Podaci o građanima na društvenim mrežama

Uprava policije provjerava kako su informacije Direktorata za lične isprave dospjele u javnost, nadzor pokrenula i Agencija za zaštitu ličnih podataka. Krsmanović i Cerović do juče nijesu znali da su njihovi lični podaci i fotografije završili na Facebooku

72173 pregleda 6 komentar(a)
Izbori u Šavniku i dalje u centru pažnje: Policija pokušava da održi red, Foto: Svetlana Mandić
Izbori u Šavniku i dalje u centru pažnje: Policija pokušava da održi red, Foto: Svetlana Mandić

Uprava policije (UP) i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) provjeravaju kako su na društvene mreže dospjeli lični podaci dvojice partijskih aktivista iz Šavnika, objavljeni nakon drugog pokušaja glasanja u toj opštini, gdje nikako da se okončaju lokalni izbori od 23. oktobra.

Informacije koje, prema navodima više sagovornika “Vijesti”, najvjerovatnije potiču iz baze podataka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) objavljene su za nosioce liste Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije na lokalnim izborima Gavrila Cerovića i liste pokreta Evropa sad i Demokrata Novice Krsmanovića. One su 4. novembra bile dostupne na više profila na Fejsbuku, a u međuvremenu su sa nekih obrisane.

MUP se još nije oglasio tim povodom, potvrđujući ili negirajući vjerodostojnost objavljenih podataka, objašnjenjem kako je došlo do zloupotrebe i da li se ona istražuje - iako su “Vijesti” uputile pitanja još 4. novembra.

Cerović i Krsmanović juče su, tvrde, od novinara “Vijesti” saznali šta se desilo, potvrdivši vjerodostojnost podataka koji su nezakonito šerovani na mrežama. Nisu podnosili nikakve prijave jer nisu, kako su rekli, ni znali da su njihovi lični podaci postali javno dostupni.

Objavljena fotografija podataka MUP-a: Krsmanović
Objavljena fotografija podataka MUP-a: Krsmanovićfoto: Facebook

Bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, sada advokat Miloš Vukčević, rekao je “Vijestima” da ti podaci mogu biti iz građanske baze MUP-a ili od partija koje imaju pristup biračkom spisku.

“Trebalo bi otvoriti istragu i uključiti forenziku, jer se ulazak u bazu evidentira i tako se može vidjeti ko je imao pristup i odakle potiču podaci. Ovo je nadležnost policije koja treba da otvori istragu i obavijesti tužioca”, rekao je on “Vijestima”.

Na pitanje da li su ove informacije dostupne u biračkom spisku, Cerović i više sagovornika “Vijesti” iz partija su odgovorili odrično.

Iz MUP-a na Facebook: Cerović
Iz MUP-a na Facebook: Cerovićfoto: Facebook

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Ivan Medojević, potvrdio je da im Cerović, Krsmanović niti bilo ko drugi nije prijavio zloupotrebu.

On je u odgovoru naveo da je AZLP pokrenuo nadzor nad radom odsjeka MUP-a, u čijoj evidenciji su lične informacije građana.

”Agenciji do sada nije upućen nijedan zahtjev za zaštitu prava ili incijativa za pokretanje postupka nadzora u vezi sa prednje navedenim. S tim u vezi, imajući u vidu navode iz vašeg upita, Agencija će kod MUP-a pokrenuti nadzor po službenoj dužnosti, a o ishodu nadzora ćete biti blagovremeno upoznati”, piše u odgovorima.

Agencija po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti provjerava da li institucije, u ovom slučaju MUP, zakonito čuvaju i raspolažu ličnim podacima građana.

Prema saznanjima Vijesti, istragu o zloupotrebi mora pokrenuti MUP, u čijoj direktnoj nadležnosti je Direktorat za građanska stanja i lične isprave, koji je i držalac zbirke podataka. I dok iz MUP-a ćute, iz Uprave policije su odgovorili da rade na rasvjetljavanju činjenica.

”Vezano za utvrđivanje okolnosti pojave fotografija sa podacima građana na društvenim mrežama, obavještavamo vas da je nakon saznanja, u toku preduzimanje aktivnosti na rasvjetljavanju činjenica i okolnosti slučaja koji je predmet Vašeg pitanja, te će po okončanju ovih aktivnosti biti sačinjeni konkretni odgovori na vaša pojedinačna pitanja”, kazali su iz Uprave policije.

Posao za policiju: Miloš Vukčević
Posao za policiju: Miloš Vukčevićfoto: Privanta arhiva

Oni su tako odgovorili na pitanja da li su pokrenuli istragu o zloupotrebama sistema za građanska stanja, a nakon što su na društvenim mrežama podijeljeni skrinšotovi i/ili fotografije sa podacima građana, ako jesu - kada i šta je utvrđeno, odnosno - ako nisu, da li će to učiniti. Tu instituciju Vijesti su pitale i koliko službenika Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova ima pristup tim podacima.

Iz objavljenih podataka vidi se da je Cerović, koji je rođen u selu Tušina kod Šavnika, u toj opštini prijavio prebivalište 14. januara 2022. godine. Za Krsmanovića, rođenog u šavničkoj Slatini, piše da je prebivalište u Šavniku prijavio 9. maja 2022. godine.

Krsmanović je ponovio da DPS koristi taj podatak, kako je rekao, posle svakih prekinutih izbora u Šavniku da bi opravdao prepisivanje birača iz drugih opština.

”Što se podataka tiče, neka objavljuju, ja ne krijem ništa, nisam uradio ništa nelegalno ni zakonom zabranjeno. Ako smatraju da jesam, neka podnesu prijavu protiv mene pa će sud odlučiti da li je nelegalno to što sam vratio prebivaliste tamo gdje sam rođen”, rekao je on.

U Šavniku će se u nedjelju glasati peti put na dva biračka mjesta, gdje je upisan 541 birač jer je glasanje ponovo bilo prekinuto u nedjelju, nakon što su predstavnici koalicije DF-SNP sprečavali da glasaju birače koji, kako smatraju, ne žive u Šavniku, iako imaju formalno prebivalište.

Ministar Filip Adžić rekao je televiziji Vijesti da je policija podnijela 19 krivičnih prijava zbog onoga što se do sada dešavalo na biralištima u Šavniku.

Cerović i Krsmanović očekuju da se sazna kako su njihovi podaci zloupotrijebljeni

Na pitanje da li su podaci i fotografija njegovi, Gavrilo Cerović (DF) je odgovorio potvrdno. “Ovo je strašna zloupotreba, ja to nisam znao. Zato nisam mogao ni da prijavim. Niko me nije zvao da dam izjavu. Očekujem da se istraži ko iz MUP-a može da iznese ove podatke”, rekao je.

On je rekao da partije nemaju pristup elektronskoj bazi podataka MUP-a, već samo Biračkom spisku pred izbore.

Još se nije oglasio o mogućim zloupotrebama: Filip Adžić
Još se nije oglasio o mogućim zloupotrebama: Filip Adžićfoto: Boris Pejović

Novica Krsmanović (Demokrate) rekao je da će konsultovati pravnike kako bi zaštitio svoja lična prava.

”Ništa me ne iznenađuje u ovoj državi. Očigledno je da je MUP još pod kontrolom DPS-a iako evo već skoro tri godine nisu na vlasti”, rekao je sagovornik.

Simović Zvicer u Šavniku odjavljivala dva auta, nije glasala na izborima

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer je u Skupštini, odgovarajući na pitanje “otkud ona u Šavniku”, rekla da joj u biografiji piše da je rođena u Šavniku.

Simović Zvicer je jedna od 350 građana sa biračkim pravom, koji su se doselili u tu opštinu neposredno pred lokalne izbore. Filip Adžić je televiziji Vijesti prije dva dana rekao da je 71 osoba saslušavana u građanskom svojstvu zbog neprijavljivanja istinitih podataka prilikom prijave boravka.

Simović Zvicer je juče kazala da iz objektivnih razloga nije glasala ovog puta, ali vjeruje “da će biti prilike i da ću glasati svakog narednog puta”.

“Sva imovina koja se vodi na mene, nalazi se u najljepšem selu u Crnoj Gori, a to je Bijela kod Šavnika. Nijesam ja tek tako došla sad. I ranije sam bila upisana u birački spisak tamo, razne životne okolnosti su me vodile u druge gradove, ne samo u Podgoricu”, rekla je tokom rasprave o izvještaju o radu Sudskog savjeta.

Tokom izbora u Šavniku
Tokom izbora u Šavnikufoto: Svetlana Mandić

Objasnila je da pošto je Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila da je prekršila zakon jer nije prijavila dva auta, “koja ne postoje”, od kojih je jedno dala bratu koji ga je rashodovao prije tri godine, morala je da odjavi ta dva auta.

“Završiti bilo kakvu administrativnu obavezu u Podgorici je noćna mora. Pokušavala sam tri puta da odjavim ta auta, bezuspješno. Pošto nemam vremena da čekam pola dana, odlučim da odem tamo gdje sam i ranije završavala za deset minuta, to se desilo pred kraj ljeta, nakon toga je krenuo ovaj cirkus koji se dešava i ja ću ostati tamo”, rekla je Simović Zvicer.

Bonus video: