Đukanović: Italija je izuzetno važna na našem evropskom putu

Sagovonici su iskazali zainteresovanost i za realizaciju ranije prihvaćene posjete predsjednika Matarele Crnoj Gori, ali i izrazili spremnost da nastave međusobni dijalog u kontekstu aktuelnih dešavanja, navodi se u saopštenju

1918 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović i Marsela, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Marsela, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Čestitam izbor nove italijanske vlade uz najbolje želje premijerki Meloni, uz zadovoljstvo što je na čelu italijanske diplomatije Antonio Tajani, sa kojim smo ostvarili dugotrajnu saradnju tokom prethodnih funkcija, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

To je kazao tokom sastanka sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori, Andreinom Marselom.

Đukanović je visoko ocijenio Marselinu aktivnost na početku diplomatskog mandata, što je kako kaže, "dragocjeno za Crnu Goru, imajući u vidu važnost koju Crna Gora pridaje odnosima sa Italijom, ali i očekivanjima koja od te zemlje, u procesu evropske integracije, imaju i Crna Gora i region".

Đukanović je istakao da će se predsjednicom vlade susresti već na predstojećem Samitu EU-ZB u Tirani, početkom narednog mjeseca.

On se osvrnuo i na izgubljen korak u pristupanju regiona Evropskoj uniji i kako kaže, "nažalost i Crne Gore, koja je u posljednje dvije godine stagnirala u procesu u kojem je bila pozitivan primjer realizacije evropske agende".

"U ovom regionu ništa dobro ne može dogoditi van konteksta evropeizacije Balkana, za šta su neophodni zajednički napori kako bi obnovili evropsku aktivnost", kazao je Đukanović.

Marsela je pohvalila saradnju i prijateljstvo dvije zemlje, ali i iskazala ocjenu o veoma kritičnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u Crnoj Gori, uzrokovanu blokadom institucija, navodi se u saopštenju.

Neophodna je potreba nastavka dijaloga u cilju postizanja kompromisa i šireg konsenzusa, naglasila je Marsela.

Sagovonici su iskazali zainteresovanost i za realizaciju ranije prihvaćene posjete predsjednika Matarele Crnoj Gori, ali i izrazili spremnost da nastave međusobni dijalog u kontekstu aktuelnih dešavanja, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: