Lideri partija traže način da formiraju vladu

Predsjednici partija većine danas razgovaraju o aktuelnim temama. Podnijet novi Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav

24298 pregleda 63 komentar(a)
Biće govora i o izboru sudija Ustavnog suda: Sa ranijeg sastanka lidera većine, Foto: BORIS PEJOVIC
Biće govora i o izboru sudija Ustavnog suda: Sa ranijeg sastanka lidera većine, Foto: BORIS PEJOVIC

Lideri postavgustovske parlamentarne većine danas će razgovarati o mogućnostima za formiranje nove vlade, izboru sudija Ustavnog suda i inicijativi za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Ustav.

Prema informacijama “Vijesti”, sastanak je planiran u 13 sati u Skupštini.

Sjednica, na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda biće najvjerovatnije u ponedjeljak ili utorak, ali, kako kaže izvor “Vijesti”, vjerovatnije je da je to utorak: dan ranije 21. novembra je Aranđelov dan koji slavi jedan broj poslanika, pa postoji bojazan da neće biti kvoruma za rad i odlučivanje.

Poslanici na sjednici 22. oktobra nijesu izabrali sudije Ustavnog suda, jer nijedno od četvoro predloženih kandidata nije dobilo dvotrećinsku podršku. Za sudije su predloženi Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić. Za njihov izbor u drugom krugu biće potrebna tropetinska podrška, odnosno 49 poslanika, a sjednica se najranije može održati mjesec dana nakon prvog pokušaja glasanja.

Poslanici trenutne parlamentarne većine podnijeli su juče Skupštini inovirani Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio Ustav, nakon što im je prethodna slična inicijativa iz parlamenta vraćena na doradu.

Nije predložio Skupštini mandatara, iako je to njegova ustavna obaveza: Đukanović
Nije predložio Skupštini mandatara, iako je to njegova ustavna obaveza: Đukanovićfoto: Luka Zeković

Novi, ispravljeni predlog većine(Demokratski front, Demokrate-Demos, GP URA-CIVIS, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena i Prava Crna Gora), odnosi se samo na pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav. Prethodni njihov predlog iz septembra podrazumijevao je uz to i postupak za razrješenje predsjednika.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je ranije, vraćajući inicijativu, rekla da ta dva postupka moraju biti odvojena.

Da li je predsjednik povrijedio Ustav procjenjuje Ustavni sud, koji trenutno nema kvorum za rad, jer je od ukupno sedam sudija, četvoro otišlo u penziju.

U Ustavu piše da se nakon pokretanja postupka inicijativa dostavlja predsjedniku na izjašnjenje. Nakon toga odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku države.

Zakonom o Ustavnom sudu predviđeno je da Ustavni sud treba da odlučuje u roku od 45 dana nakon odgovora predsjednika na navode sadržane u predlogu.

Većina je u novom predlogu navela da Đukanović, nakon izglasavanja nepovjerenja 43. Vladi 19. avgusta nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove Vlade.

”To je njegova, striktno propisana Ustavom, obaveza i tim je povrijedio Ustav, član 95 stav 1, tačka 5”, piše u predlogu.

Dodaje se da je predsjednik povrijedio Ustav i time što na razgovore o mandataru nije pozvao predstavnike svih parlamentarnih partija, podsjećajući da poziv nijesu dobili Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija i CIVIS.

”Konstatujemo da Đukanović tim činom nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića, koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove vlade, a koji je kao predsjednik partije Demos i njen predstavnik, što je jasna povreda najvišeg pravnog akta”, navodi se u predlogu.

Dodaje se da je neustavno i njegovo pozivanje na potpise poslanika kao uslovu za predlog mandatara, jer takva obaveza po Ustavu ne postoji.

”Iz javne podrške svih činilaca parlamentarne većine od 41 poslanika, Đukanović se mogao nedvosmisleno uvjeriti da Miodrag Lekić ima nespornu podršku da bude mandatar za sastav Vlade. Prema tome, to je bila opštepoznata stvar koja se u pravu dodatno ne dokazuje”, navodi se u predlogu.

Ukazuje se da je rok od 30 dana da predsjednik dodijeli mandat definisan samo nakon konstituisanja Skupštine, ali ne i nakon što Vlada izgubi povjerenje.

”Ta činjenica je, na kraju, iako to nije ustavna obaveza, potvrđena i potpisima 41 poslanika, koji su, takođe, dostavljeni predsjedniku Crne Gore 20. septembra 2022”, navodi se.

Novi parlamentarni dijalog u petak

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović pozvala je juče na nastavak parlamentarnog dijaloga, predlažući da bude održan u petak u Skupštini u osam sati. “Jasno je da su nefunkcionalan Ustavni sud, status Vlade kojoj je 19. avgusta ove godine izglasano nepovjerenje u parlamentu, te otvorena debata oko ustavnosti pojedinih zakonskih rješenja i postupaka, pitanja koja se moraju što prije rješavati kako bi država nastavila dalji napredak i na unutrašnjem i na međunarodnom planu”, navela je Đurović u pozivu.

Ona je kazala da s obzirom na to da prethodni sastanak, koji je održan 9. novembra 2022. godine, “prema pojedinim mišljenjima, zbog nedolaska određenog broja lidera partija”, nije dao očekivane rezultate, ovog puta očekuje da će se pozivu odazvati predsjednici svih političkih subjekata.

Prošli sastanak napustili su lideri DF-a, nakon što predsjednik DPS-a i države Milo Đukanović nije došao.

Bonus video: