Izborna volja zavisi od pravnih vratolomija

Pobjednici podgoričkih izbora tražiće da DIK precizira jučerašnji stav, tvrde da nije naznačena obaveza Vukčevića da omogući proširenje dnevnog reda

5008 pregleda 3 komentar(a)
”Ovdje se radi o tome da predsjednik IK zna na čijoj je strani većina”: Vujović, Foto: Luka Zekovic
”Ovdje se radi o tome da predsjednik IK zna na čijoj je strani većina”: Vujović, Foto: Luka Zekovic

Od Državne izborne komisije (DIK) biće zatraženo pojašnjenje mišljenja u vezi sa prekinutom sjednicom podgoričke izborne komsije (IK), jer je ona juče propustila tumačenje odredbe koja omogućava proširenje dnevnog reda.

To je za “Vijesti” najavio sekretar IK glavnog grada Vladimir Vujović (Demokrate), upitan da li postoji još neko pravno sredstvo na raspolaganju kako bi se omogućilo proglašenje konačnih rezultata izbora.

DIK je juče odgovorio Pokretu Evropa sad, koji je tražio mišljenje nakon što predsjednik IK glavnog grada Veselin Vukčević (DPS) nije dozvolio proširenje dnevnog reda i proglašenje rezultata izbora. DIK je u odgovoru naveo da predsjednik IK i članovi moraju poštovati Zakon o izboru odbornika i poslanika i Poslovnik o radu IK. Oni su podsjetili da po Poslovniku predsjednik IK saziva sjednice, a da članovi imaju pravo inicijative, te da se odlučuje većinom glasova.

Predsjednik IK glavnog grada Veselin Vukčević je nakon toga protumačio da je DIK potvrdio njegov stav da se konačni rezultati izbora ne mogu proglasiti dok Ustavni sud ne odluči po žalbama. “Na ovaj način je DIK, kao organ koji se stara o zakonitom sprovođenju izbora, još jednom potvrdio da su predsjednik i članovi Komisije dužni da se pridržavaju zakona i akata koje donosi ova Komisija”, istakao je Vukčević u saopštenju.

Vladimir Vujović, međutim, smatra da je dopis DIK-a “nejasan, nemušt i nestručan”. “Ponovićemo zahtjev za mišljenje, insistiramo na članu 13 Poslovnika u kome se jasno navodi da član komisije ima pravo da predloži dopunu dnevnog reda. Ako DIK ima pravo da tumači kako se zakazuje sjednica, kako se glasa na njoj, onda može i član u kome piše da se može predložiti proširenje dnevnog reda”, objašnjava on.

Iz DIK-a su naveli da “u procesnom smislu nijesu mogli da daju uputstvo, jer se ono daje u vezi sa primjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika, a ne u vezi sa primjenom Poslovnika”, na šta se odnose pitanja Pokreta Evrope sad.

DIK je zatim podsjetio na svoje ranije mišljenje o obavezama IK na osnovu njegovog Poslovnika. Oni su mišljenje dali nakon što je Vukčević odbijao da sazove sjednicu, ponavljajući da se čeka odluka US i da rezultati izbora ne mogu biti proglašeni.

Na izborima u Podgorici lista “Svi za naš grad”, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (DF) 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata. Ustavnu žalbu uložila je Svetosavska lista.

Pokret Evropa sad, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS otići u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

”Stekli su se zakonski uslovi da se proglase izbori jer u Zakonu piše da se konačni rezultati objavljuju 15 dana od dana održavanja izbora, odnosno verifikuju mandati u roku od 30 dana od dana izbora. Ustavne žalbe i prigovori su u okviru tih rokova, to što nema Ustavnog suda viša je sila. Nije tačno da je DIK potvrdio mišljenje Vukčevića, to je improvizacija i dezinformacija. Pitam ga šta će biti ako se Ustavni sud ne izabere za četiri godine, hoće li odbornici imati mandat osam godina? Ovdje se radi o tome da predsjednik IK zna na čijoj je strani većina, jer bi u suprotnom on dozvolio glasanje”, kaže Vujović.

Bonus video: