Knežević: Peruničić naveo metode - od trovanja hranom, preko guranja iz čamca

Jedan od lidera DF-a, Milan Knežević, tvrdi da je ANB imao logistiku za prisluškivanje u zgradi Centralne banke Crne Gore, Državne revizorske institucije, Ministarstva unutrašnjih poslova i zgradi gradonačelnika Podgorice. Nadležni se nijesu oglasili nakon optužbi Milana Kneževića

15522 pregleda 16 komentar(a)
”Otvaram ozbiljne bezbjednosne teme”: Knežević juče na konferenciji, Foto: BORIS PEJOVIC
”Otvaram ozbiljne bezbjednosne teme”: Knežević juče na konferenciji, Foto: BORIS PEJOVIC

Postupak koji se protiv nekadašnjeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića vodi zbog nezakonitog prisluškivanja lidera Demokratskog fronta je farsa, kazao je juče jedan od njih, Milan Knežević.

On je pozvao Peruničića da kaže ko mu je davao politički nalog za prisluškivanje lidera DF-a, obećavši da će ako to učini odustati od krivičnog gonjenja protiv njega.

”Pozivam Vas da, ako možete, dođete do odbrane Dejana Peruničića, i pročitate da je izjavio kako je Milivoja Katnića prisluškivao za njegovo dobro”, rekao je juče Knežević odgovorajući na pitanja “Vijesti”.

Objasnio je da je Peruničić u postupku koji se vodi protiv njega rekao da je Katnić prisluškivan, zato što je “postojala ozbiljna opasnost da ćemo mi (DF) likvidirati Mila Đukanovića i tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca”.

”I naveo je metode - od trovanja hranom, preko guranja iz čamca. Tako da je čitav taj postupak koji se vodi protiv Dejana Peruničića farsa, jer smo jednako oštećeni i mi i Milivoje Katnić. Mi očekujemo da Peruničić saopšti samo ko mu je dao nalog. Ništa drugo ne tražim i spreman sam da odustanem od krivičnog gonjenja”, kazao je Knežević.

Istakao je, međutim, i da sumnja da je bivši šef tajne policije to mogao činiti bez znanja predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i funkcionera te partije Duška Markovića.

Knežević je juče, govoreći o novim dokazima o zloupotrebama Agencije, kazao i da ta služba nije prisluškivala samo političke protivnike DPS-a, već i one bliske Đukanoviću - poput Ivana Vukovića, potpredsjednika te partije.

Kao što je iscenirani državni udar 16. oktobra 2016. godine bio uvod za obračun sa Srpskom pravoslavnom crkom, njenim sveštenstvom i vjernicima u Crnoj Gori, tako je i kontinuirano prisluškivanje lidera Demokratskog fronta u stvari najava obračuna sa svima koji ne dijele ideološke ili vrednosne standarde čelnih ljudi u državi ili bezbjednosnom sektoru, a tome je nešto govorio i Savo Kentera na sjednicama Odbora za bezbjednost i odbranu”, rekao je Knežević

Na konferenciji za medije pokazao je izvještaj vještaka koji su, po naredbi specijalnog tužioca Miroslava Turkovića iz oktobra 2021. godine, analizirali gdje završavaju telekomunikacioni vodovi - odnosno telekomunikacioni pravac od utičnice koja se nalazila u ormaru Specijalnog državnog tužilaštva, a koji je usmjeren ka Crnogorskom telekomu.

”Da to narodski pojasnim, ANB je imao logistiku za prisluškivanje u zgradi Centralne banke Crne Gore, Državne revizorske institucije, Ministarstva unutrašnjih poslova i zgradi gradonačelnika Podgorice”, rekao je Knežević koji je novinarima pokazao i dostavio dokumentaciju.

Pokazao je dokument o pretresu prostorija u Pošti, gdje su pronađene određene anomalije koje govore, kako je naveo, o tome da je ANB u kontinuitetu prisluškivao ne samo njega, Andriju Mandića i pokojnog mitropolita Amfilohija, već brojne funkcionere iz tih instirucija.

Neću otkriti odakle mi dokumenta. Ja sam ih pribavio, ne želim da otkrivam izvor, a stojim na raspolaganju svim nadležnim institucijama, pa neka provjere i za pismo i navode u vezi sa zapisnicima i dokumentacijom koja je sačinjena, a tiče se pretresa prostorija u Centralnoj banci, Državnoj revizorskoj instituciji i zgradi gradonačelnika", kazao je lider DF-a

Istakao je i da neće otkriti kako je nabavio te dokaze, ali da svim nadležnim institucijama stoji na raspolaganju.

Kazao je, međutim, da od njih očekuje odgovor na pitanje - da li je ANB protivzakonito prisluškivao države institucije, čelnike tih institucija i zaposlene?

”Taj odgovor moramo da dobijemo, jer se radi očigledno o jednoj brutalnoj zloupotrebi, višedecenijskoj, Agencije za nacionalnu bezbjednost”, rekao je on.

Knežević je istakao i da treba ispitati ulogu svih direktora Agencije nakon Dejana Peruničića.

Kazao je da će nastaviti da objavljuje zloupotrebe Agencije, pa i to što se radilo početkom jula 2020. godine u hotelu “Palas”.

Ponovio je da će se braniti kao porodica i da će ga braniti najbliži, a da neće tražiti nikakvu procjenu svoje bezbjednosti.

”Neću tražiti procjenu svoje bezbjednosti jer sam to radio nekoliko puta. Prema informacijama koje imam od prije nekih godinu i po dana moja bezbjednost nije ugrožena i ja više nemam nikakvog povjerenja u bezbjednosni sistem u Crnoj Gori i zato sam i saopštio da ćemo se braniti kao porodica i da će me braniti najbliži, počev od braće, rođaka...”, kazao je Knežević.

Knežević je rekao da je neophodno da se pošalje poruka svima koji misle da treba da djeca funkcionera imaju po 10-15 tjelohranitelja, da Milivoje Katnić i Saša Čađenović i dalje imaju obezbjeđenje da nastave da ih čuvaju.

”To treba da bude najveći domet što se tiče odbrane crnogorske nezavisnosti i tekovina 2006. godine od Milana Kneževića i Demokratskog fronta”, kazao je on.

”Ne pada mi na pamet da tražim nikakvu procjenu bezbjednosti, samo sam upoznao crnogorsku javnost sa onim što se dešava, a tiče se moje bezbjednosti”.

Pismo upozorenja za Kneževića

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da je juče dobio anonimno pismo - upozorenje od nekog ko je vjerovatno zabrinut za njegovu bezbjednost i u kom je, između ostalog, navedeno da je primijetio da već duži vremenski period određena vozila kruže oko kuće Kneževića.

Novinarima je rekao i da ga ta osoba u pismu obavještava da je prepoznao vozača koji je bio u zatvoru u Bijelom Polju i službenik je ANB-a, čiji inicijali su V. I.

”A koji je u određenim prijateljskim odnosima sa jednom tužiteljkom, čije ime neću saopštiti da ne bih ogriješio dušu, jer ovih dana otvaram ozbiljne bezbjednosne teme, ostavljam mogućnost ANB-u da provjeri moje navode, Upravi policije i SDT da provjere ovo što sam sada pročitao kao anonimno pismo, a odnosi sa ne moju ugroženu bezbjednost. Saopštio sam i da je početkom oktobra vozilo za koje sumnjam da je ili ANB-a ili nekog od djelova bezbjednosnog sistema pratilo mog brata i obilazilo oko moje kuće”, rekao je Knežević.

Kazao je i da ne očekuje ništa od njih, ali da je njegova obaveza da obavijesti crnogorsku javnost o tome.

Bonus video: