Šehović pisao Popi: Predložio joj da učestvuje u parlamentarnom dijalogu

On je naveo i da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU u kojoj su, kako je ocijenio, nepostojanjem funkcionalnog Ustavnog suda i neustavnim zakonima, dovedena u pitanje ljudska i druga prava koja imaju međunarodnu dimenziju, odnosno univerzalan karakter

10168 pregleda 21 komentar(a)
Šehović, Foto: Boris Pejović
Šehović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović predložio je da šefica delegacije Evropske unije (EU) Oana Kristina Popa učestvuje u parlamentarnom dijalogu povodom rješavanja političke krize u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz SD-a, Šehović je uputio pismo Popi, u kojem je predložio njeno učešće u nastavku parlamentarnog dijaloga.

“Koji bi se vodio na nivou lidera partija, u vezi sa deblokadom Ustavnog suda, izmjena Zakona o predsjedniku, datumu vanrednih parlamentarnih izbora i ukupnoj političkoj krizi, a koji do sada nije dao nikakve rezultate, pa su u međuvremenu pokrenuti i veliki građanski protesti”, kazao je on.

Šehović je predlog obrazložio time da bi nastavak očiglednog razaranja crnogorskih institucija povećao rizik da politički požar zahvati čitavu državu.

Prema ocjeni Šehovića, država je u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi.

On je naveo i da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU u kojoj su, kako je ocijenio, nepostojanjem funkcionalnog Ustavnog suda i neustavnim zakonima, dovedena u pitanje ljudska i druga prava koja imaju međunarodnu dimenziju, odnosno univerzalan karakter.

Šehović je rekao da se Crna Gora nalazi u situaciji koju karakteriše opšta atmosfera nepovjerenja među političkim akterima, zbog koje su već neko vrijeme ozbiljno dovedena u pitanje zajednička dostignuća naše parlamentarne demokratije.

“Jasno je da se kao jedino moguće institucionalno rješenje za otpočinjanje prevazilaženja sveukupne krize u državi nameće parlamentarni dijalog na nivou lidera partija”, smatra on.

Šehović je ocijenio da bi prisustvo Pope bilo veoma korisno u kontekstu sveprisutnog nepovjerenja među političkim akterima.

On je, kako se navodi, podsjetio da će nezavisno od pomenutog, građanska opozicija svakako, u nedjeljama koje slijede, demonstrirati i kapacitet za ozbiljno vaninstitucionalno djelovanje.

Šehović je u pismu naveo i istorijat krize koja je zahvatila Crnu Goru.

Prema riječima Šehovića, nastavak razaranja okupiranih crnogorskih institucija povećao bi rizik da politički požar zahvati čitavu državu.

On je naveo da jasni stavovi međunarodnih partnera Crne Gore u odnosu na sve gorepomenuto, i konkretan doprinos u rješavanju svih otvorenih pitanja, očigledno jesu potreban uslov za izlazak iz političkog ćorsokaka u kojem se društvo našlo.

Bonus video: