Demokrate: Nekorektan odnos koalicije "Za budućnost Zete", imamo pravo na reciprocitet u drugim opštinama

Iz Demokrata su saopštili da im je "na politički veoma drzak način" rečeno da koaliciji "Za budućnost Zete" moraju pripasti i pozicija predsjednika Opštine i pozicija predsjednika Skupštine opštine

20824 pregleda 47 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Iz zetskog odbora Demokratske Crne Gore kazali su da su iznenađeni večerašnjim saopštenjem koalicije "Za budućnost Crne Gore" i, kako su naveli, iskazanim veoma nekorektnim odnosom, nakon što su iz te koalicije saopštili da će lokalna vlast u Zeti biti formirana bez Demokrata.

Iz Demokrata su saopštili da im je, tokom pregovora, "na politički veoma drzak način" rečeno da koaliciji "Za budućnost Zete" moraju pripasti i pozicija predsjednika Opštine i pozicija predsjednika Skupštine opštine, te da ako to ne prihvate, mogu smatrati da su razgovori završeni.

Istakli su i da "kršenje prakse i uvođenje opasnih presedana" daje pravo Demokratama da primijene reciprocitet u drugim opštinama.

"Prije svega, želimo podsjetiti javnost da je na nedavno završenim lokalnim izborima u Zeti dosadašnja vlast predvođena DPS-om doživjela ubjedljiv poraz, imajući u vidu da je dosadašnja opozicija u zetskom parlamentu osvojila 24 mandata. Međutim, niti jedna izborna lista nije osvojila apsolutnu vlast od 17 mandata, te se vlast može konstituisati isključivo sklapanjem postizbornih koalicija. Naime, koaliciona izborna lista 'Za budućnost Zete' osvojila je 16 odborničkih mandata koji su podijeljeni između Demokratske narodne partije, Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore, Demokrate su u samostalnom nastupu osvojile odličnih oko 22% odnosno 7 odborničkih mandata, dok je SNP osvojio jedan odbornički mandat", podsjećaju iz Demokrata.

"Saglasno demokratskim prinicipima, po kojima smo svih ovih godina konstituisali lokalne vlasti u brojnim crnogorskim opštinama, a na koje se tako često i tako glasno pozivaju kolege iz DF-a, nesporno je da njihovoj izbornoj listi kao prvoj po broju mandata pripada mjesto predsjednika Opštine, a našoj izbornoj listi koja je, i to u samostalnom nastupu, drugorangirana sa osvojenih oko 22% i 7 odborničkih mandata pozicija predsjednika Skupštine Opštine. Međutim, gle čuda, na naše moramo priznati veliko iznenađenje, suprotno svim dosadašnjim principima i iskustvima u formiranju lokalnih vlasti, koalicija 'Za budućnost Zete' nam je saopštila, i to na jedan politički veoma drzak način, da njima moraju da pripadnu i pozicija predsjednika Opštine i pozicija predsjednika Skupštine Opštine, te da ako to ne prihvatamo možemo smatrati da su razgovori završeni, nudeći nam usput određene niže pozicije, valjda misleći da će broj fotelja da nas motiviše kod donošenja odluke", dodaje se u saopštenju.

Iz zetskog odbora Demokrata su kazali da ne traže ništa tuđe, ali da brane ono što im, kako su naveli, pripada.

"Poštovane kolege, valjda ste za sve ove godine našeg dostojanstvenog i hrabrog otpora bivšem režimu mogli da naučite da mi na ponižavanja, ucjene i omalovažovanja nikada ne pristajemo i da se protiv toga borimo. Nikada ništa tuđe ne tražimo, ali ono što nam pripada i što nam narod povjeri branimo. Časno je biti opozicija, ali je nečasno pristati da te neko ponizi zarad nekih fotelja ili interesa. Zato smo, poštovane kolege, primili k znanju vašu odluku da se kršeći uspostavljene demokratske principe i praksu u drugim opštinama, u opštini Zeta ne dozvoli Demokratama, kao drugoj po snazi političkoj grupaciji, da kandiduje budućeg predsjednika SO, pri čemu mi nijednog trenutka nijesmo sporili vaše pravo da nosilac vaše liste bude budući predsjednik Opštine Zeta. Zato smo, poštovane kolege primili k znaju vašu odluku da se sa Demokratama ne konstituiše nova skupštinska većina, već da će novu veoma klimavu većinu od 17 odbornika u SO Zeta činiti DF, Prava CG i SNP. Kako će zajednički funkcionisati klimava većina onih čiji su partijski čelnici u Zeti izgovorili najteže međusobne ljudske i političke kvalifikacije u susret lokalnim izborima ostaje da vidimo, ali Demokrate Zeta nemaju problem da budu časna i stamena opozicija kao do sada, ističući da ovakvo kršenje prakse i uvođenje opasnih presedana daje pravo da naši funkcioneri i odbornici, odnosno naša partija primijene reciprocitet u nekim drugim opštinama. U svakom slučaju, pamtimo i zahvaljujemo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: