Ustavnog suda predstavljalo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i da je zahtjev za sazivanje sjednice s tim ciljem upućen radi podstrekavanja na izvršenje tog krivičnog djela.

Sem “stranaka u sporu”, odnosno partijskih predstavnika, niko od nepristrasnih i nezavisnih pravnika nije se oglašavao da razjasni pravne dileme oko proglašenja podgoričkih rezultata izbora.

Ako može Berane i Budva, što ne može Podgorica

Andrej Milović kaže da je stvorena praksa proglašenja izbornih rezultata, mimo žalbi pred Ustavnim sudom. Pred tom instancom je ustavna žalba Građanske liste iz Budve, gdje su objavljeni konačni rezultati izbora i počelo je formiranje vlasti.

Ranije US nije mogao da donese odluku po žalbi aktera lokalnih izbora u Beranama krajem marta ove godine, jer za to nije bilo potrebne većine. Konačni rezultati su, međutim, u međuvremenu proglašeni i formirana je vlast u toj opštini.

”Ako gledamo praksu kojom su se rukovodile opštinske komisije, praksa u Podgorici bi takođe bila ista. Međutim on izlazi iz nadležnosti da spriječi organizovanje sjednice jer pretpostavlja da će većina članova proglasiti rezultate. I on zato svjesno krši zakon”, kaže Milović.

On očekuje da SDT po ubrzanoj proceduri razmotri prijavu jer se radi, navodi, o političkom i državnom interesu”, u pitanju su prava birača i uspostavljanje vlasti u Glavnom gradu”. Na krivičnoj prijavi dostavljenoj SDT piše “hitno”.

Bonus video: