GA: Prisutnost fašističkih obrazaca se ne poklapa sa političkim podjelama

”Naše poruke se ne mogu na pravi način čuti u podijeljenom crnogorskom društvu”, kažu iz GA

2905 pregleda 1 komentar(a)
Podizati svijest o važnosti antifašističkih  vrijednosti (ilustracija, Foto: Građanska alijansa
Podizati svijest o važnosti antifašističkih vrijednosti (ilustracija, Foto: Građanska alijansa

Političke i intelektualne elite se troše u beskrajnim sterilnim raspravama koje samo dodatno podstiču društvene podjele, čime se društvo udaljava od neophodnog konsenzusa o borbi protiv fašističkih obrazaca i praksi, poručili su iz Građanske alijanse (GA).

GA, kako su saopštili, godinama obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, s ciljem javnog prepoznavanja zabrinjavajućih društvenih trendova po pitanju govora mržnje, političke isključivosti i društvene diskriminacije, kao i (ne)sposobnosti državnih institucija da odgovore na ove pojavne oblike fašizma.

”Nažalost, naše poruke se ne mogu na pravi način čuti u podijeljenom crnogorskom društvu, koje izbjegava suočavanje sa suštinom fašističkih obrazaca, svodeći težište javnih polemika na sterilne kvaziistorijske interpretacije prošlosti ili bombaške sukobe između tvrdo ukopanih nacionalnih i klerikalnih rovova. I dok svaki od blokova podijeljenog crnogorskog društva sebe prikazuje kao žrtvu fašističkih praksi i politika, istovremeno smještajući odgovornost isključivo na suprotstavljene strane – u drugi plan se povlače glasovi koji ukazuju da se prisutnost fašističkih obrazaca ne poklapa sa političkim podjelama”, naveli su iz GA.

Dodaju da istraživanja javnog mnjenja posljednjih godina ukazuju na porast govora mržnje i na slabljenje pozitivnih trendova u vezi s pitanjem javne podrške anti-diskriminacionim politikama, dok državne institucije kontinuirano slabe u smislu koordinacije, efikasnosti i strateškog pristupa.

”Konsenzus o ovim pitanjima je jedna od rijetkih tema koja može ujediniti podijeljene društvene grupe i političke platforme. Zato predstavnici vlasti i političkih partija moraju najzad izvući glavu iz udobnosti vještog izbjegavanja rješavanja problema uzrokovanih različitim podjelama, pogledati stvarnosti u oči, te preuzeti svoj dio odgovornosti i aktivno, a ne samo deklarativno, učestvovati u podizanju svijesti o važnosti antifašističkih vrijednosti”, poručili su.

Bonus video: