Vukčević nije dozvolio članovima IK-a da glasaju o proširenju dnevnog reda, zaključio sjednicu i napustio salu

Članovi IK-a novinarima su, nakon što je Vukčević napustio sjednicu, pojasnili da će sačiniti službenu zabilješku da je većina članova glasala za proširenje dnevnog reda, i da će onda s njom ići ka nadležnim organima

43939 pregleda 25 komentar(a)
Vukčević na današnjoj sjednici: Foto: Luka Zeković, Foto: Luka Zeković
Vukčević na današnjoj sjednici: Foto: Luka Zeković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.11.2022. 16:40h

Predsjednik Izborne komisije (IK) Glavnog grada Veselin Vukčević, zaključio je današnju sjednicu IK-a nakon što članovima tog tijela nije dozvolio da glasaju o proširenju dnevnog reda sjednice, kako bi u njega uvrstili utvrđivanje konačnih rezultata izbora u Podgorici.

Nakon što su članovi IK-a, na zahtjev člana Radosava Jokića (Demokratski front), koji je inicirao dopune, krenuli da se izjašnjavaju o proširenju dnevnog reda, Vukčević je rekao da zaključuje sjednicu, nakon čega je napustio salu.

Na dnevnom redu sjednice trebalo je da bude razmatranje tri prigovora koja su bila neblagovremeno dostavljena IK-u.

Vukčević je tokom sjednice rekao da su se stekli uslovi za odbacivanje prigovora, jer su podnijeti nakon isteka roka.

Jokić je predložio dopunu dnevnog reda sjednice.

"Prva tačka da bude utvrđivanje konačnih rezultata izbora, druga razmatranje i usvajanje finansijskog izvještaja predsjednika IK Glavnog grada, a treća razmatranje prigovora", rekao je Jokić.

On je naveo da je članom 99 Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđeno da nadležna komisija najkasnije u roku od 15 dana od izbora, utvrđuje njihove konačne rezultate.

"Nakon prakse nekih izbornih komisija koje su utvrdile konačne rezultate izbora, i to je razlog da danas razmatramo ovu tačku i konačno utvrdimo rezultate izbora održanih 23. oktobra", istakao je Jokić.

Vukčević je rekao da Jokić traži od njega da prekrši Zakon o izboru odbornika i poslanika, koji, prema njegovim riječima, kaže da se konačni rezultati izbora utvrđuju nakon što Ustavni sud odluči o žalbama.

"Vi ste se pozvali na član o objavljivanju konačnih rezultata. Da bi oni bili objavljeni, moraju biti utvrđeni. A ne mogu biti utvrđeni dok Ustavni sud ne odluči o podnijetim žalbama. O tome imamo i obavještenje od Ustavnog suda. I u mišljenju Državne izborne komisije (DIK) se kaže da rezultati izbora ne mogu biti utvrđeni dok se ne izjasni Ustavni sud. Neću da prekršim Zakon o izboru odbornika i poslanika, neću da ignorišem mišljenje DIK-a i praksu koja je do sada postojala u našem izbornom procesu, više od decenije. Neću da ulazim u zonu krivične odgovornosti i učinim krivično djelo", poručio je Vukčević.

Dodao je da će u vezi sa finansijskim izvještajem, koji je Jokić predložio za proširenje dnevnog reda, imati sjednicu, ali da ta tačka ne može biti na dnevnom redu dok se ne završi izborni proces.

Jokić je kazao da ne bi učio Vukčevića da krši zakone i propise.

"Samo tražim da postupimo po odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika", dodao je.

Terzić: Utvrđivanje konačnih rezultata apsolutno po zakonu

Član IK-a Nikola Terzić, rekao je da su Vukčevićeve ocjene političke i da ne proizlaze iz propisa.

On je naveo da smatra da je utvrđivanje konačnih rezultata izbora apsolutno po zakonu.

"Dobro je što je DIK izdao obavezujuće uputstvo predsjedniku IK-a. Analizirao sam zakonske norme, i mogu da nabrojim koje se sve krše u slučaju neutvrđivanja rezultata. Da vas relaksiram, predsjedniče IK - mišljenje DIK-a ne morate da poštujete. Ne postoji nijedan osnov da IK Glavnog grada zavisi od DIK-a po pitanju merituma donošenja odluke", dodao je Terzić.

On je, govoreći o prigovorima, kazao da su oni jednoglasno odbačeni i od IK-a i od DIK-a.

"Oni ne mogu da utiču na konačne razultate izbora i ne mogu da dovedu do ponavljanja izbora. U ovom slučaju ne postoji nikakva bojazan da bi ti prigovori mogli da proizvedu neki efekat u smislu konačnih rezultata", kazao je Terzić.

Rekao je i da svaki član IK-a ima pravo da predloži dopunu dnevnog reda, i da Vukčević nema pravo to da osporava.

Vukčević je na to odgovorio riječima da neće proći pokušaji njegove diskreditacije.

Terzić je naveo da odluku o dnevnom redu sjednice ne donosi Vukčević, nego IK.

"Molim vas da prestanete da prisvajate IK, nego da dozvolite da se ovaj izborni tok završi", naglasio je Terzić.

Vujović: Vukčeviću neko nalaže kako da postupa

Sekretar IK-a Vladimir Vujović (Demokrate), rekao je da je, ako neki član predloži dopunu dnevnog reda, IK dužan da se o tome izjasni.

"To da vas (Vukčevića) neko tjera na krivično djelo - nije u redu to pominjati. Vi možete glasati za, protiv, ali nemate pravo da suspendujete bilo čije drugo pravo".

Vukčević je rekao Terziću da cijeni njegovu mudrost i da se divi njegovoj hrabrosti, "ali da ona dolazi iz subjektivnog osjećaja".

"Kad taj osjećaj prođe, onda ćemo se gledati u nekim drugim uslovima. Do tada, predlažem da se naoružate strpljenjem i voljom za poštovanje zakona, kao i voljom za mišljenje DIK-a. Ne postoji nijedna opcija da me primorate, prisilite i ucijenite da na bilo koji način prekršim član 98 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Još se nije konstituisala ta sila, a volja narodna će biti ispoštovana. Onog momenta kad dobijemo odluke Ustavnog suda, istog momenta predsjednik IK-a će zakazati sjednicu radi utvrđivanja rezultata, koji će biti objavljeni istog dana. Tada će se steći uslovi za konstituisanje Skupštine".

On je predložio članovima IK-a da se izjasne o podnijetim prigovorima.

Vujović je rekao da predsjednik IK-a nema pravo da određuje ustavnost i zakonitost nečega.

"To ne pripada nijednom pojedincu. Ustavnost i zakonitost cijeni Ustavni sud. Ono što vi morate je da primijenite Poslovnik (o radu IK Glavnog grada). On je uputstvo za vaš rad".

Vukčević je rekao da su Poslovnik i Zakon o izboru odbornika i poslanika vodilja njegovog postupanja.

"Možete ovdje, ako imate dovoljan broj glasova, da predložite i da se (predsjednik Rusije Vladimir) Putin razriješi i da o tome glasate, ali to nije svrha našeg današnjeg okupljanja".

Vukčević je pitao članove IK-a ko je za to da se prigovori odbace, dok je dio njih protestovao, rekavši da dnevni red nije usvojen.

Terzić je naveo da Vukčeviću ne priliči da sam tumači šta je zakonito.

"Neke kolege su glasale za ovo što ste stavili na glasanje (odbacivanje prigovora). Ali vi pogrešno tumačite Poslovnik i preuzimate na sebe stvari koje vam ne idu u prilog. Vi svjesno kršite zakon".

Vukčević je ponovio da neće da prekrši član 98 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

"Na sjednici ćemo se striktno držati odredbe člana 98 Zakona. Neću da vas pustim da uradite ništa mimo tog člana, mimo Zakona", kazao je dodajući da su se stekli uslovi za zaključivanje sjednice.

Vujović je rekao da Vukčeviću neko "nalaže" kako da postupa.

Jokić je kazao da je obaveza Vukčevića da stavi na glasanje ono što je predloženo.

"Pošto sam inicijator dopuna dnevnog reda, tražim da se članovi IK izjasne ko je za dopunu".

Nakon što su članovi IK, na Jokićev zahtjev, krenuli da se izjašnjavaju, Vukčević je rekao da zaključuje sjednicu, nakon čega je napustio salu.

Članovi IK novinarima su, nakon što je Vukčević napustio sjednicu, pojasnili da će sačiniti službenu zabilješku da je većina članova glasala za proširenje dnevnog reda, i da će onda s njom ići ka nadležnim organima.

Bonus video: