Njegošev dan u sjenci praznovanja

Danas se prvi put obilježava praznik kulture, a već sjutra će Demokrate, na čiju inicijativu je predlog i usvojen, predati Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima kojim će umjesto jednog predvidjeti dva neradna dana...

40522 pregleda 62 komentar(a)
Vladika, pjesnik i vladar: Njegoš, Foto: pinterest
Vladika, pjesnik i vladar: Njegoš, Foto: pinterest

Sestre moje i braćo Crnogorci, knjige u ruke i okrenite prvu stranicu…

Tim riječima bi se, prema mišljenju reditelja i urednika programa u Crnogorskoj kinoteci, Andra Martinovića, Njegoš obratio Crnogorcima na današnji datum, kada se u sjenci rasprava koliko bi dana trebalo praznovati, prvi put obilježava posljednji ustanovljeni praznik kulture - Dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Datum rođenja vladike, pjesnika i vladara Crne Gore je za državni praznik usvojen prošle godine, kroz usvajanje izmjena Zakona o državnim praznicima, koje je inicirala Demokratska Crna Gora.

Martinović je za “Vijesti” kazao da, kao i svaka velika ličnost, Njegoš pobuđuje i idolopoklonstvo i poricanje.

”Suprotstavljene do krajnosti, ove oprečne reakcije potvrđuju njegov status jedne od najznačajnijih ličnosti u našoj povijesti i kulturi”, ocijenio je Martinović.

Kada je o kulturi riječ, Martinović je istakao da je Njegoš “uistinu svjetlost u onovremenoj crnogorskoj tami”.

”Jednom svijetu stiješnjenom odasvud, dao je literarno uobličenje na osnovu kojeg su ga mogli razumjeti i prihvatiti drugi”.

Njegoš u kulturi “uistinu svjetlost u  onovremenoj crnogorskoj tami”: Andro Martinović
Njegoš u kulturi “uistinu svjetlost u onovremenoj crnogorskoj tami”: Andro Martinovićfoto: Savo Prelević

Martinović je naglasio da je Njegoševo postignuće nastavak čuda kakvo predstavlja poduhvat donošenja štamparije u crnogorska brda, tri i po vijeka ranije.

”Njegoš je, treba to reći, bio isključivo odan Crnoj Gori. I ideji slobode, kao biti egzistencije čovjeka i zajednice kojoj pripada. U onom smislu koji će (Alber) Kami definisati kao šansu da budemo bolji”, kazao je Martinović.

On je istakao da je, po svemu što se njemu zna, Njegoš bio modernist i progresist:

”Otuda djeluje promašeno pozivanje na “njegoševsku Crnu Goru” kao na anahrono društvo nespremno da se mijenja, potčinjeno ulozi koju su mu namijenili drugi. U jednom pismu, vapijući za samostalnošću i preuzimanjem sudbine u svoje ruke, Njegoš se, tako, žali da je odveć ‘rob petrogradskih ćudi’”.

Martinović napominje da umjesto one parole da “nam ne treba druga knjiga do jedne koju je on napisao”, treba čitati i Njegoša i knjige napisane o njemu, uključujući i svojevrsnu biografiju Milovana Đilasa.

On je ocijenio da je praznik u njegovu čast, trebalo ustanoviti i ranije, ali na jedan drugačiji, ovom vremenu primjereniji način.

”Bulumenta koja upravlja državom uspjela je da i od ove teme napravi cirkus. Mislim da bi nam se Njegoš, umjesto rasprave da li da se njegov dan obilježava jedan ili dva dana, obratio riječima: ‘Sestre moje i braćo Crnogorci, knjige u ruke i okrenite prvu stranicu…’”.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, Njegošev dan praznuje se jedan dan i to na dan praznika -13. novembar.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su 7. novembra saopštili da je članom dva Zakona o državnim i drugim praznicima propisano da se državni i drugi praznici praznuju dva dana i to na dan praznika i narednog dana, a nadalje se u članu tri propisuje da su praznični dani neradni, te da ukoliko je praznik nedjelja, neradna su dva naredna dana i da ukoliko je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan.

”Međutim, Zakonom o državnim i drugim praznicima u članu 3b propisan je izuzetak od prethodno navedenog pravila koji glasi da izuzetno od člana dva i člana tri, stav 2 i 3 citiranog zakona, praznik 13. novembar - Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, praznuje se jedan dan i to na dan praznika, te je shodno tome neradni dan nedjelja 13. novembar”, saopšteno je iz Ministarstva.

Demokrate su prethodne sedmice pozvale Vladu da i ponedjeljak, 14. novembar, bude neradni dan.

Ministar pravde Marko Kovač je to predložio na sjednici Vlade, ali je njegov predlog odbijen.

Predsjednik kluba poslanika Demokrate-Demos, Boris Bogdanović, kazao je za “Vijesti” da će Demokrate danas predati Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima kojim će umjesto jednog predvidjeti dva neradna dana.

On je istakao da su ponosni na njihov zakonski projekat kojim su dan Njegoševog rođenja proglasili za državni praznik i da su tada, kao predlagači, prihvatili kompromis da umjesto dva neradna dana, kako se praznuju svi drugi praznici Dan Njegoševog rođenja praznuje jednim neradnim danom.

”Članom 3 Zakona o državnim i drugim praznicima jasno je i decidno propisano, citiram: ‘Ukoliko je praznik nedjelja, neradna su dva naredna dana. Ukoliko je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan’”.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

U članu 3b istog Zakona stoji: “Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, praznuje se jedan dan i to na dan praznika”.

Istakao je da je jasno da ta norma ne derogira član 3 ovog Zakona, već samo propisuje da se Njegošev dan slavi na dan praznika, ako je dan praznika radni dan.

Bogdanović je kazao da je odbijanjem predloga ministra pravde da ponedjeljak proglase neradnim danom saglasno Zakonu o državnim i drugim praznicima prvorazredni državni skandal i vrlo loša poruka, koja zasigurno ima političke i druge motive.

”Oni koji su svojim glasom onemogućili proslavu Njegoševog dana iskazali su i svoj odnos prema Njegoševom liku i djelu”, istakao je Bogdanović.

Iz Bošnjačke stranke, čiji su poslanici glasali protiv predloga da Njegošev dan bude državni praznik, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su i dalje na istom stanovištu i iz kojih razloga.

U posljednjih desetak godina više puta je predlagano da se dan Njegoševog rođenja proglasi za praznik kulture.

To je 2013. godine predložilo Ministarstvo kulture Crne Gore, ali predlog nije prošao. Tadašnja Vlada je ponovo 2016. godine najavila ustanovljenje Njegoševog dana kao novog državnog praznika, ali je od toga odustala bez zvaničnog objašnjenja. Prije toga su iz redova DPS-ovog tadašnjeg koalicionog partnera u vlasti - Bošnjačke stranke, upućene negativne reakcije.

Zatim je Demokratski front u oktobru 2018. godine aktuelizovao predlog da se dan rođenja Njegoša 13. novembar proglasi crnogorskim praznikom kulture. O tome se u Skupštini nije ni raspravljalo, jer nije bilo dovoljne većine u parlamentu.

Skupština, EPCG i CEDIS praznuju i u ponedjeljak

Skupština neće sjutra raditi na osnovu odluke predsjednice parlamenta Danijele Đurović, uprkos odluci Ministarstva rada i socijalnog staranja da se Njegošev dan praznuje jedan dan. Iz njenog kabineta kazali su da se njen stav - da Skupština neće raditi povodom obilježavanja Njegoševog dana, u ponedjeljak, 14. novembra, odnosi i na poslanike i na zaposlene u najvišem zakonodavnom domu.

”Napominjemo da se ne radi o postupanju suprotnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima…”.

Izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin (Demokrate) najavio je da će u toj državnoj kompaniji ponedjeljak biti neradan dan, kao i u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu...

Rovčanin je te informacije objavio na svom Fejsbuk nalogu.

Anketa - Šta građani misle o Danu rođenja Njegoša

Maja Radojević

Znam da se u nedjelju, 13. novembra, obilježava Dan Njegoševog rođenja.

Maja Radojević
foto: Ivana Vlaović

Mislim da bi neradni dan sa nedjelje trebalo da se prenese na ponedjeljak.

Vasilija Šarović

Znam da se u nedjelju, 13. novembra, obilježava rođenje Njegoša i da će to biti novi državni praznik.

Vasilija Šarović
foto: Ivana Vlaović

Neradni dan ne bi trebalo prenositi na prvi radni, ukoliko pada za vikend. Mislim da imamo dovoljno neradnih dana, odnosno da ih je i previše.

Predrag Vuković

Normalno da znam, u nedjelju se obilježava rođenje velikog srpskog i crnogorskog pjesnika Petra II Petrovića Njegoša.

Predrag Vuković
foto: Ivana Vlaović

Mislim da bi i ovaj praznik, kao i svi ostali, trebao da se prenosi sa neradnog na prvi radni dan, odnosno da ponedjeljak bude neradan.

Aldin Osmanović

Znam da je u nedjelju Njegošev dan, odnosno da je to dan kada se Petar II Petrović Njegoš rodio i da je ponedjeljak trebalo da bude slobodan, a nije.

Aldin Osmanović
foto: Ivana Vlaović

Što se mene tiče, bilo bi super da ponedjeljak bude neradan, to bi mi bio dodatni dan nakon vikenda da odmaram, ali realno gledano nije potrebno.

Bonus video: