Bošnjak: Uspjeli smo da izvučemo od Đukanovića da neće dati mandat Lekiću

"Negdje je priznao da je prekršio Ustav što nije pozvao predstavnike svih partija na konsultacije za mandatara", kazala je Bošnjak

36593 pregleda 49 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić kazala je da opozicija problematizuje pitanje izmjena Zakona o predsjedniku, a vlast da li je predsjednik prekršio Ustav. „Tražili smo od opozicije da daju doprinos da izaberemo Ustavni sud. Makar jednom neka pokažu državotvorni kapacitet i opredijeljenost ka EU integracijama, kako bismo odblokira li državu i krenuli u procese koje Ustav nalaže“, navela je Kordić.

Kordić je danas na sastanak predsjednice Skupštine Danijele Đurović sa predstavnicima parlamentarnih partija došla ispred Demokratskog fronta sa poslanicama Brankom Bošnjak i Majom Vukićević.

"Nemamo Vladu i mandatara jer je predsjednik države izabrao da ne dodijeli mandat Miodragu Lekiću. Došli smo u situaciju gdje kriza zahvata sve grane vlasti. Svi odgovori se nalaze u rukama Ustavnog suda".

Kazala je da će čitava pozicija podržati sve kandidate za sudije Ustavnog suda, te da je njihov stav da je rješenje za krizu izbor sudija US i da će dati puni doprinos.

Maja Vukićević je rekla da su kolege iz opozicije "bile tvrde da neće glasati za sudije".

"Moj utisak je da svjesno opozicija blokira izbor sudija jer im odgovara ovakvo stanje, ne mogu se proglasiti ni rezultati lokalnih izbora", smatra Vukićević.

Ona je dodala da je cilj opozicije da sve više izaziva političku krizu i tako sačuva kakav-takav rejting.

Branka Bošnjak je navela da su se saglasili da je Crna Gora u dubokoj krizi i da je prioritet izbor sudija US, ali i da su "maske pale i da su bili svi brutalno iskreni".

"Uspjeli smo da izvučemo od predsjednika da neće dati mandat Miodragu Lekiću i negdje je priznao da je prekršio Ustav što nije pozvao predstavnike svih partija na konsultacije za mandatara", kazala je Bošnjak.

Dodala je i da je rekao da nije imao namjeru da ih sve pozove i da je mislio da je bilo najbolje da pozove nosioce lista.

"Mi smo i dalje pri stavu da predsjedniku države nismo ništa uzeli od nadležnosti, nego da smo mu samo ograničili prostor za uzurpaciju".

Ona je dodala da je predsjednik "pomenuo negdje i skraćenje mandata Skupštini u smislu da to nije iskoristio".

Bošnjak se nada da će sljedeći sastanak biti konstruktivniji.

Maksim Vučinić je rekao da je većina izrazila jasan stav da će glasati za sve četvoro sudija.

"Ko bježi od toga? Lično predsjednik države koji je više puta prekršio Ustav u prethodne dvije godine", naveo je on.

Dodao je da "ovaj političko-pravni galimatijas" odgovara DPS-u i "satelitima" koji su na izborima potučeni i koji sada žele da uruše Crnu Goru.

Bonus video: