Vujović: Vukčević dao sebi za pravo da brani zakon od nas, uputićemo prigovor DIK-u

"Čućemo šta može DIK. Daće uputstvo što on može da radi, koje će ga obavezati da postupa"

23178 pregleda 6 komentar(a)
Vujović, Foto: Nikola Dragaš
Vujović, Foto: Nikola Dragaš

Sekretar Izborne komisije (IK) Glavnog grada Vladimir Vujović (Demokratska Crna Gora), saopštio je da u članu 13 Poslovnika o radu IK piše da predsjednik tog tijela otvara raspravu o predlogu dnevnog reda.

On je to kazao nakon što je predsjednik IK Veselin Vukčević zaključio današnju sjednicu, pošto članovima tog tijela nije dozvolio da glasaju o proširenju dnevnog reda sjednice, kako bi u njega uvrstili utvrđivanje konačnih rezultata izbora u Podgorici.

"Piše i da član ima pravo da predloži dopunu dnevnog reda. Većina je insistirala da se izjasnimo o dopuni dnevnog reda, predsjednik je rekao da to neće da stavi na glasanje. Zašto se sve ovo dešava - riječ je o formalnim pitanjima. Ovdje je naš predsjednik dao sebi za pravo da brani zakon od nas, IK. Kad donese odluku, ona može da se preispita na nadležnim organima. To ne može on da preispita. IK će sačiniti zabilješku o svemu što smo govorili i nju uputiti Državnoj izbornoj komisiji (DIK). Čekamo stav DIK-a koji ima obavezu da obezbijedi jedinstvenu primjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika. Očekujemo da će uvažiti mišljenje da predsjednik nije htio da proširimo dnevni red. Danas ćemo uputiti prigovor DIK-u", kazao je Vujović novinarima nakon sjednice IK na kojoj predsjednik Veselin Vukčević nije dozvolio članovima komisije da glasaju o dnevnom redu, te je zaključio sjednicu i napustio salu.

Vujović je dodao da će poštovati Poslovnik i da neće da posežu ni za čim što bi dovelo u pitanje zakonitost ovog procesa.

"Čućemo šta može DIK. Daće uputstvo što on može da radi, koje će ga obavezati da postupa. Ova sjednica je prekinuta zbog odbijanja predsjednika da se IK izjasni o dnevnom redu", kazao je Vujović.

Bonus video: