Evropa sad traži mišljenje DIK-a

Iz PES-a traže odgovor na pitanje da li predsjednik Izborne komisije Glavnog grada u periodu od raspisivanja izbora pa sve do objavljivanja konačnih rezultata, može samostalno, bez sazivanja sjednice IK da odluči o podnijetom prigovoru IK, tj. da odbaci ili odbije prigovor bez sazivanje sjednice

9913 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) uputio je danas Državnoj izbornoj komisiji (DIK) zahtjev za davanje mišljenja u vezi sa primjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika i uputstva predsjedniku Izborne komisije Glavnog grada.

"U svjetlu novonastale situacije u vezi sa lokalnim izborima u glavnom gradu i odbijanja predsjednika Izborne komisije (IK) Veselina Vukčevića (DPS) da sazove sjednicu Izborne komisije, nezavisno od predloga dnevnog reda i pisanog zahtjeva većine članova Izborne komisije, potrebno je da date mišljenje na konkretna pitanja u vezi sa primjenom Zakona", piše u zahtjevu upućenom predsjedniku DIK-a Nikoli Mugoši.

Iz PES-a traže odgovor na pitanje da li predsjednik IK, u periodu od raspisivanja izbora pa sve do objavljivanja konačnih rezultata, može samostalno, bez sazivanja sjednice IK, da odluči o podnijetom prigovoru IK, tj. da odbaci ili odbije prigovor bez sazivanje sjednice.

"Da li je predsjednik IK, u periodu od raspisivanja izbora pa sve do objavljivanja konačnih rezultata, dužan da sazove sjednicu i omogući svim članovima IK, samim tim i opunomoćenim predstavnicima, da odlučuju o podnijetom prigovoru, imajući u vidu član 21 Zakona i član 16 Poslovnika o radu Izborne skupštine Glavnog grada koji propisuju da organi za sprovođenje izbora odlučuju većinom glasova svojih članova?", pitaju iz PES-a.

Iz PES-a traže odgovor i na pitanje da li opunomoćeni predstavnici podnosioca izbornih lista, od raspisivanja izbora do objavljivanja konačnih rezultata, imaju jednak status, prava i dužnosti u sazivanju sjednica i odlučivanju na sjednicama kao i stalni članovi, s obzirom na to da Zakon ne pravi razliku između ostalih članova i opunomoćenih predstavnika, imajući u vidu član 25 stav 1 Zakona, koji definiše sastav opštinske izborne komisije, te stavove 5 i 6 istog člana, koji definišu da opunomoćeni predstavnici učestvuju u radu i punovažno odlučuju 20 dana prije dana određenog za održavanje izbora, pa sve do objavljivanja konačnih rezultata izbora.

"Da li predsjednik IK, od raspisivanja izbora do objavljivanja konačnih rezultata, može da odbije sazivanje sjednice, iako postoji pisani zahtjev većine članova IK, imajući u vidu član 6 stav 1 Poslovnika, koji jasno propisuje da IK radi u sjednicama i da je u stalnom zasjedanju u periodu od raspisivanja izbora pa sve do objavljivanja konačnih rezultata, a ovo sve imajući dodatno u vidu član 25 stav 1, 5 i 6 Zakona koji definišu sastav opštinske izborne komisije, kao i status, prava i dužnost opunomoćenih predstavnika u navedenom periodu od raspisivanja izbora pa do objavljivanja konačnih rezultata", pitaju iz PES-a.

U slučaju da je, kako su dodali, dostavljeno mišljenje u suprotnosti sa ponašanjem predsjednika IK, Veselina Vukčevića, koji odbija da sazove sjednicu IK, iz PES-a mole Državnu izbornu komisiju da izda uputstvo predsjedniku IK da postupi u skladu sa mišljenjem Državne izborne komisije.

Bonus video: