Ćeraćemo se još

Član DIK-a Damir Suljević ističe da tužilaštvo i policija moraju doprinijeti da se izbori dovedu do kraja. Nosilac liste “Za budućnost Šavnika” Gavrilo Cerović poručuje da ta koalicija ni u nedjelju neće dozvoliti glasanje onima koji nisu iz opštine

28451 pregleda 14 komentar(a)
Opozicija zasad u prednosti: sa glasanja u Šavniku, Foto: Svetlana Mandic
Opozicija zasad u prednosti: sa glasanja u Šavniku, Foto: Svetlana Mandic

Iako bi u Šavniku, u nedjelju, trebalo da se održi peti krug glasanja na lokalnim izborima, tužilaštvo još izviđa da li u postupanju onih koji cijeli mjesec onemogućavaju okončanje izborne utakmice u tom gradu, ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Državna tužiteljka i portparolka Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Pljevlja, Nataša Bajčeta, saopštila je “Vijestima” da su im zbog dešavanja u vezi sa izborima u Šavniku podnijete krivične prijave protiv 31 lica.

One se odnose na krivična djela protiv izbornih prava, napad na službeno lice, ugrožavanje sigurnosti i krivično djelo laka tjelesna povreda.

”U slučajevima u kojima su do ovog momenta tužilaštvu dostavljene krivične prijave, tužilaštvo preduzima radnje u izviđaju. Podsjećamo da ODT u Pljevljima postupa isključivo u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima u radu, s ciljem prikupljanja relevantnih podataka i obavještenja radi ocjene da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, kazala je Bajčeta.

Iz ODT-a Pljevlja, međutim, “Vijestima” nisu odgovorili na pitanje zašto nisu tražili pritvor za pojedine osobe ako postoji opasnost ponavljanja krivičnog djela. Listu su iz Uprave policije saopštili da su protiv četvoro podnijete po dvije krivične prijave.

Za krivična djela protiv izbornih prava zaprijećene su novčane kazne, ali i kazne zatvora do pet godina.

Izbori u Šavniku, koje obilježava veliki broj incidenata, uključujući fizičke sukobe, još nisu okončani jer članovi biračkih odbora iz koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi Demokratski front (DF), ne dozvoljavaju dijelu novoupisanih birača da glasaju jer, tvrde, nemaju nikakve veze sa tim gradom.

Iz te koalicije najavljuju da ni u nedjelju neće dozvoliti glasanje onima koji nisu iz Šavnika.

S druge strane, iz Demokratske partije socijalista (DPS), koja je na vlasti u Šavniku, tvrde da su novoupisani birači DF-ovi.

U Šavniku je evidentiran veliki broj novoupisanih birača, kojih je u odnosu na parlamentarne izbore održane prije dvije godine više za 350, a u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2018. godine više za 245. Dio njih se, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u međuvremenu vratio u matične opštine.

Od 20. aprila do 20. oktobra u tu varoš se, prema biračkom spisku, doselio 341 građanin.

Nosilac liste “Za budućnost Šavnika” Gavrilo Cerović je u emisiji “Reflektor” Televizije Vijesti ispričao da je na jednom biračkom mjestu (Kruševice) na parlamentarnim izborima glasalo šest osoba, a da ih je sada novoprijavljenih 50. Od toga je polovina u prvom krugu, rekao je, podržala DPS. Ta partija nije demantovala navode Cerovića.

Prema dosadašnjim rezultatima izbora, koji su počeli 23. oktobra, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući savez DPS-a i Socijaldemokrata. Izbori nisu okončani na dva birališta - u zgradi Opštine i selu Kruševice.

Član Državne izborne komisije (DIK) i saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO), Damir Suljević, kazao je da svi nadležni organi, a prvenstveno tužilaštvo i policija, moraju doprinijeti da se izbori u Šavniku dovedu do kraja.

”Iako je javnost obaviještena o podnošenju krivičnih prijava protiv lica koja su sabotirala održavanje izbora, mi do sada nismo informisani da je tužilaštvo preduzelo bilo kakve dalje mjere i radnje kako bi ta lica bila procesuirana i kažnjena zbog onoga što su učinila, a to nije dobro. Tužilaštvo je moralo dati informacije o tome koliko je bilo ovakvih prijava i u kojoj fazi su predmeti, jer bi time demonstriralo profesionalnu zainteresovanost i odgovoran odnos prema ovim slučajevima, a što bi moglo imati i preventivni efekat u odnosu na slične eventualne situacije u budućnosti”, rekao je on “Vijestima”.

Suljević ocjenjuje da je u slučaju Šavnika prvenstveno zakazao MUP, koji, ističe, mora da sprovede odgovarajuće i pravovremene mjere da spriječi izborne migracije. Navodi da je mjera obustave postupaka za promjenu prebivališta neutemeljena u zakonu, a svakako i zakašnjela.

”U skladu s preporukama iz relevantnih izvještaja međunarodnih organizacija, MUP je morao da spriječi vještački priliv birača i pristupi aktivnijoj terenskoj provjeri u cilju utvrđivanja toga da li se ta lica zaista nalaze na prijavljenim adresama prebivališta”, objašnjava sagovornik.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić nedavno je saopštio da MUP nema mogućnost da zabrani bilo kojem građaninu da prijavi prebivalište na bilo kojoj adresi, kao i da nema mogućnost kontrole promjene prebivališta u upravnom postupku.

Na pitanje postoji li zakonski rok u kome se izbori moraju okončati, Suljević odgovara da je DIK nedavno dao mišljenje koje se odnosi na to, i objašnjava da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da od dana raspisivanja izbora do njihovog održavanja, ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana.

”Određujući se po zahtjevu za mišljenje Opštinske izborne komisije Šavnik, DIK je ocijenio da se rok iz ovog člana Zakona odnosi na održavanje izbora na dan kada su raspisani odlukom predsjednika Crne Gore, a ne na ponavljanje izbora, s obzirom na to da u Zakonu nije definisan niti ograničen broj ponavljanja izbora na određenim biračkim mjestima”, zaključuje Suljević.

Cerović: Zašto uhapšene vraćaju u Nikšić

Gavrilo Cerović je rekao juče “Vijestima” da njegovi sugrađani neće odustati od toga da onemoguće one koji ne žive u Šavniku da glasaju u tom gradu. “Država žmuri na nezakonitosti. Ako su pojedinci doseljeni, ako tu žive, čemu kombi? Pohapse ih i vrate u Nikšić, a što ih ne vrate u njihove stanove u Šavniku? Zar ne treba da ih puste u mjesto boravišta? I ranije kad su prebili momka, uhapsili su počinioce i pustili ih u Nikšić”.

Gavrilo Cerović
Gavrilo Cerovićfoto: Svetlana Mandić

Upitan da li su on i kolege svjesni da im prijete zatvorske kazne ako nastave da ugrožavaju izborna prava, Cerović odgovara da je riječ o novčanim kaznama od preko 2.000 eura, a da su kazne zatvora od tri mjeseca do pet godina zaprijećene za ostvarivanje “lažnog biračkog prava na osnovu lažne izjave i dovođenja u zabludu državnog organa”. “Mi smo napravili fond, sav je narod stao uz nas. Oni su ovo i ranije radili, samo što smo prvi put pružili otpor jer više nemaju moć, ni palicu. Mi bismo bili pohapšeni da je ovo bilo prije dvije godine... Ako je biračko pravo stečeno na osnovu krivičnih djela, to nećemo dozvoliti i po cijenu odgovornosti”.

Tvrdi da se isti scenario dešavao u Mojkovcu. “Samo što je u Šavniku MUP sve radio u korist bivše vlasti. Ovdje nisu provjeravali, dok je u Mojkovcu službenica tražila dokaze gdje stanuju oni koji se prijavljuju, izvršena je terenska provjera i vidjeli su da nema lica. U jednom stanu lovac odavde dovodi osmoro lovaca iz Nikšića. Osam prezimena, svi žive u 42 kvadrata i znate šta piše ko su - pobratim, rođak, prijatelj... Ovo je klasični kriminal i nećemo da žmurimo”.

Suljević: Velika odgovornost i na partijama

Na pitanje može li DIK preduzeti nešto da bi se izbori u Šavniku završili, Suljević odgovara da ne postoje mehanizmi koje bi to tijelo primijenilo neposredno, a kojima bi uticalo da se problem efikasnije riješi.

Suljević
Suljevićfoto: CGO

"Podsjećam i da je DIK dao mišljenje OIK-u Šavnik koje se tiče imenovanja sastava biračkih odbora, gdje je zauzet stav da u biračke odbore treba imenovati predsjednika, članove i njihove zamjenike koji ranije nisu bili u biračkim odborima, a koji su odlukom OIK-a raspušteni zbog neodržavanja izbora ili gdje su ponovljeni izbori zbog utvrđenih nepravilnosti. Ovakvo mišljenje, iako neobavezujuće, moglo bi uticati da se u sastave biračkih odbora imenuju odgovorniji pojedinci, čime bi se ovaj proces konačno izveo do kraja", poručuje.

Suljević dodaje da, osim nadležnih državnih organa koji su evidentno zakazali, veliku odgovornost za dešavanja u Šavniku nose i "nesavjesni politički subjekti".

"Koji su zloupotrijebili pravnu prazninu i instruirali promjene prebivališta svojih birača, ali i oni politički subjekti koji sada opstruiraju završetak izbornog procesa u toj opštini", konstatuje on.

Bonus video: