Prava Crna Gora: Pitanja nacionalne pripadnosti i jezika moraju biti neizostavna na popisu

"Naravno, svima nama je i te kako jasno kome i zašto zapravo ne odgovara da se građani Crne Gore izjasne po pitanju jezika i nacionalne pripadnosti"

8593 pregleda 11 komentar(a)
Prava Crna Gora, Foto: Prava Crna Gora
Prava Crna Gora, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora saopštila je danas da pitanja nacionalne pripadnosti i jezika moraju biti neizostavna na popisu stanovništva.

"Popis stanovništva u Crnoj Gori je tema koja već par godina i te kako zaokuplja pažnju građana. Činjenica je da on mora biti pripremljen i održan u što skorijem roku, pogotovo ako uzmemo u obzir to da sa popisom kasnimo već punih godinu dana, a razlog tome su aktuelna politička dešavanja u zemlji. Od trenutka kada se počelo govoriti o popisu stanovništva u Crnoj Gori, u različitim političkim krugovima došlo je do oprečnih stavova oko toga da li građani uopšte trebaju da se izjašnjavaju po pitanju nacionalne pripadnosti i jezika kojim govore. Stav Prave Crne Gore po tom pitanju je veoma jasan, ova dva pitanja moraju biti neizostavna na popisu", ističe se u saopštenju Prave Crne Gore.

Oni su dodali da bi se izostavljanjem tih pitanja građanima na najgrublji mogući način uskratilo pravo da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti i jeziku kojim govore, što bi kako poručuju automatski značilo kršenje osnovnih građanskih prava, zagarantovanih Ustavom Crne Gore.

"Naravno, svima nama je i te kako jasno kome i zašto zapravo ne odgovara da se građani Crne Gore izjasne po pitanju jezika i nacionalne pripadnosti. Jasno nam je da to ne odgovara onima koji već par decenija pokušavaju da unište srpski jezik, srpski narod u Crnoj Gori, a na kraju i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Oni se plaše Srba, a dodatan strah je nastao onoga trenutka kada su nas na litijama za odbranu svetinja prebrojali", piše u saopštenju partije na čijem je čelu Marko Milačić.

"Gospodo iz DPS-a, kao i svi vi koji baštinite antisrpsku ideologiju, prije ili kasnije moraćete da se pomirite sa činjenicom da u Crnoj Gori živi i srpski narod, da je tako bilo od njenog nastanka i tako će uvijek biti. Uzalud ste trošili vrijeme na krivotvorenje naše slavne istorije, na ukidanje srpskog jezika u školama, na donošenju antisrpskog Ustava i mnoge druge mahinacije. Time ste nas samo ojačali, a to ćemo vam dokazati na popisu koji će se desiti uskoro", zaključuje se u saopštenju Prave Crne Gore.

Bonus video: