Drugi protest "Ima nas": Ponovili zahtjeve, prošetali oko "zarobljenih institucija"

Organizatori ranije poručili da traže povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku, dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora

149239 pregleda 261 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 17.11.2022. 22:02h
Završeno
21:25h

Pogledajte kolonu koja je prošla kroz centar grada. Reporteri "Vijesti" snimili su prolazak protestne kolone od početka do samog kraja.

21:16h

Protestu prisustvuje i bivši pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković.

Enis Baković
foto: Biljana Matijašević
21:10h

Protestna šetnja je počela oko 21 čas, a tokom šetnje uzvikuju "Dritane, splačino".

21:03h

Nebojša Mrvaljević iz Foruma slobodnih građana "Luča" je rekao da je njihovu peticiju za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, koju je pokrenuo Pokret "Ima nas" već potpisalo 30.000 ljudi.

On je pozvao na šetnju oko "zarobljenih institucija", ulicom Stanka Dragojevića, preko Trga nezavisnosti, pa nazad do Skupštine.

20:57h

Poslanik DPS-a Nikola Janović poručio je "družini na vlasti" da Crna Gora nije, kako je rekao, njihova prćija.

"Tužno ih je gledati kako savijaju leđa pod tuđim zahtjevima".

20:51h

Amar Borančić iz Liberalne partije poručio je da se zalažu za drugačiju Crnu Goru.

"Zato smo ovdje da kažemo dosta je bilo. Imali ste priliku i uradili ste ništa. Njihov rezultat je urušeno zdravstvo, školstvo, poharana ekonomija, uništena preduzeća, milijarde i milijarde dugova u koje tek planiraju da nas uvuku, i kao pečat svega, umislili su da mogu da mijenjaju i Ustav kako je njima volja i da zavode samovolju i hajdučiju, e pa neće moći, ne dok je nas", rekao je Borančič.

20:49h

Govornici su još jednom pročitali zahtjeve - povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku, ponovni izbor sudija Ustavnog suda i organizovanje vanrednih izbora.

Režiser Danilo Marunović kazao je da "neće da im djeca ljube ruke popovima".

"Hoćemo da im nobelovci budu idoli, a ne popovi", dodao je.

20:43h

Predsjednik jednog od udruženja dijaspore u Švajcarskoj Šefko Ličina poručio je: "Dalje ruke od građanske, evropske i antifašističke Crne Gore. A kome naš dragulj nije po mjeri, sretan im put".

Marko Rakočević iz SD-a je rekao da "ovo nije 1918." i da ne pristaju da se ruši pravni poredak.

20:36h

Mirko Stanić iz SDP-a kazao je da na ulici brani crnogorsku kapu i medalju za hrabrost pradjeda Mirka.

"Znaju oni šta mi branimo, zato i ne smiju pred nas".

Poručio je da su oni "pristojna Crna Gora".

20:22h

Pred početak protesta intonirana je himna Crne Gore.

Nebojša Mrvaljević iz Foruma slobodnih građana "Luča", koja je formalno organizator protesta, poručio je da je ispred Skupštine desetine hiljada građana.

Okupljeni skandiraju "Dritane pederu", "Adžiću splačino", na šta je Mrvaljević reagovao i poručio da se ne vrijeđaju pripadnici LGBT populacije.

Pozdravio je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i zahvalio na podršci.

Mrvaljević je rekao da mora priznati da su okupljeni građani ekstremisti, jer "ekstremno vole jedinu domovinu".

Dodao je i da "ekstremno odolijevaju" i odolijevaće svakom pokušaju provokacije i radikalizacije kakvu priželjkuju "Jole i njemu slični", aludirajući na poslanika Demokratskog fronta (DF) Jovana Vučurovića.

Kazao je da se prošli put na ovom mjestu okupila slobodna i prkosna Crna Gora.

"A od noćas će odavde i da se kreće".

Jedan od govornika, Ilija Vujačić, pozvao je tehničku Vladu da izađe, a okupljeni su ponovo uzvikivali "Dritane, pederu"

20:01h

Protestu prisustvuju i poslanik i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković, generalni sekretar te partije Aleksandar Bogdanović, potpredsjednik DPS-a i odlazeći gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, poslanici DPS-a Ivan Mitrović, Andrija Nikolić, Branimir Gvozdenović, Petar Ivanović, šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković, portparol i poslanik DPS-a Miloš Nikolić,  lider Socijaldemokrata Damir Šehović, lider Liberalne partije Andrija Popović kao i funkcioneri te partije Jovan i Jovo Rabrenović.

Skupu prisustvuju i funkcioner SDP-a Mirko Stanić, funkcioner SD-a Marko Rakočević, poslanik DPS-a Nikola Janović i režiser Danilo Marunović.

foto: Biljana Matijašević

Na skupu su takođe i funkcioneri Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, Bojan Zeković, Ivan Vujović i počasni predsjednik te partije Ranko Krivokapić.

Sa funkcionerima SDP-a je i poslanik DPS-a i bivši premijer Duško Marković.

foto: Biljana Matijašević
19:56h

"Ima nas, za Crnu Goru, za EU", "Nijesmo ovdje da bismo ćutali", "Sa fašizmom nema relaksacije", "Ima nas, ne damo Ustav, hoćemo izbore" - neki su od natpisa na transparentima.

Izmjena: 19:58h
19:49h

Protestu prisustvuje i aktuelni predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić.

foto: Dušan Cicmil
19:47h

Pogledajte šta je fotoreporter "Vijesti" zabilježio na početku skupa:

19:40h

Građani su počeli da se okupljaju ispred zgrade Skupštine, gdje je za 20 časova zakazan novi protest pod sloganom "Ima nas".

Organizatori su ranije poručili da traže povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku, dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Izmjena: 19:47h

Bonus video: