Jovanović: Imamo petlju da procesuiramo svako lice

Vršiteljka dužnosti VDT-a kazala da u dosadašnjem radu nije bilo političkog pritiska na nju i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. "Sigurna sam da ni ubuduće neće postojati, i budite sigurni da ga nećemo ni dozvoliti", poručila je

46733 pregleda 44 komentar(a)
Jovanović, Foto: Screenshot/Youtube
Jovanović, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 16.11.2022. 19:03h

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, pozvao je građane koji dolaze na sjutrašnji protest ispred Skupštine zbog izmjena Zakona o predsjedniku, da se nakon skupa ne vraćaju kućama, nego da ostanu kod funkcionera koji su od države dobijali stanove po povoljnim uslovima.

"Nemojte da se vraćate kućama iz gradova iz kojih ste krenuli na protest. Imate funkcionere koji su dobijali stotine kvadrata, noćite kod njih. Kod Jevta (Erakovića) na ležaj i na krevet. Oni više vole Crnu Goru od vas, zato su dobijali stanove po povoljnim uslovima. Pošto će biti loše vrijeme, svi kod Jevta u kuću i na stan, svi kod Mila (Đukanovića) u onih 2.000 kvadrata", rekao je on na sjednici parlamenta, tokom rasprave o Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta (TS) i Državnog tužilaštva za 2021. godinu.

"Vijesti" su juče objavile da je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković dobio 2015. od Vlade stan površine 90 metara kvadratnih, u tzv. profesorskim zgradama, za 13.173 eura.

Knežević je na sjednici kazao da su raniji izvještaji o radu TS-a, osim faktografskih podataka, "obilovali informacijama o suđenju Isusu Hristu, o tome ko je ubio Montezumu...".

Knežević: Zbog prisluškivanja DF-a Peruničić odgovara samo za zloupotrebu službenog položaja

"Sve što ćemo danas čuti je nasljeđe bezbjednosno-političkog sektora u borbi protiv DF-a. U toj borbi sve je bilo dozvoljeno... Pošto ovih nedjelja i dana pokušavaju da izjednače DF s DPS-om, evo da čujete šta je radila Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) od DF-a 2020. godine. (Bivši direktor ANB-a Dejan) Peruničić bez odluke Vrhovnog suda odlučuje da prisluškuje u hotelu Palas i Castellastva sljedeće ljude: Medojević Marinu, Medojević Nebojšu, Zogović Miluna, Vučurović Jovana, Jočić Marinu... Peruničić zbog ovoga treba da odgovara za zloupotrebu službenog položaja, a ne za stvaranje kriminalne organizacije sa svoja dva saradnika, što je naveo u odbrani? Ovo je najmasovnije prisluškivanje u Evropi, u svijetu. Staljinove grupe iz NKVD-a i iz Čeke nisu ovo radile. I sad mi na istoj klupi treba da budemo s (bivšim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem) Katnićem, koji je sve ovo znao", naveo je.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nije prethodno podržao Izvještaj, već je nakon sjednice održane u maju predložio Skupštini da usvoji nekoliko zaključaka.

Paunović: Goniti "krupne ribe"

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović, ocijenila je, govoreći o Izvještaju, da je Tužilaštvo proteklih godina zaobilazilo "krupne ribe", i da je radilo samo na način da popunjava statistiku.

"Osim statistike, (u Izvještaju) ne stoji ništa... Treba da se gone krupne ribe, krupni kriminalci, kriminalci bijelog okovratnika... Zakon treba da bude jednak za sve", dodala je.

Paunović je navela da pruža punu podršku vršiteljki dužnosti (v.d.) vrhovne državne tužiteljke (VDT) Maji Jovanović i glavnom specijalnom tužiocu (GST) Vladimiru Novoviću.

"Poštujem vaš rad. Nikad se nije desilo da predsjednici Vrhovnog i Privrednog suda (Vesna Medenica i Blažo Jovanić) završe iza rešetaka. Nastavite tim putem i ne dozvolite pritisak na vaš posao", poručila je.

Sjednici su, osim Jovanović i Novovića, prisustvovali i državna tužiteljka Jelena Đaletić, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević i savjetnik u Vrhovnom državnom tužilaštvu Miljan Vlaović.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici DPS-a, Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP).

Bogdanović: Žrtve su tu, nalogodavci i dalje u institucijama

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, ocijenio je da Izvještaj "sistematizuje političku torturu nad političkim neistomišljenicima".

"Ovo je svjedočanstvo jednog užasnog vremena u periodu u kom smo svi bili žrtve političke torture bivšeg režima. Žrtve su pred vama, ali su nalogodavci i inspiratori gnusnih djela i dalje u institucijama sistema. Bivši TS je bio batina u rukama bivšeg režima. Jedna u nizu batina, kojom je trebalo ućutkati opoziciju. To je bila mašina za sijanje straha... Nadam se da više nećemo imati izvještaje koji su na korist kavačkog, škaljarskog, Belivukovog, Šarićevog klana...", rekao je, dodajući da će njegov poslanički klub glasati protiv ovog, "ali i svih izvještaja bivšeg TS-a".

Konatar: Prava borba protiv kriminala krenula 2020.

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta (GP) URA Miloš Konatar, ocijenio je da su korupcija i kriminal "dva najveća zla koja prijete Crnoj Gori".

"Do 2020. nije bilo političke volje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Konkretno, za borbu protiv šverca cigareta. Prava borba je krenula upravo od političkih promjena 2020. Tada se stvaraju preduslovi za izbor novog TS-a, a onda smo imali novog v.d. VDT-a i novog GST-a... Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) nije moguće bez iskorjenjivanja korupcije i kriminala", istakao je, poručujući Jovanović i Novoviću da nastave da rade "kako su počeli".

Radulović: Crnoj Gori nema slobode bez "sanaderizacije"

Šef poslaničkog kluba Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović, rekao je da bi bio kažnjen da su akteri Izvještaja danas u skupštinskoj sali.

"Nemojte da ostavite trag zaborava kao dvojica prethodnih (bivši VDT Ivica Stanković i bivši GST Milivoje Katnić)... Mislim da vas dvoje (Jovanović i Novović) imate petlju. Katnić i Stanković nisu bili dostojnih funkcija, ali ih ima još i u osnovnim tužilaštvima, pa nadalje. Onima koji nisu dostojni, zahvalite se. To je predviđao veting, ali to ova Vlada neće...", kazao je.

Radulović je naveo da je "djelimično razočaran" u GST-a Novovića.

"Poslao sam vama i premijeru (Abazoviću) dokumenta za pet tužbi koje su teške 10 milijardi eura. U prvoj tužbi je Milo Đukanović. Druga tužba Đukanović, završava se s Vesnom Medenicom i Rankom Čarapić. To sad treba nastaviti sa Stankovićem i Katnićem. Sljedeća prijava Duško Marković, četvrta i peta Marković i dalje... Zbog vaše neaktivnosti dnevno gubimo milione i milione eura. Nema Crnoj Gori slobode bez ’sanaderizacije’. Imate li petlje da udarite na glavu zmije glavne ili nemate? Imate dokaza na stotinu...", dodao je.

Strujić Harbić: Samo jedan pasus o ratnim zločinima, nećemo podržati Izvještaj

Šefica kluba poslanika Bošnjačke stranke (BS) Kenana Strujić Harbić, ocijenila je da je Izvještaj "iz godine u godinu gotovo identičan, samo s izmijenjenim brojčanim podacima".

"To govori da se izradi Izvještaja ne pristupa s ozbiljnošću... Osim par navedenih pomaka, nisam uočila ništa što bi mi ulilo nadu da Tužilaštvo ima čvrstu volju da se bavi onim čime treba da se bavi... Glavni cilj izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu bio je stavljanje kompletne tužilačke organizacije pod politički uticaj tadašnje vladajuće većine... Kad govorimo o rezultatima sudstva i Tužilaštva, zapitala bih se da li živimo u sigurnoj i bezbjednoj državi. U 2021. godini prijavljeno je 7,5 odsto više lica kao izvršilaca krivičnih djela u odnosu na 2020. godinu... Zabrinjava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Izvještaj kaže da je smanjen broj prijavljenih lica za krivična djela organizovanog kriminala za 118 lica. Ovo dovoljno pokazuje da su naše institucije u institucionalnoj krizi... U pomenutom Izvještaju se samo jednom rečenicom - konkretno na 222 stranici, nalazi samo jedan pasus o ratnim zločinima. Sramotno", navela je, dodajući da poslanici BS neće podržati Izvještaj.

Nimanbegu: Kriminalitet često ima političku zaštitu

Lider i poslanik Force Genci Nimanbegu, rekao je tužiocima da imaju njegovu podršku.

"Ako su uzroci kriminaliteta u visokim funkcionerima, tu morate raditi. Kriminalitet ima često političku zaštitu i pozadinu među političarima. Što se mene i moje stranke tiče, imate podršku za rad. Probleme koje uočavamo su problemi s kojima se suočavate", dodao je.

Jovanović: Imamo petlju da procesuiramo svakoga

Vršiteljka dužnosti VDT-a Jovanović zahvalila se poslanicima na podršci.

"Imamo petlje da procesuiramo svako lice, ko god da je u pitanju, ukoliko se utvrdi da je izvršilo krivično djelo. Nije bitno o kome se radi, samo da je izvršio krivično djelo... Što se tiče predmeta protiv Dejana Peruničića, to su predmeti u kojima su podnijeti optužni predlozi, i sud je utvrdio da postoji stepen osnovane sumnje za krivično djelo za koje je Peruničić optužen. Kad su u pitanju ratni zločini, SDT radi na osam predmeta, oni su u fazi izviđaja, a u jednom predmetu je podignuta optužnica i glavni pretres je zakazan za 6. decembar", istakla je ona.

Jovanović je kazala da u dosadašnjem radu nije bilo političkog pritiska na nju i GST-a Novovića.

"Sigurna sam da ni ubuduće neće postojati, i budite sigurni da ga nećemo ni dozvoliti", podvukla je.

Milatović: Pozabavite se Šavnikom

Poslanik DF-a Janko Milatović, poručio je tužiocima da treba da se pozabave slučajem "izbornog turizma" u Šavniku.

"U domenu da pitate zašto su ti ljudi došli da glasaju u Šavnik - da se zaposle u silnim šavničkim fabrikama, da paze stoku kod šavničkih farmera ili za nešto drugo? Gdje je odgovornost službenika Uprave policije, da pita prilikom promjene boravišta ima li neko lice zemlje, ima li gdje da živi...", rekao je.

Vukićević: Riješite afere koje se godinama pominju

Poslanica DF-a Maja Vukićević, ocijenila je da će biti potrebne godine da se Tužilaštvo izbori sa svim naslijeđenim problemima.

"Od vas se očekuje da riješite afere koje se godinama pominju u svim međunarodnim izvještajima o Crnoj Gori. Očekujem i da date odgovor na to ko je prisluškivao funkcionere DF-a, ko je montirao lažni državni udar... Od vas ne očekujem da služite bilo kojoj politici. Očekujem da tužite po pravdi i da se distancirate od puta kojim je išao Katnić", poručila je.

Martinović: Tužilaštvo nije odgovorno što je Medenica na slobodi

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović, rekao je tužiocima da im ne manjka ni hrabrosti, ni stručnosti da se uhvate ukoštac s problemima.

"Tužilaštvo je tu da sprovodi istrage, sudovi su tu da donose odluke i određuju da li će neko ostati u zatvoru, a policija je ta koja treba da hapsi. Prema tome, ne vidim vašu odgovornost ni u posljednjim dešavanjima zbog toga što su se određena lica, koja se se godinama nalazila na čelu Vrhovnog suda (Vesna Medenica), našla na slobodi. Imamo problem u drugoj instanci... Živim za dan kad će crnogorske institucije i policija privesti pravdi g. Ljuba Milovića, koji je dugo godina bio službenik policije, a bavio se kriminalom", naveo je.

Bošnjak: Jeste li spremni da prozovete kolege koje ne rade kako treba

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka PzP-a Branka Bošnjak, pitala je tužioce da li su spremni da prozovu svoje kolege koje ne rade kako treba.

Pitala ih je, pored ostalog, i koliko su postupaka po službenoj dužnosti pokrenuli.

"Toliko imamo ljudi čiji stil života odudara od primanja...", dodala je.

Mandić: Utvrditi podatke u vezi Sedme uprave

Jedan od čelnika DF-a Andrija Mandić, rekao je da su se poslanici danas, na zatvorenoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, bavili pitanjem šverca cigareta.

"Tražio sam od tužioca da se napravi potpuna rekonstrukcija te priče. Premijer (Dritan Abazović) je pokazao podatke da se 2020. godine 450 kontejnera cigareta nalazilo u Luci Bar, i da su oni prošvercovani. Danas sam tražio da se utvrde podaci za Sedmu upravu Službe državne bezbjednosti, koja je osnovana 1996. i koja je bila pandan Jedinici za specijalne operacije u Srbiji. Isti mozak je osmislio i jednu i drugu. Za Sedmu upravu radile su ubice (premijera Srbije Zorana) Đinđića, ljudi iz kriminalnog miljea, ljudi koji pokrivaju važne funkcije u ovoj državi, naći ćete ih i u policijskom aparatu... To je bila ključna uprava za šverc cigareta i narkotika".

Mandić je pitao tužioce da li je specijalni tužilac Saša Čađenović u slučaju policajca Petra Lazovića raspolagao istim dokazim kao oni, kad je rekao da nema nikakvih dokaza u vezi tog čovjeka.

"Imate veliku odgovornost, dobro ste počeli. I Katnić je dobro krenuo. Mnogi ljudi iz moje okoline imaju osjećaj da ste usporili istragu. Da li je u pitanju problem nedostatka hrabrosti, nedostatka dokaza, da li je to jedna opreznost zbog toga što ne znate kako će se razvijati politička situacija...", pitao je.

Koprivica: Medenica puštena zbog straha da ne propjeva

Poslanik Demokrata Momo Koprivica, ocijenio je da zabrinjava rast sporazuma o priznanju krivice.

"Godine 2017. bilo ih je 240, 2018. ih je bilo 298, godinu kasnije 371, a 2020. godine rekordnih 559. U izvještajnoj godini (2021.) bilo ih je 296. Ukupno 1.764. Mnoge ekspertske misije kritikovale su primjenu ovog instituta", istakao je.

Govoreći o puštanju Vesne Medenice da se brani sa slobode, Koprivica je rekao da je ta odluka motivisana "nečijim strahom da ona ne propjeva".

Zogović: OKG zloupotrebljava izbornu volju građana Šavnika

Poslanik DF-a Milun Zogović, takođe je apelovao na tužioce da se pozabave dešavanjima u Šavniku.

"Obratite pažnju, tamo postoji jedna organizovana kriminalna grupa (OKG) čiji je cilj da zloupotrijebi izbornu volju građana Šavnika. Utvrdite ko je organizovao te ljude da se prebace u Šavnik", dodao je.

Krapović: Ispitati arhiviranje prijave protiv Lazovića

Poslanik Demokrata Draga Krapović, poručio je da treba ispitati okolnosti arhiviranja krivične prijave protiv Petra Lazovića, "samo dva dana prije izbora novog TS-a ".

Vučurović: Građani da ne nasijedaju na Đukanovićevu propagandu

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je, govoreći o za sjutra najavljenom protestu ispred parlamenta, da GST Novović ima jasne smjernice kako da djeluje i da zaustavi da se izazove "nešto krupno".

"Jer nešto očigledno spremaju, možda i upad u Skupštinu. Snažno pozivamo na mir i toleranciju. Pozivamo i građane koji će protestovati da budu mirni i tolerantni, da ne nasijedaju na propagandu Mila Đukanovića i da ne brane njegovu fotelju... Protesti su poželjni, ali ne da se šalju poruke koje liče na poziv na državni udar i izazivanje građanskih sukoba", naveo je.

Lekić: Izbori bez US - pretvaranje Crne Gore u Šavnik

Lider i poslanik Demosa Miodrag Lekić, ocijenio je da bi održavanje izbora bez deblokade Ustavnog suda (US), značilo "pretvaranje Crne Gore u Šavnik".

"To je pretvaranje u haos...", dodao je.

Bulatović: Crna Gora traži mnogo više od Tužilaštva

Poslanik DF-a Predrag Bulatović, rekao je da pozdravlja niz aktivnosti Tužilaštva, ali da Crna Gora traži mnogo više od toga.

"Javnost od vas, g. Novoviću, očekuje puno. Javnost traži odgovor da li je Katnić prekršio zakon u slučaju Lazovića i Milovića. Biće sjenka na ono što ste do sad uradili ako ne date odgovor na ovo", kazao je.

Bulatović je, između ostalog, rekao da treba "da do Nove godine imamo trku za VDT-a, jer će sve drugo biti prazna priča".

Jovanović: Postupci protiv svakog tužioca koji je počinio krivično djelo

Jovanović je na kraju sjednice rekla da Tužilaštvo nema podatak koliko je predmeta samoinicijativno formiralo.

"Kad Tužilaštvo dođe do saznanja o nekom krivičnom djelu, samoinicijativno formira predmet".

Ona je kazala da će biti pokrenuti postupci ako se za bilo kojeg tužioca utvrdi da je počinio krivično djelo.

"Imali smo jedan slučaj da je tužilac procesuiran. Ukoliko u radnjama tužioca nema elemenata krivične odgovornosti, nego elemenata nekog disciplinskog prekršaja, biće podnijet predlog za disciplinsku odgovornost".

Komentarišući slučaj poslanika DPS-a Petra Ivanovića, ona je rekla da je donijeta naredba o sprovođenju istrage i proširenju istrage, i da tužilac preduzima radnje u istrazi.

Kad je riječ o dešavanjima u vezi izbora u Šavniku, Jovanović je kazala da je na dane 23. i 30. oktobra, te 6. i 13. novembra naloženo od strane Tužilaštva podnošenje krivčnih prijava protiv 32 lica.

"Tužilaštvo već preduzima radnje u tim predmetima".

Govoreći o za sjutra najavljenom skupu ispred parlamenta, Jovanović je rekla da će nadležno tužilaštvo preduzeti radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja postojanja elemenata krivičnog djela.

Jovanović je kazala da su rezultati Tužilaštva prepoznati i s međunarodnog nivoa, u Izvještaju Evropske komisije.

"Zadatak je da te rezultate učinimo vidljivijim, i nastojaćememo da tako i bude. Nastojaćemo da damo doprinos jačanju vladavine prava i pravne države...", istakla je, dodajući da je u izvještajnom periodu konstatovan prestanak funkcije za 14 tužilaca.

Današnji pretres je završen, a poslanici će se naknadno izjasniti o izvještaju.

Bonus video: