Šesti krug za 500 birača

Zakon nije predvidio rješenje za beskrajno ponavljanje izbora na nekim mjestima, predsjednik OIK u Šavniku zamjera policiji i tužilaštvu što ne kažnjavaju odgovorne za opstrukciju

21466 pregleda 22 komentar(a)
Policija pokušava da održi red u Šavniku, Foto: Svetlana Mandić
Policija pokušava da održi red u Šavniku, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštinske izborne komisije Šavnika Dušan Radanović rekao je da ne zna kako će se okončati izbori u toj opštini, koja se već sprema za šesti krug glasanja na dva biračka mjesta, jer ovakav slučaj nije predviđen zakonom. On je zamjerio nadležnim državnim organima, aludirajući na sud i tužilaštvo da nisu adekvatno reagovali i spriječili ponavljanje krivičnih djela protiv izbornih prava.

Radanović je “Vijestima” kazao da je izostala reakcija tužilaštva i policije u sankcionisanju počinilaca krivičnih djela koji ih, kako je navao, ponavljaju “iz nedjelje u nedjelju na organizovan način”.

”Kad bi to bilo malo represivnije, kad bi neko otišao u pritvor na 72 sata ili na tužilačko zadržavanje, mislim da bi svaki drugi razmislio da li bi se prihvatio te radnje”, rekao je on.

Ne zna kako će se okončati izbori: Dušan Radanović
Ne zna kako će se okončati izbori: Dušan Radanovićfoto: Svetlana Mandic

Pljevaljsko tužilaštvo i Uprava policije juče su se oglasili povodom posljednjeg slučaja opstruiranja glasanja na dva biračka mjesta. Osnovno državno tužilaštvo je naložilo policiji da podnese krivične prijave protiv 29 osoba zbog krivičnih djela protiv izbornih prava, protiv tri osobe zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i protiv jedne osobe zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Iako je Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno da od raspisivanja do održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ili više od 100 dana, Radanović je kazao da su od Državne izborne komisije (DIK) dobili mišljenje da se to ne odnosi na ovu situaciju.

Đukanović je izbore raspisao 2. avgusta, što znači da je već prošlo više od 100 dana.

Šavnički OIK je od DIK-a tražio mišljenje da li da primijeni član Zakona o izboru odbornika i poslanika i raspiše ponovne izbore za dva biračka mjesta ili su vezani rokovima koji propisuju da ne može proći više od 100 dana od raspisivanja izbora.

DIK je, kako piše na sajtu, stava da taj član zakona nije primjenljiv na ovu situaciju, već drugi koji propisuje ponavljanje izbora.

”Članovima Zakona nije definisan niti ograničen broj ponavljanja izbora na određenim biračkim mjestima”, navodi se u mišljenju DIK-a.

Policija ne smije na biračka mjesta
Policija ne smije na biračka mjestafoto: Svetlana Mandić

Radanović je kazao da bi voljeli da imaju odgovor na pitanje do kada se mogu ponavljati izbori i ima li ikakvog izlaza osim da se svake nedjelje izlazi na birališta: “Kad je zakonodavac pisao ovaj zakon, nije predvidio da se mogu ove stvari dešavati”, navodi on.

Portparolka i tužiteljka ODT-a u Pljevljima, Nataša Bajčeta, saopštila je juče da je u tom ODT-u u toku izviđaj u predmetu formiranom u vezi sa promjenom mjesta prebivališta u Šavniku “radi utvrđivanja da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

U nedjelju se glasalo na preostala dva biračka mjesta, u zgradi Opštine i u selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač.

Pola sata prije zatvaranja birališta u Kruševicama, gdje je upisano 58 birača, jedan od članova biračkog odbora iz koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi Demokratski front (DF), uništio je dio glasačkih listića, a kao razlog je naveo to da su na glasanje došli mladići koji su prije dvije sedmice fizički nasrnuli na člana odbora iz te koalicije, i pritom mu nanijeli lakše tjelesne povrede.

Policija, kako je nedavno saopštio i ministar Filip Adžić, nema pravo da ulazi u prostorije gdje se održava glasanje.

Dvije prijave protiv članova biračkih odbora

Policija u Šavniku juče je podnijela krivičnu prijavu protiv Ž. P. (37) i M. B. (48), koji se sumnjiče za krivično djelo sprečavanje održavanja glasanja u sticaju sa krivičnim djelom uništenje dokumenata o glasanju.

”Ž. P. je bio član biračkog odbora na biračkom mjestu broj 14 Kruševice, a M. B. član biračkog odbora na biračkom mjestu broj 1 Zgrada Opštine Šavnik. M. B. se sumnjiči i da je oštetio glasačku kutiju u kojoj se nalazio izborni materijal”, saopšteno je iz UP-a.

Bonus video: