Borelj najavio dodatnu podršku Crnoj Gori u prevazilaženju posljedica sajber napada

"Fokusirali smo se na hibridne prijetnje u regiji i dogovorili se da ojačamo podršku našim partnerima u sajber odbrani", rekao je Borelj

12612 pregleda 3 komentar(a)
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu da EU od partnera, koji teže evropskoj budućnosti, očekuje evropsko ponašanje i želju da se nađe evropsko rješenje.

Najavio je dodatnu podršku Crnoj Gori u prevazilaženju posljedica sajber napada.

"Od partnera koji teže evropskoj budućnosti očekujemo evropsko ponašanje i želju da se nađe evropsko rješenje, što je glavni predsulov. Oni su sada na prekretnici, moraju da odluče kojim putem žele da idu, ka EU ili ka prošlosti. Fokusirali smo se na hibridne prijetnje u regiji i dogovorili se da ojačamo podršku našim partnerima u sajber odbrani. Osudili smo velike sajber napade u Albaniji i sajber napade koji su pogodili crnogorsku IT infrastrukturu tokom avgusta i zatražićemo dodatnu podršku kako bi se Crna Gora sa tim suočila", poručio je Borelj, prenosi Portal RTCG.

Grlić Radman: Iskazana zabrinutost zbog trenutne ustavne krize

Crna Gora mora uložiti veće napore za ostvarivanje evropske perspektive, poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu.

On je kazao da je Borelj govorio o svakoj državi pojedinačno, pa i Crnoj Gori.

"Iskazana je zabrinutost zbog trenutne ustavne krize, Vlade koja je u tehničkom mandatu, zemlja koja je isto tako na određeni način podijeljena. Traži se isto tako od Crne Gore da se jače angažuje na vladavini prava, na ispunjavanje prelaznih mjerila kako bi se konačno zatvorila neka poglavlja", naveo je Grlić Radman, prenosi Portal RTCG.

On je rekao da za dvije godine u Crnoj Gori nije učinjeno ništa na putu ka EU.

"Crna Gora mora uložiti veće napore na ostvarivanje evropske perspektive", poručio je Grlić Radman.

Bonus video: