DIK: Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada dužan da sazove sjednicu

Iz DIK-a navode da IK Glavnog grada kao kolektivni organ odlučuje na sjednici većinom glasova svih članova, a da je predsjednik IK u slučaju podnošenja prigovora dužan da sazove sjednicu kako bi komisija donijela odgovarajući akt u skladu sa Zakonom

36024 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) dala je danas mišljenje i donijela uputstvo po zahtjevu Pokreta Evropa sad (PES) u vezi toga što predsjednik Izborne komisije (IK) Glavnog grada Veselin Vukčević odbija da zakaže sjednicu na kojoj bi se proglasili konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici.

DIK je ocijenio da IK Glavnog grada kao kolektivni organ odlučuje na sjednici većinom glasova svih članova, a da je predsjednik IK u slučaju podnošenja prigovora dužan da sazove sjednicu kako bi komisija donijela odgovarajući akt u skladu sa Zakonom - saopšteno je "Vijestima" iz DIK-a.

Iz te institucije navode i da su postupajući po Vukčevićevom zahtjevu u vezi sa proglašenjem konačnih rezultata izbora, odlučili da proslijede mišljenja koja su u odnosu na isto pitanje dali opštinskim izbornim komisijama Plav i Danilovgrad.

U tim mišljenjima se navodi da, zbog žalbi kod Ustavnog suda, oni smatraju da opštinske komisije ne mogu proglasiti konačne rezultate izbora.

PES je juče podnio zahtjev za davanje mišljenja u vezi s primjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika, u kom traže od DIK-a odgovor na pitanje da li šef IK od raspisivanja izbora do objavljivanja konačnih rezultata može da odbije sazivanje sjednice, iako postoji pisani zahtjev većine članova IK.

Članovi IK iz redova buduće vlasti u Podgorici tražili su u dva navrata zakazivanje sjednice na kojoj bi se proglasili konačni rezultati, ali Vukčević to odbija, navodeći da oni mogu biti utvrđeni i objavljeni tek nakon što Ustavni sud odluči po žalbama na izbore.

On kaže da bi svako drugačije postupanje značilo kršenje Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika, ali i izvršenje krivičnog djela za koje je Krivičnim zakonikom zaprijećena kazna do tri godine zatvora.

PES je zbog Vukčevićevog odbijanja da zakaže sjednicu podnio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv njega zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Pred Ustavnim sudom je više žalbi na rješenja DIK-a u vezi s izborima u Podgorici, a među njima su i one Svetosavske srpske liste, koja nije prešla cenzus.

Iako je stav Ustavnog suda posljednji u izbornim sporovima, Opštinska izborna komisija Budve proglasila je konačne rezultate uprkos tome što je ustavnu žalbu na izbore u tom gradu podnijela Građanska akcija Božidara Vujičića.

Iz PES-a, između ostalog, pitaju DIK i da li šef IK, od raspisivanja izbora do konačnih rezultata, može samostalno, bez sazivanja sjednice, da odluči o podnijetom prigovoru, te da li opunomoćeni predstavnici podnosioca izbornih lista, u istom periodu, imaju jednak status, prava i dužnosti u sazivanju sjednica i odlučivanju, kao i stalni članovi.

”U slučaju da je dostavljeno mišljenje u suprotnosti s ponašanjem predsjednika IK Vukčevića, koji odbija da sazove sjednicu, molimo vas da u skladu sa članom 32 stav 1 tačka 3 Zakona date uputstvo predsjedniku IK da postupi u skladu s mišljenjem”, navodi se u saopštenju PES-a.

Vukčević je juče SDT-u podnio krivičnu prijavu protiv članova IK Nikole Terzića, Radosava Jokića, Marka Mihailovića, Željka Vujotića, Radana Prelevića, Janka Odovića, Ljiljane Jokić Kape i sekretara IK Vladimira Vujovića zbog sumnje da su, kako tvrdi, počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja.

On, između ostalog, u prijavi navodi da se konačni rezultati izbora održanih 23. oktobra ne mogu proglasiti dok Ustavni sud ne odluči po žalbama, ali da članovi i sekretar IK “iz njima znanih razloga, koji su više nego očigledni, da bi pribavili korist za sebe i njihove političke nalogodavce protivpravnim proglašavanjem konačnih rezultata”, vrše pritisak na njega kako bi se rezultati proglasili prije odluke Ustavnog suda.

Na izborima u Podgorici lista “Svi za naš grad”, koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS), osvojila je 24 mandata, PES 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (DF) 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.PES, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

Bonus video: