Šćepanović: Ušli u zonu krivične odgovornosti

OIK Kolašin proglasila konačne rezultate lokalnih izbora uprkos ustavnoj žalbi DPS-a

7187 pregleda 11 komentar(a)
Savez DPS-a u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Savez DPS-a u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednica kolašinskog odbora DPS-a Marta Šćepanović (DPS) kazala je za Vijesti da je Opštinska izborna komisija (OIK) “pravnim nasiljem utvrdila konačne rezultate izbora”.

Ona navodi da je podnošenjem ustavnih žalbi “postupak zaštite biračkog prava izmješten kod Ustavnog suda”, te da je OIK trebalo da postupi u skladu sa članom Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da Komisija “utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike u roku od 12 sati od konačnosti ili izvršnosti odluka donesenih po žalbi”.

OIK Kolašin utvrdila je danas konačne rezultate lokalnih izbora od 23. oktobra. Za to je glasalo šest predstavnika Demokrata, Demokratskog fronta, Pokreta Evropa sad i URA, dok su dva člana iz DPS bila uzdržana, a treći predstavnik je bio protiv. DPS je ranije uložio ustavnu žalbu.

”Članovi izborne komisije upoznati su sa stavom DIK-a po pitanju proglašenja konačnih rezultata izbora koji je usklađen sa Ustavom i zakonom. Očigledno su svjesno postupali protivno članu Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika. Takođe, i stavu zauzetom od strane DIK-a sve sa namjerom da preliminarne rezultate lokalnih izbora u Kolašinu proglase konačnim rezultatima. U konačnom, rizikovali su da takvim činjenjem uđu u zonu krivične odgovornosti”, kaže Šćepanović.

Lista koju je u Kolašinu predvodio DPS dobila je devet odbornika u lokalnom parlamentu. Toliko odbornika imaće i lista Demokrata i Ujedinjene Crne Gore. Četiri odbornika imaće Demokratski front, po tri Pokret Evropa sad i SNP, dva Grupa birača Momčilo Vukčević i jedan sa liste URA.

Činjenica da Ustavni sud ne broji dovoljan broj sudija za odlučivanje po izbornim žalbama ne može zaustaviti izborni proces, podsjećaju u zajedničkoj izjavi članovi OIK koji su glasali za utvrđivanje konačnih rezultata.

”Mandat postojećem sazivu SO istekao je 7. jula 2022. godine i trenutno je ovaj saziv nelegitiman, a što je potvrđeno odlukom Ustavnog suda. Postavlja se pitanje da li takva skupštinska većina može izglasati neke od najvažnijih odluka za opštinu, u prvom redu mislim na budžet, program uređenja prostora koji mora pratiti izvršenje kapitalnog budžeta”, obrazlažu oni.

Podsjećaju da su “svi članovi OIK, osim člana proširenog sastava ispred DPS “ potpisali zapisnik o utvrđivanju konačnih rezultata izbora, bez primjedbi”.

”Članovi OIK koji su bili uzdržani nijesu imali primjedbi na utvrđene rezultate izbora, već su na ovaj način glasali zbog činjenice da Ustavni sud nije odlučio po izbornim žalbama”, poručuju članovi OIK, koji su digli ruku za utvrđvanje konačnih rezultata.

Boško Laketić, predstavnik liste URA i slobodni građani, “Vijestima” je rekao “da u Kolašinu postoje brojni problemi i nema razloga da se čaka ni dan na njihovo rješavanje”.

“Simptomatično je da DPS nije ulagao nikakve žalbe u rijetkim opštinama u kojima je osvojio vlast, već samo u onima gdje je doživio potpuni debakl. Ali ako DPS smatra da su njihove žalbe osnovane pozivam ih i tim povodom da glasaju za izbor sudija Ustavnog suda i da samim tim Ustavni sud poništi našu danas donesenu odluku”, poručuje Laketić.

Bonus video: