Koprivica: Sudije Ustavnog suda neće biti izabrane ni na sjednici Skupštine 22. novembra

"Ne možete sa jedne strane potencirati ustavnost, odnosno neustavnost, a sa druge izbjegavate da se učini funkcionalnom jedina institucija koja može dati sud da li je nešto ustavno ili ne na zvaničan i obavezujući način"

6791 pregleda 22 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i poslanik Momo Koprivica kazao je da je politička i institucionalna kriza u Crnoj Gori počela rušenjem 42. Vlade i prekrajanjem izborne volje građana.

Otvorena je, naveo je, "pandorina kutija", ušlo se u splet neizvjesnih okolnosti, političkih igara koje urušavaju javni interes.

Gostujući u jutarnjem programu RTVNK on je kazao da da je bilo do Demokrata, Crna Gora bi još u junu imala objedinjene i lokalne i parlamentarne izbore, "pa ne bismo ovih mjeseci imali ozbiljnu i složenu krizu, čije rješenje vidi u konstituisanju Ustavnog suda".

Mišljenja je da DPS-u to ne odgovara, pa se sudije Ustavnog suda najvjerovatnije neće izabrati ni na sjednici Skupštine 22. novembra.

"Ne možete sa jedne strane potencirati ustavnost, odnosno neustavnost, a sa druge izbjegavate da se učini funkcionalnom jedina institucija koja može dati sud da li je nešto ustavno ili ne na zvaničan i obavezujući način. To je jedan sporan pristup kod DPS-a i njenih satelita koji govori da im je cilj kriza, oni se se bore za krizu, a krajni ishod poželjan za njih je blokada sistema. I da oni u toj trajućoj krizi pokazuju snagu i neki privd da su još uvijek politički jaki, iako su i na izborima od 23. oktobra doživjeli jedan ubjedljivi poraz. Izgubili su jednu veliku većinu opština u kojima su vršili vlast i mislim da su trebali shvatiti da im je iscurilo istorijsko vrijeme, da ne mogu više imati monopole, da monopole neće imati više niko na političkoj sceni Crne Gore. Narod želi oslobođenje, demokratizaciju društva, demokratizaciju na svim nivoima. I jednostavno mislim da kroz neku atmosferu tenzija DPS želi da stvore privid sopstvene snage i da nešto zavisi od njih", rekao je Koprivica.

Bonus video: