Poslanici da preispitaju stav o zakonu o zabrani fašističkih organizacija

Skendereović je kazao da skoro nemoguće izgleda činjenica da pojedine partije koje se “busaju demokratijom i čija su usta puna građanskog opredjeljenja“ ne žele da podrže takav zakon

2065 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Partija crnogorskih Muslimana
Foto: Partija crnogorskih Muslimana

Partija crnogorskih Muslimana pridružuje se svim antifašističkim snagama koje žele da podrže zakon o zabrani fašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, saopštio je predsjednik te stranke Hazbija Skenderović.

On je kazao da skoro nemoguće izgleda činjenica da pojedine partije koje se “busaju demokratijom i čija su usta puna građanskog opredjeljenja“ ne žele da podrže takav zakon.

Time su, kako je rekao Skenderović, u startu u suprotnosti sa onim što navodno propagiraju.

On je naveo da takvim stavom samo pokazuju pravo lice i udaljavaju Crnu Goru od antifašističke, multinacionalne, multikonfesionalne sredine.

„Kako aktuelna parlamentarna većina neće da podrži zakon o zabrani fašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, čiji je predlagač predsjednik Liberalne partije Andrija Popović”, pitao je Skenderović.

On je naveo da Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nije podržao predlog zakona jer su tri člana bila za, a pet protiv.

“Uzdržani su bili poslanici Demokratskog fronta, Demokrata i koalicije Crno na bijelo”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da taj predlog dan ranije nije dobio zeleno svijetlo Zakonodavnog odbora.

„Svjedoci smo ovih dana, a možemo reći i godina, da na prostoru Crne Gore buja šovinizam, simbolika i retorika za koje smo mislili da smo ostavili iza sebe u dalekoj prošlosti“, kazao je Skenderović.

Međutim, kako je ocijenio, ona je svaki dan sve jača i snažnija.

„I sasvim je normalno da se građani koji pripadaju manjinskim narodima, kao i svi oni koji su građanski i antifašistički opredijeljeni, nelagodno osjećaju u okruženju punom šovinizma i fašizma, i pitaju do kad”, navodi se u saopštenju.

Skenderović je kazao da zato apeluju na sve učesnike u ovom procesu da preispitaju stavove i zapitaju se gdje vodi tako čvrsto stanovište jer se, kako je rekao, odbijanjem takvog zakona na prostorima Crne Gore dozvoljava govor i simbolika mržnje.

Bonus video: