Šavnik ulazi u drugi mjesec izbora

Pola sata prije okončanja glasanja, u Kruševicama je uništen dio glasačkih listića, a desetak minuta kasnije i u Šavniku je prekinuto glasanje

21649 pregleda 20 komentar(a)
Mirno do 20-ak minuta prije kraja glasanja, Foto: Privatna arhiva
Mirno do 20-ak minuta prije kraja glasanja, Foto: Privatna arhiva

Šavnička izborna saga nije završena ni nakon pete runde glasanja, iako je falilo samo pola sata da se i u toj poddurmitorskoj opštini konačno spusti izborna zavjesa koja je podignuta 23. oktobra.

Juče se glasalo na preostala dva biračka mjesta, u zgradi Opštine i u selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač.

Pola sata prije zatvaranja birališta u Kruševicama, gdje je upisano 58 birača, jedan od članova biračkog odbora iz koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi Demokratski front (DF), uništio je dio glasačkih listića, a kao razlog je naveo to da su na glasanje došli mladići koji su prije dvije sedmice fizički nasrnuli na člana odbora iz te koalicije, i pritom mu nanijeli lakše tjelesne povrede.

Predsjednik biračkog odbora u selu Kruševice, Miloš Mrvaljević, rekao je da ne zna zbog čega je član biračkog odbora uništio listiće.

”To je njegova odluka, nije na meni da ispitujem, niti sam zadužen za to. Nakon toga smo imali ljude koji su krenuli da dođu da glasaju. Pošto nijesu mogli, glasanje je moralo biti prekinuto radi uništenja izbornog materijala”, kazao je Mrvaljević.

Samo desetak minuta kasnije, glasanje je prekinuto i na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik.

Član koalicije “Za budućnost Šavnika” Miladin Baošić, polomio je glasačku kutiju zbog, kako je rekao, “nepravde”.

”Ovdje se glasa već pet nedjelja. Nepravda... Glasaju... ne znam ni ja ko...”, naveo je Baošić.

Upitan zašto je glasanje prekinuto 20 minuta prije zatvaranja birališta, Baošić je odgovorio:

”Nek se malo istroše ova gospoda”.

A ko će se prije “istrošiti”, pozicija ili opozicija, i do kad će izbori u Šavniku trajati, trenutno niko ne zna. Mještani Šavnika smatraju da će to biti sve dok se država ne umiješa i ne uzme stvar u svoje ruke, ili dok, kako kažu, “izborni turisti” ne dignu ruke od Šavnika.

”Dok država nešto ne preduzme, tada će se nešto regulisati. A do tada, dok god budu dolazili ovi ljudi sa strane koji nemaju nikakve veze sa Šavnikom, to nije dobro”, kazao je za TV Vijesti Rajko Žugić.

I Mirjana Radović smatra da je vrijeme da “država stane iza izbora”.

”Mnogo mi je teško, i teško mi je što živim u Šavniku. Stidim se što živim u Šavniku i što prave od nas kao da smo poremećeni ljudi. Država treba da stane iza ovoga, da se ovo jednom završi”.

To smatraju i nosioci izbornih lista, ali su im poruke različite - dok opozicioni lideri ističu da država mora ispitati, kako naglašavaju, izborni inženjering Demokratske partije socijalista (DPS) i kazniti krivce koji su, kako tvrde, upisali skoro 400 birača, nosilac liste vladajuće koalicije DPS-a i Socijaldemokrata (SD) poziva nadležne da zaustave “sabotažu” izbornog procesa i ionako obesmišljene lokalne izbore u toj opštini.

Nosilac liste “Za budućnost Šavnika” Gavrilo Cerović, smatra da će izbori biti završeni kad se zaustavi “invazija doseljenika iz Nikšića”.

I Novica Krsmanović, nosilac liste koalicije “Idemo ljudi”, koju čine Demokrate, Pokret Evropa sad i Ujedinjena Crna Gora, kazao je da završetak izbora zavisi od broja “prepisanih birača” koji će doći da glasaju.

”Mislim da se izbori neće završiti dok ne odustanu ovi ‘izborni turisti’, kako ih zovete u medijima. A mislim da oni neće baš tako odustati”.

Iako se nosilac liste koalicije DPS-SD i aktuelni predsjednik Opštine Jugoslav Jakić nadao da će, kako je rekao, njihova politička konkurencija odustati od opstrukcije izbornog procesa, to se nije dogodilo.

DPS najavluje prijave

DPS je najavio da će podnijeti prijave protiv nadležnih koji, kako navode, nijesu u stanju ili neće da zaustave “primitivno i nezakonito ponašanje DF-a u Šavniku”.

”Da demokratski principi i tekovine savremene Evrope ne leže u redovima DF-a, jasno je svakom zdravomislećem crnogorskom građaninu, svakoj međunarodnoj organizaciji i predstavniku diplomatskog kora u Crnoj Gori, ali svakako da je svima njima, kao što je i nama, nepojmljivo nečinjenje i neadekvatno postupanje predstavnika aktuelne vlasti i nadležnih institucija. Kao što smo to već i najavili, DPS će u narednom periodu podnijeti krivične prijave protiv nadležnog tužioca zbog nepostupanja u konkretnim slučajevima povodom krivičnih prijava protiv lica koja su vršila krivična djela iz oblasti izbornih zloupotreba, ali ćemo podnijeti i krivične prijave protiv svih drugih nadležnih organa zbog nepostupanja po ovlašćenjima i činjenice da već peti put nijesu u stanju stvoriti uslove da se izbori u Šavniku uspješno privedu kraju”.

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Dušan Radanović, kazao je da Zakon o izboru odbornika i poslanika ne precizira nikakve rokove kada je u pitanju ponavljanje glasanja, pa će u varošici i u selu Kruševice izbori biti ponovljeni i narednog vikenda. Na ta dva biračka mjesta upisano je skoro 27,5 odsto od ukupnog broja birača.

Na 21. biračkom mjestu glasao je 1.231 birač od 1.968 ukupno upisanih, što je 62,55 odsto.

Koalicija DPS-SD osvojila je 549 glasova, koalicija “Za budućnost Šavnika” 571, dok je koaliciju “Idemo ljudi” do sada glasalo 99 birača. Prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući DPS-SD.

Policija je zbog izbornih nepravilnosti koje su se u Šavniku dogodile 23. i 30. oktobra, kao i 6. i 13. novembra, podnijela tužilaštvu krivične prijave protiv trideset jednog lica. Krivične prijave podnijete su i juče.

Bonus video: