DPS Herceg Novi pisao Katiću: Preduzmite korake u cilju vraćanja državnih zastava na mjesta koja im pripadaju

"Koristimo priliku da Vas podsjetimo na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti gdje je utvrdjeno, u Članu 15 stavka 4. da se zastava stalno vije na "zgradama lokalne samouoprave i javnih ustanova čiji je osnivač država odnosno lokalna samouprava"

6451 pregleda 13 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Herceg Novi u otvorenom pismu pozvao je predsjednika te opštine Stevana Katića da preduzme korake u cilju vraćanja državnih zastava na mjesta koja im pripadaju.

Pismo DPS-a prenosimo integralno...

"Poštovani predsjedniče Opštine Herceg Novi, gospodine Katiću,

Iako vjerujemo da ste kao predsjednik Opštine i član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, upoznati sa zakonima države Crne Gore, koristimo priliku da Vas podsjetimo na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti gdje je utvrdjeno, u Članu 15 stavka 4. da se zastava stalno vije na "zgradama lokalne samouoprave i javnih ustanova čiji je osnivač država odnosno lokalna samouprava".

Pošto su u našem gradu na neki volšeban način zastave države Crne Gore nestale, obraćamo Vam se kao legalisti, prvom čovjeku Opštine Herceg Novi i članu Predsjedništva Demokratske Crne Gore koja je, bar deklarativno, legalistički oprijedjeljena, a i u svom nazivu ima ime države Crne Gore, da preduzmete korake u cilju vraćanja državnih zastava na mjesta koja im pripadaju. Sigurni smo da ne pripadate onima koji ne poštuju zakone države u kojoj žive, rade i politički djeluju, te očekujemo da će se na institucijama našeg grada, koliko od sjutra, zavijoriti državne zastave Crne Gore.

Dozvoljavamo mogućnost da nekim sticajem okolnosti i nijeste obaviješteni da je neko poskidao zastave, da bi ih zamijenio novim ili revitalizirao, pa, eto, zaboravio da ih vrati. Evo, mi Vas obavještavamo o stanju stvari i zahtijevamo da tome „nekome“ naložite da postupi po zakonu, ali i po osjećaju časti, dostojanstva, pripadanja državi bez obzira na politička i ideološka oprijedjeljenja.

Podsjećamo Vas da u gradovima gdje koalicionu vlast vrši Vaša stranka, zastave nijesu uklonjene sa zgrada institucija, naprotiv. I ne samo institucija. Dovoljno je da odete do Kotora, nije preko svijeta, pa da vidite kako se državna zastava vije na vrhu drevnih gradskih zidina. Dolazimo i do detalja koji nije zakonska obaveza ali je uobičajeno u svim zemljama i gradovima da se zastave države ističu na markantnim lokacijama, istorijskim fortifikacijama i sl. Zastava države Crne Gore uklonjena je i sa tvrdjava Kanli kula i Forte Mare gdje su se godinama vijorile. Lijepo je što se na Forte mare vije zastava Herceg Novog ali svakako je pored nje mjesto i državnoj zastavi.

U očekivanju da ćete preduzeti aktivnosti u okviru Vaših ingerenecija, zakona države koji Vas obavezuju, ujedno skrećući pažnju nadležnim ogranima o evidentnom kršenju zakona, a u ime građanki i građana našeg zajedničkog grada. Sa uvažavanjem", piše u pismu Opštinskog odbora DPS Herceg Novi.

Bonus video: