Bardhi pisao Brajoviću: Usvajanje zakona je opasan put za demokratiju u CG

Ocijenio je da je predlog Zakona u suprotnosti sa interesima građan i lokalnog stanovništva
167 pregleda 2 komentar(a)
Mehmet Bardhi, Foto: Savo Prelević
Mehmet Bardhi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2017. 11:23h

Predsjednik Demokratskog saveza Mehmet Bardhi ocijenio je da bi usvajanjem Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata Vlada postala jedina Opština u Crnoj Gori, a dosadašnje lokalne uprave, njene isturene ekspoziture. U otvorenom pismu predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, Bardhi je kazao da je to opasan put za demokratiju i za dalje unapredjenje demokratskih odnosa u Crnoj Gori.

"Čak i vertikalnim čitanjem članaka, studija, mišljenja, kritika, predloga i protivljenja u elektronskim medijima, pisanoj štampi i na društvenim mrežama, već nekoliko mjeseci, od maja ove godine kada je nacrt zakona stavljen na javnu raspravu, jasno se vidi velika uznemirenost kod gradjana Crne Gore. Lako je uočiti i nedomakratske namjere Vlade- centralizacija vlasti po cijenu uskraćivanja osnovnih prava građana i lokalnih uprava da odlučuju o planiranju i svom razvoju", kazao je Bardhi.

Ocijenio je da je predlog Zakona u suprotnosti sa interesima građana, lokalnog stanovništva, odnosno u suprotnosti sa odredbama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi donijete u Strazburu 15. oktobra 1985.godine, koju je Skupština Crne Gore ratifikovalaa Zakonom o potvrdjivnju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi 29. jula 2008.godine.

"Još prije dvije i po decenije, kada je vlast počela da sprovodi centralizaciju vlasti, izrazil smoi negodovanje. Tada nam je rečeno „da: „...zbog situacije, zbog dogadjaja, zbog ovoga i onoga...idemo ka Evropi pa ćemo tada itd...Evo, sada je Crna Gora postala punoprana članica NATO-a i teži ulasku u Evropsku Uniju, a za razgovore i sami kažete da dosta dobro napreduju. I gle sada čuda- Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno Vlada predlaže usvajanje zakona koji vodi ka totalnoj centralizaciji", kazao je Bardhi.

Ocijenio je da je zakon štetan za etničke narode, a posebno Albance.

"Hoće da nam uzmu prava da na svojim životnim historijskim prostorima, u lokalnim samoupravama, odlučujemo o planiranju prostora i izgradnji objekata. Zbog svega toga smatram i duboko sam ubjedjen, da bi Vlada trebalo da povuče sa dnevnog reda Skupštine taj predlog zaklona", poručio je Bardhi.

Bonus video: