Đurašković: Građani Cetinja su jače od svih poslali poruku protiv rata i razaranja Ukrajine

"Upravo iz našeg grada devedestih godina prošlog vijeka povedena je najsnažnija antiratna kampanja protiv nepravednog razaranja gradova i država i uništavanja ljudskih života", rekao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Nikola Đurašković

9967 pregleda 19 komentar(a)
Đurašković, Foto: Prijestonica Cetinje
Đurašković, Foto: Prijestonica Cetinje

Slavna istorija i vjekovna borba za slobodu i pravdu, opredijelila je Cetinje i Cetinjane i u trenucima kada su odbili oružje i agresiju na bratske i susjedne narode, saopštio je danas gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Nikola Đurašković.

"I ne samo to, nego je upravo iz našeg grada devedestih godina prošlog vijeka povedena najsnažnija antiratna kampanja protiv nepravednog razaranja gradova i država i uništavanja ljudskih života. Isto tako danas kada prijateljski ukrajinski narod trpi agresiju, kada je u ruševinama zatrpan naš pobratimski grad Harkov, građani Cetinja su samoinicijativno ustali i jače od svih drugih gradova u Evropi i svijetu poslali poruku protiv rata i razaranja Ukrajine. Jednako važni, kao i oni slobodarski iz teških borbi i ratova, ovi događaji krase slavne stranice istorije Prijestonice Cetinje", istakao je Đurašković na svečanoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje povodom obilježavanja 13. novembra, Dana Prijestonice Cetinje

Iz Prijestonice Cetinje je saopšteno da je nakon polaganja vijenaca na Spomen kosturnicu i kod Vlaške crkve, održana Svečana sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje povodom obilježavanja 13. novembra, Dana Prijestonice Cetinje.

"Svečana sjednica održana je u Vladinom domu uz prisustvo velikog broja državnih zvanica, diplomatskog kora i predstavnika pobratimskih gradova Cetinja i drugih gradova i opština iz Crne Gore", piše u saopštenju.

Đurašković je istakao da danas sa ponosom proslavljamo i obilježavamo 13. novembar, obilježavajući na taj način datum koji nije bitan samo za Cetinjane, već za sve ljude kojima je Crna Gora u srcu

Predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje, Milena Vujačić istakla je da je Dan Prijestonice poseban dan u kome se stapa 540 godina postojanja grada na čijim temeljima se vinula crnogorska zastava i crnogorska luča slobode.

"Cetinje je ostvarilo svoj smisaoni cilj, očuvalo je državu i čovjeka kao najvišu vrijednost i dalo mu najplemenitiju svrhu i cilj. Očuvalo je ljepotu, dobrotu, istinu i pravdu u ljudskom liku i kroz ljudsko postojanje", navela je Vujačić

Iz Prijestonice Cetinje je saopšteno da se nagrada "13. novembar" dodjeljuje kao poseban oblik javnog priznanja za najbolje ostvarene rezultate u svim oblastima rada i stvaralaštva koji su od izuzetnog značaja za Prijestonicu Cetinje.

"Na Svečanoj sjednici Skupštine Prijestonice, danas su uručene nagrade zaslužnim pojedincima i institucijama. Dobitnici nagrade su nevladina organizacija The Books of Knjige koja se bavi kulturom i aktivna je već tridesetak godina, škola fudbala "Winner" osnovana 2010. godine na Cetinju i gospodin Aleksandar Vujović, poznati crnogorski reditelj, multimedijalni umjetnik i producent koji se u ime dobitnika priznanja zahvalio i obratio prisutnima", kazali su iz Prijestonice Cetinje.

U saopštenju se dodaje da su povodom 13. novembra, Dana oslobođenja Prijestonice Cetinje, dodijeljene studentske nagrade najboljim studentima osnovnih studija fakulteta čije je sjedište u Prijestonici, kao i studentima koji imaju prebivalište u Prijestonici, a studiraju van Cetinja.

"Nagrađen je student Fakulteta dramskih umjetnosti Miloš Kašćelan čiji je indeks uspjeha 9,90, Ksenija Jovićević sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (9,92), Ivana Dendić sa Muzičke akademije (9,85) i Raičević Teodora, studentkinja Fakulteta likovnih umjetnosti (9,97). Dodijeljene su nagrade i studentima koji studiraju van Cetinja – Nikoleti Ivanović, polaznici Randolf Makon koledža, Fakulteta za psihologiju i Fakulteta za političke nauke (9,81), Jovanu Cebaloviću sa Fakultetu humanističkih studija (9,37) i Mileni Đuranović sa Biotehničkog fakulteta (9,30)", piše u saopštenju.

U ime studenata zahvalila se Ksenija Jovićević, koja je kazala da je nagrada Prijestonice Cetinje rezultat truda i ljubavi koji su svi uložili u prethodnoj akademskoj godini.

Svojim nastupima, događaj su upotpunile violistkinja Tanja Bogdanović, pijanistkinja Jelena Vukmirović, muzički duo Filip Sjekloća i Lika Ardit i Hor "Luča".

Program proslave Dana oslobođenja Prijestonice nastaviće se večeras u Zetskom domu, koncertom KUD-a Njegoš sa početkom u 20:00h.

Bonus video: