Đukanović: Odnosi Egipta i Crne Gore posljednjih godina u usponu

Politika Egipta je za visoku ocjenu kao i njihov doprinos u očuvanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku, posebno u okviru regionalnih inicijativa koje Crna Gora sa pažnjom prati, kazao je predsjednik

1648 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović i Hindam, Foto: Služba za informisanje Predsjednika
Đukanović i Hindam, Foto: Služba za informisanje Predsjednika

Saradnja sa Egiptom je značajna, posebno na političkom nivou ali i u domenu investicija i turističkih veza, saopštio je predsjednik Milo Đukanović.

To je kazao tokom oproštajne posjete ambasadora Egipta u Crnoj Gori, Saida Hindama.

Đukanović se Hindamu zahvalio na uspješnoj diplomatskoj misiji, uz ocjenu da prethodnih nekoliko godina karakteriše uspon odnosa dvije zemlje, zasnovanih na prijateljstvu i tradiciji čemu je ambasador dao lični doprinos, navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika.

Đukanović je visoko ocijenio politiku Egipta i njihov doprinos u očuvanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku, kao i u okviru regionalnih inicijativa, koje kako kaže, Crna Gora sa pažnjom prati, prepoznajući napredak u razvoju koji ta zemlja ostvaruje.

Hindami se zahvalio za pozitivne ocjene, istakavši zainteresovanost Egipta da njeguje odnose sa Crnom Gorom kroz uspostavljanje rada zajedničkog ekonomskog komiteta, kao i političke konsultacije dva ministarstva.

Hindami je istakao da je cilj, "da dostignemo pozitivan zamajac dok Crna Gora ne uspostavi punu stabilnost i dobije novu vladu. Razumijemo situaciju i radimo na daljoj izgradnji odnosa".

U svjetlu Klimatske konferencije u Egiptu, Hindami je podijelio zabrinutost za stanje klimatskih promjena u svijetu, ističući da su neophodni stvarni rezultati, za šta nedostaju dodatna sredstva.

Đukanović je podijelio utiske o nedavnom učešću na Implementacionom Samitu o klimi u Šarm el Šeiku COP27, kojim je Egipat predsjedavao, pri čemu je čestitao domaćinu na organizaciji.

Đukanović se zahvalio za podršku ambasadoru da Crna Gora bude kvalitetno predstavljena, kao i nadu da će Konferencija predstavljati važan korak u preduzimanju politika kojima će se umanjiti klimatske promjene, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: