Abazović: Radićemo intenzivno na tome da Crna Gora postane pridružena članica Frankofonije

"Cilj je da dobijemo podršku za našu kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2026. godine", istakao je premijer

5435 pregleda 12 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora će raditi intenzivno na tome da postane pridružena članica Frankofonije, jer će to donijeti političke i ekonomske benefite, kazao je premijer Dritan Abazović, koji učestvuje na XVIII Samitu Frankofonije u Đerbi, u Tunisu.

Istakao je da je značajno da naša država učestvuje na događaju gdje su prisutni predstavnici 88 zemalja.

"Kad je riječ o političkim benefitima, cilj je da dobijemo podršku za našu kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2026. godine. S obzirom da je ovdje faktički pola svijeta, mislim da ovakve stvari povećavaju vizibilnost Crne Gore i omogućavaju da poruka koju želimo da pošaljemo - poruka mira, saradnje i ekonomskog progresa, zaista dopre do ljudi. Isto tako, na bilaterlnom nivou, sa brojnim premijerima i predsjednicima država, treba iskoristiti mogućnost da uradimo i neke konkretne ekonomske benefite", naveo je Abazović u video-poruci.

Kazao je da je crnogorska delegacija već imala susrete sa premijerima Belgije i Luksemburga, te kako se nada da će tokom dana imati bilaterlne susrete sa premijerom Jermenije, predsjednikom Tunisa, kao i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji je glavni gost samita.

"Smatram potpuno opravdanim da Crna Gora još snažnije zakorači u Frankofoniju i da pređemo narednu stepenicu - da budemo pridruženi član, a očekujemo da onda, kada zadovoljimo sve kriterijume, postanemo i punopravna članica. Imamo ambiciozan plan i vjerujem da uz diplomatsku mrežu i našeg ambasadora možemo učiniti dosta toga", zaključio je Abazović.

Bonus video: