"Većina članova IK-a usvojila predlog da se utvrde konačni rezultati izbora u Podgorici"

U službenoj zabilješci se takođe navodi da je većina članova IK-a usvojila dopunu dnevnog reda sjednice u skladu s Poslovnikom o radu IK Glavnog grada, i da su usvojene tačke dnevnog reda - utvrđivanje konačnih rezultata izbora, podnošenje finansijskog izvještaja predsjednika IK u periodu izbornog procesa i razmatranje prigovora

16176 pregleda 12 komentar(a)
Sa sjednice Izborne komisije Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Izborne komisije Glavnog grada, Foto: Luka Zeković

Članovi Izborne komisije (IK) Glavnog grada, Nikola Terzić, Radosav Jokić, Ljiljana Jokić Kapa, Marko Mihailović, Željko Vujotić, Dragan Prelević i Janko Odović, te sekretar IK Vladimir Vujović saopštili su da je većina članova IK prihvatila predlog za dopunu dnevnog reda sjednice tog tijela, u kom se između ostalog nalazi tačka - utvrđivanje konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici održanih 23. oktobra.

Oni su u prostorijama Skupštine Glavnog grada Podgorica sačinili službenu zabilješku da im predsjednik IK Veselin Vukčević nije dozvolio usvajanje dopune izjašnjenja povodom dnevnog reda sjednice.

Službena zabilješka
foto: Vijesti

U službenoj zabilješci se takođe navodi da je većina članova IK-a usvojila dopunu dnevnog reda sjednice u skladu s Poslovnikom o radu IK Glavnog grada, i da su usvojene tačke dnevnog reda - utvrđivanje konačnih rezultata izbora, podnošenje finansijskog izvještaja predsjednika IK u periodu izbornog procesa i razmatranje prigovora.

"Nakon toga, od većina članova Izborne komisije prihvaćenog, dopunjenog dnevnog reda, predsjednik i članovi Izborne komisije (predstavnici DPS) su napustili sjednicu uz konstataciju predsjednika da neće prihvatiti dopunjeni dnevni red i da prekida sjednicu i pored činjenice da je komisija imala kvorum i potrebnu većinu za odlučivanje", piše u službenoj zabilješci u koju su "Vijesti" imale uvid.

Predsjednik IK Glavnog grada Veselin Vukčević, zaključio je današnju sjednicu IK-a nakon što članovima tog tijela nije dozvolio da glasaju o proširenju dnevnog reda sjednice, kako bi u njega uvrstili utvrđivanje konačnih rezultata izbora u Podgorici.

Nakon što su članovi IK-a, na zahtjev člana Radosava Jokića (Demokratski front), koji je inicirao dopune, krenuli da se izjašnjavaju o proširenju dnevnog reda, Vukčević je rekao da zaključuje sjednicu, nakon čega je napustio salu.

Članovi IK-a novinarima su, nakon što je Vukčević napustio sjednicu, pojasnili da će sačiniti službenu zabilješku da je većina članova glasala za proširenje dnevnog reda, i da će onda s njom ići ka nadležnim organima.

Sekretar IK-a Vladimir Vujović je nakon sjednice rekao novinarima da je Vukčević dao sebi za pravo da brani zakon od njih, te da će oni uputiti prigovor Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

Vukčević je nakon toga saopštio da su pojedini članovi IK-a pokušali sjednicu da iskoriste za protivzakonito utvrđivanje konačnih rezultata izbora.

Bonus video: