DIK odbio dva prigovora u vezi sa izborima u Kolašinu

Protiv rješenja DIK-a može se izjaviti žalba Ustavnom sudu Crne Gore u roku od 48 časova od časa dostavljanja rješenja

5993 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Državna izborna komisija (DIK) odbila je kao nedozvoljene dva prigovora na rezultate lokalnih izbora u Kolašinu, održanih 23. oktobra 2022. godine.

DIK je utvrdio da su konačni rezultati izbora u Kolašinu objavljeni u Službenom listu Crne Gore, te je cijenila prigovore nedozvoljenim.

Protiv rješenja DIK-a može se izjaviti žalba Ustavnom sudu Crne Gore u roku od 48 časova od časa dostavljanja rješenja.

Opštinska izborna komisija (OIK) Kolašin utvrdila je 14. novembra konačne rezultate lokalnih izbora.

Za utvrđivanje konačnih rezutata tada je glasalo šest predstavnika Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta, Pokreta Evropa sad i Građanskog pokreta URA u OIK.

Prilikom glasanja za utvrđivanje konačnih rezultata, dva člana OIK iz Demokratske partije socijalista (DPS) bila su uzdržana, dok je treći predstavnik te stranke bio protiv.

Predsjednica OIK-a Radmila Šuković tu sjednicu je sazvala zbog prigovora, koji je potpisalo osmoro Kolašinca birača i kojim su od tražili OIK-a utvrđivanje rezultata lokalnih izbora. Taj, kao i još prigovora birača je odbačen, ali je glasovima većine članova OIK izdejstvovano proširivanje dnevnog reda utvrđivanjem konačnih rezultata.

Konačni rezultati lokalnih izbora u Kolašinu utvrđeni su, uprkos činjenici da u Ustavnom sudu nije odlučivano po žalbama DPS. OIK i Državna izborna komsija (DIK) odbile su kao nesnovane prigovore te stranke, koji su se odnosili na rad biračkog odbora za biračko mjesto broj 7 - Trebaljevo i broj 2 - Kolašin 2, nakon čega su uslijedile žalbe Ustavnom sudu Crne Gore, iz kojeg je stiglo obavještenje da će se o "žalbama odlučivati kad se za to steknu uslovi".

Konačni rezultati lokalnih izbora u Kolašinu ne odstupaju od preliminarnih, pa će lista koju su činili Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD) i nestranačke ličnosti imati devet odbornika u lokalnom parlemntu. Toliko odbornika imaće i lista Demokratske Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore. U novom sazivu Skupštine opštine (SO) biće i četiri odbornika Demokratskog fronta, po tri Pokreta Evropa sad i Socijalističke narodne partije, dva Grupe birača Momčilo Vukčević i jedan sa liste URA i slobodni građani jednog odbornika.

Poslanik i potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović nedavno je izjavio da je spreman da prihvati odgovornost i bude predsjednik Opštine. On je poručio da je njegova stranka jednoglasna u tome da će poziv na razgovore oko formiranja buduće kolašinske vlasti uputiti predstavnicima DF, Pokreta Evropa sad, SNP i URA.

Bonus video: