Vukčević: DIK potvrdio da se konačni rezultati izbora ne mogu proglasiti dok Ustavni sud ne odluči po žalbama

"Državna izborna komisija je, kao organ koji se stara o zakonitom sprovođenju izbora, još jednom potvrdila da su predsjednik i članovi Komisije dužni da se pridržavaju zakona i akata koje donosi ova Komisija", istakao je Vukčević saopštenju

11451 pregleda 10 komentar(a)
Vukčević, Foto: Luka Zeković
Vukčević, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Izborne komisije (IK) Glavnog grada Veselin Vukčević saopštio je da je Državna izborna komisija (DIK) potvrdila stav predsjednika IK da se konačni rezultati izbora ne mogu proglasiti dok Ustavni sud ne odluči po žalbama.

"Svojim aktom, a povodom zahtjeva za mišljenje izborne liste "Evropa sad! Za Podgoricu", Državna izborna komisija potvrdila je stav predsjednika Izborne komisije Glavnog grada da se konačni rezultati izbora ne mogu proglasiti dok Ustavni sud ne odluči po žalbama. Na ovaj način je Državna izborna komisija, kao organ koji se stara o zakonitom sprovođenju izbora, još jednom potvrdila da su predsjednik i članovi Komisije dužni da se pridržavaju zakona i akata koje donosi ova Komisija", istakao je Vukčević saopštenju.

On je dodao da je IK dužna da postupa po Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 98 stav 1) i da poštuje mišljenje DIK-a broj 583/2 od 11. 11. 2022. godine kojim je po pitanju utvrđivanja konačnih rezultata izbora u slučaju kad je kod Ustavnog suda pokrenut postupak zauzela jasan stav da se konačni rezultati ne mogu proglasiti dok Ustavni sud ne odluči po žalbama.

DIK je uputio dopis Pokretu Evropa sad u kom, između ostalog, navode da predsjednik IK i svi članovi moraju poštovati Zakon o izboru odbornika i poslanika i Poslovnik o radu IK, te da iz Poslovnika izdvajaju da predsjednik IK saziva sjednice, a da članovi imaju pravo inicijative, te da se odlučuje većinom glasova.

Nosilac izborne liste Pokreta Evropa sad u Podgorici Jakov Milatović rekao je "Vijestima" da je DIK dao "mišljenje i uputstvo da se članovi IK-a, uključujući predsjednika, moraju ponašati u skladu sa Zakonom i Poslovnikom".

"Time su poslali poruku da je ponašanje predsjednika IK-a Veselina Vukčevića nezakonito i suprotno Poslovniku. Pozivamo Demokratsku partiju socijalista (DPS) da ne opstruira mirnu tranziciju vlasti u Podgorici", rekao je Milatović.

Bonus video: