Ambasadorka Crne Gore u Malti stupila na dužnost

Ambasadorka Šofranac Ljubojević je istakla spremnost da tokom svog mandata pruži maksimalan doprinos daljem snaženju odnosa dvije zemlje i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa

2951 pregleda 2 komentar(a)
Ambasadorka Šofranac Ljubojević i predsjednik Malte, Foto: MVP
Ambasadorka Šofranac Ljubojević i predsjednik Malte, Foto: MVP

Ambasadorka Crne Gore u Malti Milena Šofranac Ljubojević predala je danas akreditivna pisma predsjedniku te zemlje Džordžu Veli, na audijenciji u predsjedničkoj palati San Anton, čime je stupila na dužnost izvanredne i opunomoćene ambasadorke u toj državi, na nerezidentnoj osnovi.

U razgovoru nakon ceremonije predaje akreditiva, iskazano je zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima Crne Gore i Malte koje karakteriše saradnja u mnogim oblastima, uz napomenu da postoji potencijal za njeno jačanje na bilateralnom i multilateralnom planu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ambasadorka je istakla spremnost da tokom svog mandata pruži maksimalan doprinos daljem snaženju odnosa dvije zemlje i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, naglasivši značaj frekventnijih susreta najviših zvaničnika dvije zemlje. Šofranac Ljubojević se posebno zahvalila na podršci Malte na našem evropskom putu, ističući da su iskustva te zemlje od velikog značaja za nastavak reformskih procesa. U razgovoru je naglašen i značaj saradnje u regionu Mediterana kao važne komponente unapređenja saradnje.

Predsjednik Vela je, kako je saopšteno, poželio ambasadorki Šofranac Ljubojević dobrodošlicu i uspjeh u obavljanju nove dužnosti.

Ambasadorka Šofranac Ljubojević sastala se i sa ministrom vanjskih i evropskih poslova i trgovine Malte Ijanom Borgom. Tokom razgovora, sagovornici su se saglasili o prijateljskim i sadržajnim odnosima dvije države i razmijenili mišljenja o modalitetima daljeg jačanja sveukupne saradnje.

"Iskazana je obostrana spremnost za intenziviranje političkog, ali i ekonomskog dijaloga s posebnim akcentom na oblasti turizma, poljoprivrede i obrazovanja. Pored toga, potvrđena je spremnost za unapređenje ugovorno-pravnog stanja, kao i za nastavak saradnje dva ministarstva vanjskih poslova", navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Šofranac Ljubojević je ocijenila da je kontinuirana razmjena iskustva dvije prostorno male, mediteranske države koje dijele posvećenost evropskim standardima, te promociji i zaštiti bezbjednosti i mira, od neprocjenjive vrijednosti.

Ambasadorka će u nastavku posjete imati odvojene susrete sa predsjednikom Predstavničkog doma malteškog parlamenta Anđelom Faruđom i direktoricom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova i trgovine Malte Anabelom Šaviš Mifsud.

Bonus video: