Lacmanović: Lako je utvrditi ko je zloupotrijebio podatke

Bivši član AZLP-a kaže da se ponavlja situacija iz 2015. kada su objavljene fotografije sa ličnih karata učesnika protesta DF-a i kada je nadzorom utvrđena najteža povreda prava

24923 pregleda 1 komentar(a)
Lacmanović, Foto: SAVO PRELEVIC
Lacmanović, Foto: SAVO PRELEVIC

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) lako može utvrditi ko je pristupao ličnim podacima građana, jer u informacionom sistemu moraju postojati podaci o osobama koje su pristupale, po kom pravnom osnovu i kada, rekao je ekspert za zaštitu ličnih podataka i bivši član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i SPI Radenko Lacmanović.

Uprava policije (UP) i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) provjeravaju kako su na društvene mreže dospjeli lični podaci dvojice partijskih aktivista iz Šavnika, objavljeni nakon drugog pokušaja glasanja u toj opštini, gdje nikako da se okončaju lokalni izbori od 23. oktobra.

Objavljeni lični podaci nosilaca liste Demokrata i DF-
Objavljeni lični podaci nosilaca liste Demokrata i DF-foto: Facebook

Informacije koje, prema navodima više sagovornika “Vijesti”, najvjerovatnije potiču iz Direktorata za lične isprave MUP-a objavljene su za nosioce liste Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije na lokalnim izborima Gavrila Cerovića i liste pokreta Evropa sad i Demokrata Novice Krsmanovića. One su 4. novembra bile dostupne na više profila na Fejsbuku, a u međuvremenu su sa nekih obrisane.

Povezani članci

16. Novembar 2022.

Podaci o građanima na društvenim mrežama

”Bojim se da se nastavlja praksa u MUP-u sa neodgovornim raspolaganjem ličnim podacima građana. Podsjetiću na slučaj iz 2015. kada su iz zbirke ličnih podataka kojom raspolaže ovaj vladin resor, odnosno fotografije sa ličnih karata, u jednoj dnevnoj novini objavljene fotografije 60-ak građana, učesnika protesta Demokratskog fonta, a da pritom niko od njih nije krivično gonjen. Tada je AZLP izvršio nadzor i utvrdio da je to bila najteža povreda prava na zaštitu ličnih podataka u toj godini,” rekao je Lacmanović “Vijestima”.

Objavljeni lični podaci nosilaca liste Demokrata i DF-
Objavljeni lični podaci nosilaca liste Demokrata i DF-foto: Facebook

AZLP je tada, kako je podsjetio, utvrdio da je neovlašćeno lice iz MUP-a iz evidencije ličnih karata dostavilo fotografije jednoj dnevnoj novini. Nakon toga je, kako je rekao, pokrenuta istraga i disciplinski postupak protiv odgovornih u MUP-u, o čemu Agencija nikada nije obaviještena.

”Može se desiti i sada da su podaci došli iz MUP-a, a ako je tako, to je lako utvrditi ukoliko ta institucija kao rukovalac zbirke ličnih podataka poštuje član Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, što bi podrazumijevalo da se u njihovom informacionom sistemu moraju evidentirati podaci o tome ko je, kada, po kom pravnom poslu koristio ove lične podatke, kad se prijavio, a kad odjavio iz sistema. Znači, moraju postojati podaci za konkretna lica kada su oni gledani i u kom obimu”, rekao je Lacmanović.

”Vijestima” je nezvanično rečeno da MUP posjeduje takvu bazu podataka, iako se iz te institucije do sada nisu oglasili u vezi s nezakonitim raspolaganjem podacima dvojice partijskih aktivista.

”AZLP može da izvrši nadzor i nadam se da će utvrditi činjenično stanje, kao i 2015, ali da će ovog puta i sam preduzeti konkretne korake protiv odgovornih lica u MUP-u. I građani čiji su podaci objavljeni, nakon što Agencija utvrdi stanje, imaju pravo na sudsku zaštitu. To su uradili oni čiji su podaci objavljeni 2015. godine i dobili su zaštitu pred sudom i materijalnu satisfakciju”, objasnio je Lacmanović.

Teoretski, kaže sagovornik, izvor objavljenih ličnih podataka mogu biti i oni koji imaju pravo uvida u birački spisak, podnosioci potvrđenih izbornih lista u Šavniku i nevladine organizacije ovlašćene da prate izborni proces. Objasnio je, međutim, da podaci koji su se pojavili nisu u biračkom spisku i da to navodi na zaključak da on nije njihov izvor.

"Ni građani nisu dovoljno svjesni jer mi se čini da jedan od onih čiji su podaci objavljeni olako prelazi preko toga i kaže da mogu slobodno objavljivati šta hoće jer nije uradio ništa nezakonito. Poručujem da se lični podaci ne kriju jer nas mogu kompromitovati, već se čuvaju i štite. Apelujem na građane da budu odgovorni prema ličnim podacima, a na državnim organima je da stanu ovim pojavama na put", rekao je Lacmanović.

Bonus video: