Četiri kruga izbornog pakla: Glasanje u Šavniku bez kraja

Do prekida glasanja došlo je oko 18 časova jer članovi biračkih odbora iz Koalicije “Za budućnost Šavnika” ni ovog puta nijesu dozvolili dijelu novoupisanih birača da glasaju

39510 pregleda 28 komentar(a)
Umalo tuča zbog “izbornih turista”, Foto: Svetlana Mandić
Umalo tuča zbog “izbornih turista”, Foto: Svetlana Mandić

Dva sata falilo je da se izborna zavjesa spusti u Šavniku nakon četiri kruga, ali je glasanje ipak prekinuto pa će birači opet na birališta.

Izborna saga počela je u varoši ispod Durmitora 23. oktobra kada su izbori održani i završeni u trinaest opština, ali ni juče nije okončana na dva biračka mjesta - u zgradi opštine Šavnik i selu Kruševice.

Glasanje proteklo bez incidenata do 18 časova
Glasanje proteklo bez incidenata do 18 časovafoto: Svetlana Mandić

Do prekida glasanja došlo je oko 18 časova jer članovi biračkih odbora iz Koalicije “Za budućnost Šavnika” ni ovog puta nijesu dozvolili dijelu novoupisanih birača da glasaju jer, kako tvrde, nemaju nikakve veza sa Šavnikom.

Povezani članci

13. Novembar 2022.

Šavnik: Poništeni lokalni izbori na dva biračka mjesta

”Ne pamtim da se ovako glasalo. Da se dignu stari predsjednici Krsto Karadžić, Dragoljub Jakić, Bato Jelić, ne bi im bilo prijatno što se ovako glasa. Trebalo bi da se završi glasanje i da su ljudi došli do uma već, da znaju šta smiju uraditi, a šta ne. Svemu ima kraj”, kazao je sedamdesetpetogodišnji Miraš Jakić koji ima dug glasački staž, ali je prvi put morao da četiri puta glasa tokom izbornog procesa.

Uzalud i “mirovna misija”

I glasaće opet, iako je malo falilo da se okonča izborna farsa.

”E, dosta je više. Ne može. Puštali smo vas da glasaju birači koji nijesu iz Šavnika vjerujući da će to biti neki razuman broj, ali sad ste pretjerali. Evo, počeli su masovno da dolaze”, kazao je član Biračkog odbora iz opozicije.

Njegove kolege iz vladajuće koalicije DPS-SD pitale su drugu stranu zašto nijesu prekinuli glasanje kada je prva osoba koja nije iz Šavnika glasala, nego su čekali skoro do kraja.

A “žmurili su”, kako rekoše, i jedni i drugi, očekujući da ovoga puta do prekida glasanja neće doći.

Čak je i predsjednik Biračkog odbora u selu Kruševice, Filip Stijepović, bio ubijeđen da je ovoga puta “postava” biračkih odbora “mirovna misija”.

Pokazalo se, međutim, da ni “mirovna misija” neće dati rezultat, ni ljubaznost novinara koji su biračima strpljivo objašnjavali gdje se nalazi biračko mjesto u zgradi lokalne uprave.

Policija spriječila tuču, gradonačelnik uspio da glasa

Na ulici u Šavniku, van biračkog mjesta, umalo je juče došlo do tuče, koju je spriječila policija.

Kako je “Vijestima” kazao jedan od mladića, simpatizer koalicije “Za budućnost Šavnika”, do incidenta je došlo jer je u Šavnik stigao “kombi podgoričkih tablica pun izbornih turista”.

”Kombi je bio parkiran kod zgrade opštine. Kada smo došli do njih, pobjegli su, ali smo ih presreli. Htjeli smo da ih spriječimo da glasaju. Na naše insistiranje, policija je pretresla kombi i našla tri palice i biber sprej. Čak je i jedan od policajaca uzeo palicu iz kombija i sakrio je ispod uniforme”, tvrdi mladić.

Šavničanin Rajko Bajović četvrti put glasao je u zgradi opštine, a i peti će, kazao je da je varošica uvijek bila popularna, ali da se malo pažnje usmjeravalo na ovu opštinu.

Sreće nije imao ni aktuelni predsjednik opštine i nosilac liste koalicije DPS-SD, Jugoslav Jakić - prethodna tri puta nije glasao jer su izbori prekidani u ranim jutarnjim časovima. Uspio je da glasa juče i isticao da je uvjeren da će izborni dan proći bez incidenata.

Predsjednik OIK-a, Dušan Radanović, kazao je da su do 18 časova izbori na oba glasačka mjesta tekli bez neregularnosti, a da je zatim glasanje prekinuto jer članovi biračkih odbora nijesu biračima dozvolili da ostvare ustavom zagarantovano pravo.

”Izbori će na ta dva mjesta, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, opet biti ponovljeni, najvjerovatnije u nedjelju, jer moramo zakazati novo glasanje u roku, najkasnije, od sedam dana”, kazao je Radanović.

Koalicija DPS-SD je na 21 biračkom mjestu osvojila 549 glasova, Koalicija “Za budućnost Šavnika”, koju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), 571, dok je za Koaliciju Demokrata, Evrope sad i Ujedinjene Crne Gore do sada glasalo 99 birača.

Opozicija jača za 121 glas

Prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajuću DPS-SD.

Na biračkim mjestima broj 1 (zgrada opštine) i u selu Kruševice ukupno je 541 birač, što je skoro 27,5 odsto od ukupnog broja.

Na biračkom mjestu Šavnik upisana su 483 birača, a u Kruševicama 58.

Na 21 biračkom mjestu do sada je glasao 1.231 birač od 1.968 ukupno upisanih, što je 62,55 odsto.

Izbore u Šavniku obilježio je veliki broj novoupisanih birača, pa ih je u odnosu na parlamentarne izbore održane 2020. više za 350, a u odnosu na lokalne iz maja 2018. za 245.

Od 20. aprila do 20. oktobra ove godine u varoš se, prema biračkom spisku, doselio 341 građanin, ali su, kako je rečeno TV Vijesti, 32 osobe već podnijele zahtjev za promjenu prebivališta.

U Šavnik se od početka izbora doselila jedna osoba.

Na prošlim lokalnim izborima koalicija DPS-SD je osvojila 19 mandata (862 glasa), koalicija SNP-DF osam (381), dok su Demokrate samostalno osvojile tri mandata (152).

Tada je izlaznost bila skoro 82 odsto.

Prijave se gomilaju

Policija je tokom izbornih nepravilnosti koje su se u Šavniku dogodile 23. i 30. oktobra podnijela 12 krivičnih prijava protiv 17 lica, a zbog počinjenih 14 krivičnih djela koja se odnose na povredu prava glasanja, sprečavanje održavanja glasanja, te uništavanja dokumenata o glasanju.

I 6. novembra policija je imala posla, a na biračkom mjestu Kruševice napadnut je član biračkog odbora iz Koalicije “Za budućnost Šavnika” koji je prošao sa lakšim povredama.

Zbog incidenata od 6. oktobra, policija je podnijela krivične prijave protiv pet osoba zbog povrede prava glasanja, nanošenja lakih tjelesnih povreda, napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, uništavanja dokumenata o glasanju i sprečavanja održavanja glasanja.

I jučerašnje neuspjelo glasanje je prošlo sa krivičnim prijavama.

Pored velikog broja incidenata, napada i glasanja bez kraja, šavničke izbore obilježila je i složna pjesma članova Biračkog odbora u selu Bijela, zatvoreni ugostiteljski objekti i veliki broj policajaca.

Šavnik je varoš na tri vode i sa dvije zore, ali i sa izborima bez kraja.

DPS: Izbori pretvoreni u lakrdiju

Iz lokalnog DPS-a saopštili su da je izborni proces pretvoren u lakrdiju, a samim tim i u potpunosti “obesmišljen” i da su članovi biračkih odbora iz redova DF-a još jednom spriječili održavanje izbora.

“Svi napori naše partije, brojni pozivi koje smo uputili policiji i tužilaštvu, očigledno su bili uzaludni... Ponovnim vršenjem djela koja spadaju u grupu krivičnih djela protiv izbornih prava propisanih Krivičnim zakonikom, destruktivci i primitivci nastavili su svoj cirkus”.

Ocijenili su da su izbori u Šavniku pokazali sve manjkavosti državnog sistema i činjenicu da institucije ne funkcionišu, “jer njihovi predstavnici ni ovoga puta nijesu preduzeli ovlašćenja iz svojih nadležnosti u cilju zaštite i poštovanja zakona i Ustava”.

Bonus video: