Đurović pozvala predsjednike partija na sastanak: Trajuća politička kriza u Crnoj Gori opterećuje građane

Navodi da će prioritetne teme razgovara biti iste kao i na prošlom sastanku

15860 pregleda 9 komentar(a)
Đurović, Foto: Boris Pejović
Đurović, Foto: Boris Pejović

Predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović, pozvala je predsjednike parlamentarnih partija na sastanak, koji će biti održan u petak, 18. novembra.

"Trajuća politička kriza u Crnoj Gori, koja opterećuje naše građane, ali i blokira evropski integracioni put države, iziskuje potrebu ponovnog organizovanja sastanka na najvišem nivou, odnosno u kapacitetu predsjednika partija koje participiraju u Skupštini Crne Gore", poručila je Đurović.

Kazala je, kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, da imajući u vidu prethodni sastanak, prema pojedinim mišljenjima, zbog nedolaska određenog broja lidera partija, nije dao očekivane rezultate, ovog puta očekuje da će se pozivu odazvati predsjednici svih političkih subjekata.

Navodi da prioritetne teme o kojima će razgovarati biće iste kao i na prošlom sastanku.

To su, kako je kazala, neregulisana situacija u pravosudnom sistemu, odnosno neophodnost što hitnijeg izbora sudija Ustavnog suda, završetak procesa imenovanja članova Sudskog savjeta, izbor vrhovnog državnog tužioca, kao i pitanje reforme izbornog zakonodavstva.

Jasno je, kaže Đurović, da su nefunkcionalan Ustavni sud, status Vlade Crne Gore kojoj je 19. avgusta ove godine izglasano nepovjerenje u parlamentu, te otvorena debata oko ustavnosti pojedinih zakonskih rješenja i postupaka, pitanja koja se moraju što prije rješavati kako bi država nastavila dalji napredak i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

"Situacija koja se desila na posljednjem sastanku dodatno nam je stavila do znanja koliko je važno da se okupimo na najvišem nivou i da pokušamo da nađemo izlaz iz trenutne zabrinjavajuće društveno-političke situacije, odnosno da postignemo kompromis oko pitanja od kojih zavisi stabilnost i budućnost države, kao i nastavak našeg puta ka Evropskoj uniji", istakla je Đurović.

Ističe da su u obavezi kao ozbiljni političari i najviši državni funkcioneri da poslu pristupe sa maksimalnom odgovornošću i da se potrude da doprinesu normalizaciji i stabilizaciji sveukupnih prilika u zemlji.

"U tom smislu, Skupština Crne Gore, kao forum u kome se odvijaju najvažniji politički pregovori i postižu ključni dogovori od kojih zavisi život građana, treba i dalje da bude institucija u kojoj ćemo tražiti način da izađemo iz ozbiljne situacije u kojoj se kao društvo nalazimo", tvrdi Đurović.

Istakla je da će ona nastaviti da daje maksimalan doprinos u pravcu postizanja dogovora oko pitanja koja Crnu Goru već dugo vremena blokiraju na evropskom putu i usložnjavaju kvalitet života građanki i građana.

"U tom cilju, predlažem novi sastanak predsjednika partija koje participiraju u Skupštini Crne Gore za petak, 18. novembar 2022. godine, u 8 časova, u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore", zaključuje Đurović u saopštenju.

Bonus video: