Terzić pozvao Vukčevića da podnese prijavu protiv njega: Nastavak teatra pravnih apsurda

Izbore u Podgorici osporava Svetosavska lista, čiji predstavnik u IK nije potpisao inicijativu sa kolegama

20834 pregleda 13 komentar(a)
Izbore u Podgorici osporava Svetosavska lista: Sa biračkog mjesta, Foto: BORIS PEJOVIC
Izbore u Podgorici osporava Svetosavska lista: Sa biračkog mjesta, Foto: BORIS PEJOVIC

Član Izborne komisije Glavnog grada Nikola Terzić pozvao je juče predsjednika tog tijela Veselina Vukčevića da podnese krivičnu prijavu protiv njega i da će se “sa zadovoljstvom” odazvati pozivu tužilaštva.

”Tom prilikom ću pored ‘odbrane’ iznijeti i moje viđenje činjenica koje su navedene u krivičnoj prijavi koju je izborna lista Evropa sad podnijela protiv predsjednika Izborne komisije”, rekao je Terzić “Vijestima”.

On je ocijenio da je najnovija odluka Vukčevića (DPS), da još jednom ne dozvoli održavanje sjednice Komisije, nastavak “teatra pravnih apsurda”.

Članovi Izborne komisije (IK) Glavnog grada, uglavnom iz nove većine, Nikola Terzić, Željko Vujotić, Radosav Jokić, Dragan Prelević, Ljiljana Jokić Kapa, Janko Odović, Marko Mihailović i sekretar Vladimir Vujović uputili su u ponedjeljak drugi zahtjev Vukčeviću da sazove sjednicu. On im je odgovorio da se nijesu stekli zakonski uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici održanih 23. oktobra. Odbijajući prvi zahtjev, naveo je da će konačni rezulati lokalnih izbora u Podgorici biti utvrđeni i objavljeni nakon što Ustavni sud odluči po žalbama.

Izbore u Podgorici osporava Svetosavska lista, čiji predstavnik u IK nije potpisao inicijativu sa kolegama.

Pokret Evropa sad zbog toga je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnio krivičnu prijavu protiv Vukčevića, zbog sumnje u krivično djelo zloupotreba službenog položaja, jer je u dva navrata odbio zahtjev većine članova Izborne komisije da sazove sjednicu.

Iako je stav Ustavnog suda posljednji u izbornim sporovima, Opštinska izborna komisija Budve proglasila je konačne rezultate, iako je ustavnu žalbu podnijela Građanska akcija Božidara Vujičića.

Na izborima u Podgorici pokret “Svi za naš grad”, kojeg predvodi DPS, osvojio je 24 mandata, pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 11, Demokrate šest i URA četiri mandata. SNP, Preokret i Svetosavska su bez mandata. Evropa sad, DF, Demokrate i URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju.

Terzić je kazao da, za razliku od prethodnog zahtjeva, koji je Vukčević odbio “svjesno skraćujući sadržinu predložene tačke dnevnog reda”, ovoga puta je pribjegao tumačenju Poslovnika o radu Komisije.

”Dakle, dva suštinski ista zahtjeva je odbio po različitim osnovima. Najnoviji argument za nesazivanje sjednice jeste član 11 stav 1 Poslovnika, koji reguliše da zahtjev treba da potpišu tri stalna člana Komisije. Pri tom, predsjednik, koristeći se isključivo Poslovnikom o radu Komisije, zanemaruje Zakon o izboru odbornika i poslanika, propis veće pravne snage, koji izjednačava prava i obaveze stalnih članova i opunomoćenih predstavnika za vrijeme izbornih radnji (član 31 stav 4 i 5), tj. do utvrđivanja konačnih rezultata”, kazao je Terzić.

Stalni članovi Komisije su pored Terzića i Radosava Jokića, Mišela Manojlović (DPS) i Dragan Đukanović.

Terzić je pitao Vukčevića, ako je već odlučio da se “drži” samo Poslovnika o radu, zašto nije pristupio utvrđivanju konačnih rezultata shodno članu 20.

”Poslovnik o radu nijednom odredbom ne reguliše ‘čekanje’ na konačnost i izvršnost odluka, nakon odluke Državne izborne komisije, odnosno Ustavnog suda. Dakle, kada predsjednik tumači da li treba utvrditi konačne rezultate izbora tada doziva u pomoć Zakon o izboru odbornika i poslanika, koji pri tom, ubijeđen sam, selektivno i nepotpuno tumači, dok kada želi da izbjegne sjednicu Komisije, dovoljan je samo Pravilnik o radu”, naveo je.

Smatra da se ovdje ne radi niti o tumačenju propisa niti o različitim pravnim stavovima, već o klasičnoj zloupotrebi funkcije i organa kojim rukovodi.

”Više puta sam ponovio, Izborna komisija je kolektivni, tj. kolegijalni organ gdje svaki član ima pravo na svoje tumačenje propisa, te da shodno istom glasa po sopstvenom nahođenju i ličnoj i profesionalnoj odgovornosti. Niko nikada na predsjednika Komisije nije želio niti mogao da utiče na koji način će on lično tumačiti određene pravne norme i na kraju glasati. Ali u ovom slučaju, samo predsjednik je dao sebi za pravo da ih tumači i da ih ističe kao konačni stav Komisije. Ostali članovi nemaju pravo ni da iznesu svoje mišljenje”, rekao je Terzić.

Neko je, kako je kazao, prisvojio Komsiju koja je trenutno talac jednog mišljenja, dok ostali članovi nisu imali ni pravo da svoje mišljenje iskažu.

”Što se tiče mene, a siguran sam i ostalih članova Komsije koji su zahtijevali zakazivanje sjednice, ostajemo prvrženi poštovanju procedura, ali i slobode izražavanja ličnih stavova po svakom pitanju, koje nam je trenutno jednostrano ukinuto. Na kraju, smatram da nema potrebe ni komentarisati pravni izlet predsjednika Komisije u svom posljednjem obraćanju svojim članovima, gdje sugeriše da je on branilac Ustava i zakona, dok smo mi ostali ‘podstrekači’ na vršenje krivičnog djela”, kazao je Terzić.

Tužba zbog ponovnog izbora Vukovića za gradonačelnika

Funkcioner Pokreta Evropa sad, Vasilije Čarapić, podnio je tužbu Upravnom sudu radi poništenja ponovnog izbora Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice.

On je naveo da je odluka usvojena na neregularnoj sjednici od 20. oktobra, svega tri dana prije održavanja lokalnih izbora, a nakon prethodne odluke Upravnog suda, kojim je utvrđena nezakonitost Vukovićevog imenovanja u julu.

”Skupština Glavnog grada je svjesno kršeći zakon izabrala Vukovića za njegov treći mandat na period neograničenog trajanja, čime je prekršen član 55 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je eksplicitno propisano da se predsjednik opštine bira na period od četiri godine. Da je namjera DPS-a bila da Vuković zauvijek upravlja Glavnim gradom pokazuje i ponašanje predsjednika Izborne komisije Glavnog grada Veselina Vukčevića”, rekao je Čarapić.

Bonus video: