Vukčević ne mora da sluša DIK

”To može da bude samo pitanje odgovornosti, u smislu da bi čelnik jednog organa trebalo da postupi po odluci organa koji je iznad njega”, ističe jedan od pravnika kojeg su “Vijesti” konsultovale

23197 pregleda 10 komentar(a)
”Nisam pristao na pravnu hajdučiju”: Vukčević, Foto: Luka Zekovic
”Nisam pristao na pravnu hajdučiju”: Vukčević, Foto: Luka Zekovic

Državna izborna komisija (DIK) nema pravni mehanizam da predsjednika Izborne komisije (IK) Glavnog grada Veselina Vukčevića natjera da postupi po njenim mišljenjima i uputstvima, zato što ti akti formalno-pravno nisu obavezujući.

To je "Vijestima" nezvanično kazalo više pravnika.

Članovi i sekretar IK-a iz redova buduće vlasti u Podgorici, najavili su da će od DIK-a tražiti uputstvo nakon što je Vukčević juče zaključio sjednicu IK-a ne dozvoljavajući članovima da glasaju o proširenju dnevnog reda sjednice, kako bi u njega uvrstili utvrđivanje konačnih rezultata izbora u glavnom gradu.

Nakon što su članovi IK-a, na zahtjev člana Radosava Jokića, koji je inicirao dopune dnevnog reda, krenuli da se izjašnjavaju o tome, Vukčević je rekao da zaključuje sjednicu, koju je potom napustio.

Dio članova i sekretar IK-a nakon sjednice su sačinili službenu zabilješku, u kojoj su naveli da je većina članova usvojila dopunu dnevnog reda u skladu s Poslovnikom o radu IK.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, DIK prati primjenu i daje mišljenje u vezi s primjenom tog zakona, te usklađuje rad opštinskih komisija i daje uputstva u vezi primjene zakona i vrši nadzor nad njihovim radom.

Kako su pojasnili pravnici koje su "Vijesti" konsultovale, uputstvo je akt većeg nivoa od mišljenja, ali DIK nema način da primora Vukčevića da postupi po njemu.

"To može biti samo pitanje odgovornosti, u smislu da bi čelnik jednog organa trebalo da postupi po odluci organa koji je iznad njega", naveo je jedan od sagovornika.

Sekretar IK-a Vladimir Vujović rekao je nakon sjednice da će članovi tog tijela poštovati Poslovnik i da neće posezati "ni za čim što bi dovelo u pitanje zakonitost ovog procesa".

"Čućemo šta može DIK. Daće uputstvo što on (Vukčević) može da radi, koje će ga obavezati da postupa", dodao je.

Vukčević je na sjednici kazao da neće da prekrši Zakon o izboru odbornika i poslanika, u kojem, kako je naveo, piše da se konačni rezultati izbora utvrđuju nakon što Ustavni sud (US) odluči o žalbama.

"Ne postoji nijedna opcija da me primorate, prisilite i ucijenite da na bilo koji način prekršim član 98 Zakona... Onog momenta kad dobijemo odluke US-a, predsjednik IK-a će zakazati sjednicu radi utvrđivanja rezultata, koji će biti objavljeni istog dana", pojasnio je.

Vukčević je nakon sjednice saopštio da nije pristao na "pravnu hajdučiju", dodajući da su pojedini članovi pokušali sjednicu da iskoriste za "protivzakonito utvrđivanje konačnih rezultata izbora".

Član IK-a Nikola Terzić rekao je na sjednici da je utvrđivanje konačnih rezultata apsolutno zakonito.

"Analizirao sam zakonske norme, i mogu da nabrojim koje se sve krše u slučaju neutvrđivanja rezultata... Prigovori ne mogu da utiču na konačne razultate i ne mogu da dovedu do ponavljanja izbora", naglasio je.

DIK je u petak, po zahtjevu Pokreta Evropa sad (PES), dao uputstvo prema kojem je Vukčević dužan, u slučaju podnošenja prigovora, da sazove sjednicu kako bi to tijelo donijelo odgovarajući akt u skladu sa zakonom.

Jučerašnja sjednica je zakazana po tom uputstvu, a na dnevnom redu je bilo razmatranje tri neblagovremena prigovora.

Iz DIK-a su naveli i da su postupajući po Vukčevićevom zahtjevu u vezi s proglašenjem konačnih rezultata, odlučili da proslijede mišljenja koja su u odnosu na isto pitanje dali komisijama u Plavu i Danilovgradu. U tim mišljenjima se navodi da, zbog žalbi kod US-a, oni smatraju da komisije ne mogu proglasiti konačne rezultate.

Članovi IK-a iz redova buduće vlasti u Podgorici tražili su u dva navrata zakazivanje sjednice na kojoj bi se proglasili konačni rezultati, ali Vukčević je to odbio, ponavljajući da oni mogu biti utvrđeni i objavljeni tek nakon što US odluči po žalbama.

PES je zbog Vukčevićevog odbijanja da zakaže sjednicu podnio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv njega zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Vukčević je, s druge strane, u četvrtak SDT-u podnio krivičnu prijavu protiv članova i sekretara IK-a iz redova buduće vlasti zbog sumnje da su, kako tvrdi, počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja.

Pred US-om je više žalbi na rješenja DIK-a u vezi s izborima u Podgorici, a među njima su i one Svetosavske srpske liste, koja nije prešla cenzus.

Iako je stav US-a posljednji u izbornim sporovima, Opštinska izborna komisija Budve proglasila je konačne rezultate uprkos tome što je ustavnu žalbu na izbore u tom gradu podnijela Građanska akcija Božidara Vujičića. Od ukupno 14 opština u kojima su 23. oktobra održani izbori, rezultati su proglašeni u ukupno deset njih.

Na izborima u Podgorici lista "Svi za naš grad", koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS), osvojila je 24 mandata, PES 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (DF) 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.

PES, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

“Većina usvojila predlog da se utvrde konačni rezultati”

U službenoj zabilješci sekretara i dijela članova IK-a, piše da je većina članova tog tijela usvojila dopunu dnevnog reda sjednice u skladu s Poslovnikom, i da su usvojene tačke - utvrđivanje konačnih rezultata izbora, podnošenje finansijskog izvještaja predsjednika IK u periodu izbornog procesa i razmatranje prigovora.

”Nakon toga, od većine članova IK-a prihvaćenog, dopunjenog dnevnog reda, predsjednik i članovi IK-a (predstavnici DPS-a) su napustili sjednicu uz konstataciju predsjednika da neće prihvatiti dopunjeni dnevni red i da prekida sjednicu i pored činjenice da je komisija imala kvorum i potrebnu većinu za odlučivanje”, piše u službenoj zabilješci u koju su “Vijesti” imale uvid.

Bonus video: