"Stekli se i formalni preduslovi za otpočinjanje istorijske smjene trodecenijske DPS vlasti u Danilovgradu"

"Na oktobarskim izborima građani su nedvosmisleno, pružajući bezmalo dvotrećinsku podršku subjektima doskorašnje opozicije i novih snaga i pokreta, potvrdili i dodatno učvrstili volju iskazanu 30. avgusta 2020. godine – da žele promjene nabolje i da ne žele ljude iz DPS-a i njihovih višegodišnjih partnera na mjestima odlučivanja"

18903 pregleda 2 komentar(a)
Grgurović, Đoković i Stjepović na jednom od sastanaka, Foto: Pokret Evropa sad
Grgurović, Đoković i Stjepović na jednom od sastanaka, Foto: Pokret Evropa sad

Stekli su se i formalni preduslovi za otpočinjanje procesa istorijske smjene trodecenijske DPS (Demokratska partija socijalista) vlasti u opštini Danilovgrad, saopšteno je danas iz izbornih lista Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore u Danilovgradu

Oni su kazali da je Opštinska izborna komisija (OIK) Danilovgrad, na juče održanoj sjednici, proglasila konačne rezultate izbora održanih 23. oktobra 2022. godine.

"Na oktobarskim izborima građani su nedvosmisleno, pružajući bezmalo dvotrećinsku podršku subjektima doskorašnje opozicije i novih snaga i pokreta, potvrdili i dodatno učvrstili volju iskazanu 30. avgusta 2020. godine – da žele promjene nabolje i da ne žele ljude iz DPS-a i njihovih višegodišnjih partnera na mjestima odlučivanja", ističe se u saopštenju izbornih lista Pokreta Evropa sad, DF i Demokratske Crne Gore u Danilovgradu koje potpisuju Aleksandar Grgurović, Velimir Đoković i Duško Stijepović.

Oni su dodali da je njihovo zadovoljstvo time veće što pregovori za formiranje buduće vlasti teku planiranom dinamikom i u pozitivnoj atmosferi, koju karakteriše međusobno poštovanje, ali i uvažavanje različitosti i posebnosti svakog od učesnika pregovora koji, iznad svega, počivaju na demokratskim principima i jasno iskazanoj izbornoj volji Danilovgrađanki i Danilovgrađana.

"Stoga, u danima pred nama pokazaćemo da nam funkcije nisu iznad interesa grada i opštine, kako je to bio slučaj u godinama i decenijama iza nas u srcu Bjelopavlićke ravnice. Međutim, na osnovu ogromnog povjerenja koje su sugrađani ukazali našim listama, pružena nam je prilika da odlučno raskinemo sa višedecenijskom nezakonitom praksom i zaustavimo agoniju u koju je DPS vlast uvela danilovgradsku opštinu, njenu privredu i njene građane. Mi nemamo pravo da tu šansu ne iskoristimo. Danilovgrađani su pokazali kako je to kad uzmu stvar u svoje ruke, a mi smo tu da kroz novu vlast, konačno oblikujemo Danilovgrad po mjeri njegovih građana", piše u saopštenju.

Prema podacima OIK Danilovgrad koji su objavljeni 24. oktobra za koaliciju Stabilno naprijed za Danilovgrad - Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate glasalo je 2.495 birača, njih 207 glas je dalo Građanskoj inicijativi 21. maj, a listi Ujedinjeni za pravi grad glas je dalo 288 građana.

Pokret Evropa sad, za Danilovgrad dobio je 2.110 glasova, Demokrate 1.154, a lista Socijaldemokratska partija i građani 364.

Za GP URA glasalo je 484 Danilovgrađana, Preokret za Danilovgrad 296, Socijalističku narodnu partiju 323, a za Demokratski front njih 1.361.

Lista Danilovgrađani naša snaga dobila je povjerenje 135 građana.

Predsjednik OIK Danilovgrad, Ratko Ćupić je tada za Vijesti rekao i kako su na osnovu broja glasova raspoređeni mandati - DPS i SD 10, Evropa sad 8, Demokratski front 5, Demokrate 4, URA 2, a po jedan mandat osvojili su koalicija Ujedinjene i Prave Crne Gore, SDP i građani, Preokret i SNP.

Cenzus nijesu prešli GI 21. maj i lista Danilovgrađani naša snaga.

Bonus video: