Vujović: Parlamentarna većina neodgovornim odnosom blokirala ključne pravosudne institucije i zaustavila evropski put CG

"Na potrebu imenovanja u pravosuđu i otvaranja parlamentarnog dijaloga smo iz SDP-a ukazivali u više navrata od početka 2021. godine ali staru-novu većinu to nimalo nije zanimalo"

3804 pregleda 12 komentar(a)
Vujović, Foto: SDP
Vujović, Foto: SDP

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović poručio je da je parlamentarna većina neodgovornim odnosom blokirala ključne pravosudne institucije i potpuno zaustavila evropski put Crne Gore.

Prema riječima Vujovića izbor sudija Ustavnog suda je tema koja najupečatjivije oslikava "antidemokratski karakter i prozirno licemjerje nove-stare skrpljene parlamentarne većine".

On tvrdi da je, kako se navodi u saopštenju Socijaldemokratske partije, neophodno podsjetiti crnogorsku javnost da većina od izbora 2020. godine odnosno konstituisanja Parlamenta nije uradila ništa da ostvari ključni zadatak u uspostavljanju funkcionalnih institucija, a to je izbor sudija Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i članova Sudskog savjeta.

Takvim, kako navodi, neodgovornim odnosom ne samo da je blokirala ključne pravosudne institucije u zemlji već je time, kao i mnogim drugim sličnim "antidemokratskim i antievropskim činjenjima", potpuno zaustavila evropski put Crne Gore.

"Na potrebu imenovanja u pravosuđu i otvaranja parlamentarnog dijaloga smo iz SDP-a ukazivali u više navrata od početka 2021. godine ali staru-novu većinu to nimalo nije zanimalo – očigledno za dijalog nijesu imali vremena od gaženja institucija, zakona i sprovođenja ogoljenog revanšizma", poručuje Vujović.

On ističe da teško danas može biti većeg "licemjerja i prevarnog odnosa" od njihove ponude, nakon što su, kako kaže, suprotno demokratskoj praksi, a i prostoj logici, jednostrano bez dogovora i dijaloga sa opozicijom predložili kandidate za Ustavni sud.

"Dvije godine ne činite ništa na tom planu, u julu mjesecu u susret izvještaju Evropske komisije, kojim je Crna Gora trebalo da bude pogurana na brzu traku ka EU, minirate dogovor u okviru kvalifikovane većine, da bi na kraju pokušali bez dijaloga s opozicijom nametnuti jednostrano izabrane kandidate", kazao je Vujović.

Istakao je da je vrhunac licemjerja kada predsjednica Skupštine, nakon što je po povratku sa "Vučićevog kanabea dva puta pogazila Ustav" u samo mjesec dana i time dala ”sjajan doprinos” izgradnji povjerenja, poziva na parlamentarni dijalog koji je zamišljen tako da opozicija samo klimne glavom na već postignuti dogovor unutar "sklepane" većine oko sudija Ustavnog suda.

"Dakle, dijalog kako ga vidi DF parlamentarne većina izgleda ovako – mi smo se već dogovorili a vi iz opozicije izvolite samo dajte glasove. Ili organizujemo dijalog nakon što smo već završili posao", poručuje Vujović.

Dovoljno je, kako kaže, samo da se sjete kako je taj proces tekao 2013. i 2014. godine i kako je izgledao "pravi a ne simulirani" parlamentarni dijalog.

Kao i kako se, kako dodaje, kad se hoće može doći do dogovora i kvalifikovane većine.

Ali, lako je, ističe Vujović, kad slijedite interes svoje a ne tuđe države, a zna se, ko nije politički slijepac, čije interese sprovodi DF u Crnoj Gori po čijim taktovima ostali iz "sklepane" većine nažalost samo "poslušno tancuju".

"Gospodo iz parlamentarne većine, morate se vratiti poštovanju Ustava i elementarnih demokratskih standarda", poručio je Vujović.

Svugdje u svijetu, vlast, kada joj trebaju glasovi opozicije se, kako kaže, ne ponaša bahato i licemjerno već odgovorno i demokratski, gradeći mostove povjerenja i stvarnog dijaloga.

"Naravno, tako to radi većina koja radi u interesu stabilnosti i sopstvene države, a ne tuđih interesa kao što je slučaj sa ovdašnjom sklepanom DF većinom", zaključuje Vujović.

Bonus video: