Pokret Evropa sad: Njegoševa jedinstvena istorijsko-politička, književna i filozofska pojava prevazišla granice CG

"Svevremenost Njegoševoga djela nam danas ne služi samo na ponos, već nas i opominje da, u kompleksnom društveno-političkom momentu kroz koji prolazimo, ne zaboravimo da "zloća, zavist, adsko nasljedije, ovo čojka niže skota stavlja"

2615 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad čestitao je svim građanima Crne Gore praznik kulture koji se obilježava na dan rođenja "najvećega južnoslovenskog pjesnika", crnogorskog vladara i vladike, Petra II Petrovića Njegoša.

Poručili su da je Njegoševa jedinstvena istorijsko-politička, književna i filozofska pojava odavno prevazišla granice Crne Gore i našu zemlju upisala u knjigu prosvijećenih naroda.

Pokazujući time, kako se navodi u saopštenju Pokreta Evropa sad, da se "materijal k slavnom djelu i trijumfa dični v'jenac“ ne nalaze nužno u "grmenu velikome".

Kao što je, kako kažu, Njegoševa državnička i pjesnička nit spajala realne potrebe za nezavisnošću i slobodom sa širim horizontom evropskog civilizacijskog i kulturnog kruga, tako i obilježavanje njegovoga dana treba da posvjedoči odlučnosti našeg društva da svoje političke, ekonomske i socijalne težnje temelji na svijesti o značaju istorijskog kontinuiteta i kulturnog nasljeđa.

"Ta svijest odredila je i Njegošev mukotrpan rad na učvršćivanju državne samostalnosti i uspostavljanju političkih institucija, ali i na razvoju prosvjete i kulture", kazali su oni.

Svevremenost Njegoševoga djela nam danas, kako navode, ne služi samo na ponos, već nas i opominje da, u kompleksnom društveno-političkom momentu kroz koji prolazimo, ne zaboravimo da "zloća, zavist, adsko nasljedije, ovo čojka niže skota stavlja".

Ističu u vjeri da će svako buduće obilježavanje današnjeg praznika biti i podsticaj razvijanju što veće društvene kohezije, Pokret Evropa sad ostaje posvećen ideji da je, kako tvrde, njegovanje kulture nezaobilazan faktor prosperiteta i razvoja Crne Gore.

Bonus video: