Eraković: Popis nije moguće održati u uslovima povećanih tenzija i kada su proruski uticaji veoma jaki

Kazao je da sa predloženim Zakonom o popisu više nema nikakve dileme - "Demokratski front (DF) je nosilac politike neustavne parlamentarne većine"

15517 pregleda 73 komentar(a)
Eraković, Foto: DPS
Eraković, Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Jevto Eraković smatra da popis u Crnoj Gori nije moguće održati u uslovima povećanih tenzija i kada su proruski uticaji veoma jaki.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini, odgovarajući na pitanje da li se popis može organizovati samo ako je DPS na vlasti, i da li je to garancija da Crnogorci neće biti manjina, rekao da nije protiv popisa, ali za to treba sačekati pravo vrijeme.

Kazao je da sa predloženim Zakonom o popisu više nema nikakve dileme - "Demokratski front (DF) je nosilac politike neustavne parlamentarne većine".

"Vrijeme je čini mi se da se podsjetimo na period od prije dvije godine kada su završeni parlamentarni izbori i kada se, otprilike u ovo vrijeme, pregovaralo oko Vlade Zdravka Krivokapića. Bilo je to vrijeme glume, u kojem su one stranke koje sebe zovu građanskim i evropskim pravdale svoju kolaboraciju sa proruskim DF-om višim ciljevima uz gorda obećanja kako će oni biti nosioci politike i kako će biti garanti evropske politike u Crnoj Gori", kazao je Eraković na pres konferenciji DPS-a.

On je kazao da su ranije govorili, a da se sada potvrđuje, da se sa pet odsto podrške i sedam-osam poslanika ne može parirati višestruko jačem proruskom savezu.

On je, odgovarajući na pitanje da li DPS bojkotuje Skupštinu, rekao da iz DPS-a ne žele da učestvuju u bilo kakvim šarlatanskim potezima.

"“Ne želimo da učestvujemo u šarlatanskim potezima koji urušavaju državu. Naš stav je jasan i prema današnjoj tački dnevnog reda. Ne prisustvujemo danas ovoj tački dnevnog reda i svim ostalima koje daju legitmitet ustavnom puču", poručio je.

Poslanik DPS-a Abaz Dizdarević kazao je da se na listi prioriteta, suprotno preporukama međunarodnih partnera, našao Zakon o popisu.

"Odgovorna i normalna Vlada ne bi ni pomišljala da tako zahtjevnu operaciju realizuje u ovakvom stanju institucija". Kazao je da umjesto da se Vlada pozabavi rješavanjem političke krize, time što bi se kroz politički dogovor došlo do izbora sudija Ustavnog suda, skraćenja mandata Skupštine i organizacije vanrednih parlamentarnih izbora, Vlada se bavi pitanjima koje dijele društvo kakva je tema organizacije popisa.

Bonus video: